cookie-og-privatlivspolitik
Når man møder den 64-årige skuespiller Peter Hesse Overgaard, er man ikke i tvivl om, at han er et menneske, der kymrer sig om den verden, han lever i. Akkurat som Hjalmar Aurland gør det i "Badehotellet".

4

Billeder

Når man møder den 64-årige skuespiller Peter Hesse Overgaard, er man ikke i tvivl om, at han er et menneske, der kymrer sig om den verden, han lever i. Akkurat som Hjalmar Aurland gør det i "Badehotellet".
Foto: Mike Kollöffel

WeekendTid

Det gode menneske fra "Badehotellet"

INTERVIEW: Peter Hesse Overgaard bragede igennem som John i Søren Kragh Jacobsens film "Isfugle" fra 1983. Senere gjorde han sig bemærket i filmene "Flamberede Hjerter" og "Sirup" af Helle Ryslinge. Men nu er det rollen som Hjalmar Aurland, han udfylder til perfektion i TV2s vildt populære serie "Badehotellet". Folketidende har mødt den perfekte kontorchef forud for de nye afsnit af "Badehotellet" på mandag.
26. januar 2019 kl. 19:43 Af Hans Jørgen Møller

Når man ser den altid korrekte kontorchef Hjalmar Aurland i TV2s populære mandagsserie "Badehotellet", skulle man ikke tro, at personen indeni habitten, vesten og det sirlige slips er uddannet som skuespiller på diverse danske venstreorienterede gruppeteatre.

Men det er lige netop, hvad den 64-årige skuespiller Peter Hesse Overgaard er. Med start på det navnkundige Team Teatret i Herning var det steder som Dueslaget i Ribe, Mammut Teatret, Fiol Teatret og Husets Teater, der nød godt af den talentfulde unge Hesse Overgaards helt åbenlyse talent.

- Men i 1980 havde jeg aftjent min værnepligt i dansk gruppeteater. Jeg trængte til noget andet og mere end den kollektive, venstreorienterede måde at spille teater på, som var tonen dengang. Så jeg flyttede til København og startede min københavnske karriere, siger Peter Hesse Overgaard til Folketidende, da vi møder ham i Risbystudierne vest for København, hvor "Badehotellet" indspilles.

Det vender vi tilbage til. Først skal vi lige vide, hvorfor det blev skuespillervejen, den unge Peter Hesse Overgaard valgte at betræde. For bortset fra en farfar, der i tidernes morgen var med i en gøglertrup, har der ikke ligget tribunegener gemt i familien Hesse Overgaard.

- Det er rigtigt; min farfar var med i en trup på fem brødre med navnet Brødrene Overgaard, som optrådte i trikot og svunget overskæg med at lave menneskelige pyramider og den slags. Indtil den ene bror faldt ned og slog sig ihjel. Herefter blev min farfar administrator i diverse cirkus rundt i Europa. Men bortset fra det, så har vi ikke haft optrædende i familien, fortæller Peter Hesse Overgaard.

Annonce

- Min far gik en helt anden vej - han blev geodæt. Men mine forældre har altid slæbt mig med i teatret fra jeg var helt lille. Så måske er det derfra, jeg altid har haft trangen til selv at optræde.


Tager til USA

Som 17-årig sker der imidlertid noget epokegørende i Peter Hesse Overgaards liv, som får afgørende betydning for hans valg af levevej.

- Mine forældre havde nogle bekendte i Denver, Colorado i USA, som inviterede mig over til dem. Der var jeg i tre måneder, hvor jeg fik kontakt til et lille teater, hvor jeg fik lov til at være med.

- Da jeg kom hjem, søgte jeg ind på Statens Teaterskole. Men her syntes man, at jeg var for ung, og opfordrede mig til at vente et år. I mellemtiden viste min mor mig en annonce for Team Teatret i Herning, som søgte unge talenter. Det var ikke nødvendigt, at man havde en uddannelse, de skulle nok oplære en. Jeg søgte og det blev til fem dejlige år på Team Teatret.

- Senere var jeg tre måneder på et teater i Vancouver, hvor jeg var med til at spille et stykke af Bertold Brecht. Herefter var jeg ikke længere i tvivl. Skuespilleren i mig var blevet vakt, fortæller Peter Hesse Overgaard.

Annonce

Vælges til "Isfugle"

Via optræden på diverse teatre rundt i landet - Peter Hesse Overgaard var blandt andet med i Holger Juul Hansens 50-års jubilæumsforestilling på Det Danske Teater - sker der i 1983 igen noget epokegørende for ham. Han får rollen som tavlemesteren John Nielsen i Søren Kragh Jacobsens første voksenspillefilm "Isfugle".

- Dengang havde man ikke alle de forskellige castere, som der nu er i branchen. Men Søren Kragh Jacobsen havde hørt om mig, og kom over og så en forestilling, som jeg spillede i Odense, og han må jo have kunnet lide, hvad han så. For jeg fik rollen som Michael Falcks gode ven i filmen.

- Jeg havde stort set ikke stået foran et kamera før, så det var en stor udfordring. Men det gik jo fint, siger Peter Hesse Overgaard med klædelig underdrivelse. Han gjorde det nemlig så godt, at han blev tildelt en Bodil for bedste hovedrolle i filmen.

