cookie-og-privatlivspolitik
Dukker på skolebænkene i et af det polske museums mange historiske dukkehuse.
Dukker på skolebænkene i et af det polske museums mange historiske dukkehuse.

WeekendTid

Dukkehusenes fascinerende verden

Oplevelsestip fra Folketidendes rejseskribent.
08. februar 2020 kl. 06:00 Af Jørgen Lind

Annonce

Gamle dukkehuse har gennem årtier fascineret ikke blot museumsbesøgende, men også historikere, forskere i kulturelle og sociale ændringer, arkitekter, scenografer og samlere. Hvad enten man er det ene eller det andet, byder Warszawa på guf: et af Europas største dukkehusmuseer.

Muzeum Domków dla Lalek omfatter over 130 historiske huse, butikker og værelser til dukker fra hele verden og er inddelt tematisk: søvn og hvile, skole og læring, hygiejne og renlighed, syning og udsmykning, butikker og boder, medicin og pleje, køkken og spisekammer.

Dukkehusene havde deres storhedstid fra det 17. til det 19. århundrede. De var ofte nøjagtigt udførte minimodeller af datidens bygninger. Takket være den tekniske udvikling, især fremkomsten af farvetrykkemaskinen og muligheden for serieproduktion af trædele, blev dukkehuse i 1800-tallets slutning lettere tilgængelige som legetøj. Formålet var at give børnene noget, der var både underholdende og lærerigt.

Det polske museum er åbent dagligt klokken 9-19. Indgangen ligger i Kultur- og Videnskabspaladsets indre gård i Warszawa.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: MARTIN WOUTERS

per 1. marts har vi en… 21. februar 2020 kl. 15.06

AF: MARTIN WOUTERS

per 1. marts har vi en… 21. februar 2020 kl. 15.06

AF: JOHN WENNERWALD

Tak til borgerne 16. februar 2020 kl. 21.15

AF: BJARKE ROSENKILDE

Beåndet eller åndløs 16. februar 2020 kl. 19.58

AF: TOM AHLQVIST

Nok er Nok. 13. februar 2020 kl. 23.06

AF: JOHN WENNERWALD

Landbruget når ikke målet 09. februar 2020 kl. 21.34

Annonce