cookie-og-privatlivspolitik
Rosalinde Mynster og Sebastian Jessen gør sig store anstrengelser som Kirstine og Esben i kærlighedsdramaet "I krig og kærlighed". Alligevel har vi svært ved for alvor at blive grebet undervejs. Foto fra filmen.
Rosalinde Mynster og Sebastian Jessen gør sig store anstrengelser som Kirstine og Esben i kærlighedsdramaet "I krig og kærlighed". Alligevel har vi svært ved for alvor at blive grebet undervejs. Foto fra filmen.
Foto: Foto fra filmen

WeekendTid

Filmanmeldelse - Kærlighed i den glemte krig

"I krig og kærlighed".
Instruktør: Kasper Torsting.
Manuskript: Ronnie Fridthjof of Kasper Torsting.
Medvirkende: Sebastian Jessen, Rosalinde Mynster, Tom Wlaschiha, Thure Lindhardt, Ulrich Thomsen, Natalie Madueno og Morten Brovn.
Spilletid: 2 timer og 15 minutter.
Premiere 15/11 over hele landet.
15. november 2018 kl. 23:00 Af Hans Jørgen Møller

Annonce

4 stjerner

FILMANMELDELSE - Om 100 år er alting glemt", siges det.

I disse dage er det 100 år siden, at 1. verdenskrig sluttede. Og i virkeligheden gik der slet ikke 100 år, før denne grusomme krig blev fortrængt. Mange historikere har betegnes 1. verdenskrig som "den glemte krig". Og ikke mange danskere er klar over, at mere end 30.000 sønderjyder var tvunget med i krigen på tysk side, hvoraf over 6.000 blev dræbt.

Krigen har ikke været glemt i min familie, hvor min sønderjyske morfar var tvunget i tysk krigstjeneste i Frankrig. I modsætning til sin bror, som døde i slaget ved Verdun, vendte min morfar levende hjem fra Frankrig. Men ikke uden ar på sjælen.

50 år efter krigens slutning var han tilbage i Frankrig, for blandt andet at se den fællesgrav, hvor hans bror var begravet. Og da han vendte hjem, stoppede han kort tid efter med at tale. Jeg er sikker på, at min morfar led af PTSD - Posttraumatic Stress Disorder - længe før denne lidelse var "opfundet".


En ubuden gæst

På den led delte min morfar skæbne med Esben i Kasper Torstings storladne film "I krig og kærlighed". Esben er soldat i tysk tjeneste i Frankrig, men sårer sig selv for at komme hjem til sin kone Kirstine og deres barn Karl. Men da han kommer hjem til Sønderjylland, er ikke alt, som det burde være. Den tyske officer Gerhard er blevet en daglig gæst i hjemmet, og han udvirker, at Esben skal tilbage til fronten i Frankrig. Det vil Esben ikke, hvorefter han deserterer.

Filmen udvikler sig herefter til et kærlighedsdrama. Har Kirstine været Esben utro? Er hun parat til at få sin traumatiserede mand tilbage? Og kan Esben leve med sin tiltagende jalousi?


Store følelser

Det er store følelser, der er på spil i "I krig og kærlighed". Og ambitionerne har været tårnhøje såvel visuelt som lydmæssigt i den næsten 43 millioner dyre film. Skildringen af krigen i Frankrig, og det efterfølgende sygehusophold, er overvældende.

Alligevel er det som om at det psykologiske spil halter undervejs. Bevares, rollerne er glimrende castede, med Thure Lindhardt som det suveræne dumme svin Hansen - en dansk/tysk officer, der er det villige redskab for Gerhard. Også Sebastian Jessen og Rosalinde Mynster gør sig alvorlige anstrengelser som Esben og Kirstine. Men jeg bliver ikke for alvor grebet af jalousidramaet.

Det gør ikke "I krig og kærlighed" til en dårlig film. Den er absolut seværdig. Og Fridthjof Film skal absolut roses for ambitionen om at skildre kærligheden på baggrund af 1. verdenskrig. Det sidste er med til at trække filmen op på fire stjerner.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: BUPL SYDØST

BUPL: Stop den onde SFO-spiral 10. august 2020 kl. 14.48

AF: JOHN WENNERWALD

Mundbind i flextrafik 09. august 2020 kl. 21.38

AF: HANS JØRGEN JØRGENSEN

Torvet i Nykøbing 08. august 2020 kl. 14.22

AF: JOHN WENNERWALD

God bedring til Prinsen 02. august 2020 kl. 21.26

AF: JOHN WENNERWALD

Forebyg højresvingsulykker 27. juli 2020 kl. 00.27

AF: STEFFEN BJØRNSGAARD BAGGER

Hvilke tal skal vurdere os 26. juli 2020 kl. 14.19

Annonce