Filmgnisten var antændt, og det bliver til roller i flere film op gennem 80erne. Blandt andet i Helle Ryslinges to film "Flamberede Hjerter" fra 1986 i forrygende samspil med Kirsten Lehfeldt og fire år senere i "Sirup", ligeledes under instruktion af Helle Ryslinge og med Kirsten Lehfeldt ved hans side.

"Sirup" kaster endnu en Bodil af sig til Peter Hesse Overgaard. Denne gang for bedste birolle. Hvilket er med til at overbevise ham om, at hans medie er film og tv. Så fra 1990, er det slut med teatret, som han ikke har optrådt på siden.

Annonce

Henvendelse fra TV2

Vi tager nu et kæmpe spring frem til 2013, hvor Peter Hesse Overgaard bliver kontaktet af TV2. Her vil man gerne vil se ham til casting på en ny tv-serie ved navn "Badehotellet".

- Jeg var en af de første, der blev kontaktet, og jeg fik at vide, at jeg skulle spille en kontorchef, og at serien skulle spilles naturalistisk plus 20 procent. Altså, man skulle ikke være i tvivl om, hvad der blev sagt, og man skulle som seer ikke være i tvivl om, hvor handlingen gik hen. Det hele skulle løftes lidt op, og der skulle være et vist tempo.

- Jeg aflagde min prøve, og tænkte: "Hold kæft noget lort". Og der gik da også lang tid, før jeg hørte fra dem igen. Så jeg havde faktisk ikke regnet med, at jeg fik rollen. Men det fik jeg jo, og jeg fik Cecilie Stenspil som min unge hustru. Hvilket vi begge har haft stor glæde af. Denne blanding af ung kone og ældre mand, har været både udfordrende og sjov at være med til.

Peter Hesse Overgaard har ikke haft en bestemt person i tankerne ved fremstillingen af kontorchef Hjalmar Aurland, som er den eneste på badehotellet, der lever med i den tiltagende truende verden udenfor. Via sin radio og sine aviser har han bekymret fulgt med i udviklingen i Tyskland op gennem 1930erne. Og i de nye afsnit, som udspiller sig i 1939, er hr. Aurlands værste anelser ved at gå i opfyldelse.

- Hjalmar Aurland er et ualmindeligt godt menneske. En mand med stor largeness og et vist overskud. Hvilket han jo nu får brug for, da det er gået op for ham, at hans børn ikke er hans. Og at hans kone er flyttet sammen med hr. Weyse. Men takket være hans ærlighed og redelighed, har det ikke slået ham af pinden. Han affinder sig med sin nye rolle som onkel Hjalmar, siger Peter Hesse Overgaard.

Annonce

Kymrer sig om verden

Når man møder den 64-årige skuespiller, er man ikke i tvivl om, at han er et menneske, der kymrer sig om den verden, han lever i. Akkurat som Hjalmar Aurland gør det i "Badehotellet".

- Jeg er glad for at spille den person, der retter blikket ud over minisamfundet på badehotellet. Også selv om Aurland er blevet moppet i løbet af årene, hvor de andre gæster har haft indstillingen: "Hold nu op - vi er her for at have det godt". Jeg tager gerne rollen på mig, som den der advarer mod værre tider.

Når han bliver bedt om at forklare, hvad det bedste ved at være med i "Badehotellet" er, tænker Peter Hesse Overgaard sig godt om, inden han svarer:

- Det er en stor glæde at ramme de enkelte figurer nøjagtigt. Jeg mener, vi kender jo typerne, og vi siger lige nøjagtigt det, der står i manuskriptet. Der er en tydelig klarhed over, hvad der sker. I modsætning til en tv-serie som "Arvingerne", som stræber efter langt mere naturalisme, og hvor vi får lov til at improvisere mere.

- Men der er en charme i, at seerne udvikler sig sammen med figurerne i "Badehotellet". Tidsforløbet spiller en stor rolle. Vi kan godt lide at være i selskab med figurerne.

Annonce

Så du har ikke betænkeligheder ved at blive ved med at spille Hjalmar Aurland, hvis der også skulle kommen en årgang 7, 8, 9 med mere af serien?

- Jeg er så glad for rollen, at jeg bliver ved med at spille Hjalmar Aurland, indtil min rollator kommer i vejen, siger Peter Hesse Overgaard, som privat er gift med skuespilleren Hanne Trolle, som i sin tid havde teatret Månegøgl, som Peter Hesse Overgaard også har skrevet og instrueret for.

Og så har han en datter på 41 år fra et tidligere ægteskab, samt en søn på 26 år sammen med Hanne Trolle.

TV2 sender første afsnit i årgang seks af "Badehotellet" på mandag klokken 20.00. Herefter fortsætter serien de følgende fem mandage.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: TOM AHLQVIST

Helhedsplaner og disses proces. 18. oktober 2021 kl. 13.10

AF: JOHN WENNERWALD

Vi kan mere 17. oktober 2021 kl. 22.02

AF: KIM EGELUND

Derfor er det vigtigt at… 16. oktober 2021 kl. 11.10

AF: BOB NIELSEN

Byrådet stemte imod dansk… 15. oktober 2021 kl. 06.47

AF: JOHN WENNERWALD

Sydkysten bliver grønnere 10. oktober 2021 kl. 23.23

AF: KURT HANSEN

Bogø vindmøller 05. oktober 2021 kl. 14.31

Annonce

ANNONCE