cookie-og-privatlivspolitik
Sankt Gertruds julemarked i Malmø.

4

Billeder

Sankt Gertruds julemarked i Malmø.
Foto: Torbjörn Lagerwall

WeekendTid

Markeder, så (jule)englene synger

De svenske julemarkeder har lange traditioner og er snart klar til igen at byde på lusekatte, gløgg, julenisser og hjemmelavede kaloriebomber.
19. oktober 2019 kl. 09:52 Af Pia Winther

Annonce

Som bekendt varer julen lige til påske. Og i Sverige begynder den oven i købet en måneds tid tidligere end her hos os.

"Allerede fra november og helt frem til jul varsler julemarkederne i Sverige højtidens komme. Svenskerne går passioneret op i julehøjtiden og dermed også deres traditionsrige julemarkeder, og vi danskere kan snildt springe med på vognen og tage på juleinspirationstur i Sydsverige," siger Anna Kron Boysen fra Visit Sweden i København. "Fordelen i øjeblikket er, at indkøbene kan gøres til en rekordlav valutakurs, og vi kan hjembringe lys, lidt eksotiske juledelikatesser og hjemmelavede gaver til både strømpen, bordet og under træet."

Visit Sweden, der er den officielle svenske turistorganisation, har her samlet en buket af årets julemarkeder i det sydligste Sverige:


Jul på Katrinetorp. 6.-8. december

Her kan man opleve et af Sydsveriges smukkeste julemarkeder på en gammel herregård ved navn Katrinetorp fra det 19. århundrede.

På Katrinetorp finder man traditionelt kunsthåndværk, juleblomster, julepynt, lækkerier og delikatesser til julebordet og antikke sager. Katrinetorp ligger lige udenfor Malmø, så det er meget nemt at komme til. Der er også et stort juletræ pyntet med historisk julepynt. Herudover er der musik, julespil og andre aktiviteter både indendørs og udendørs.


Sankt Gertruds julemarked i gamle Malmø. 7.-8. december

Markedet finder sted i Malmøs middelalderlige bydel med de klassiske bindingsværkshuse. Her finder man boder med juledelikatesser som kandiserede æbler, friskbagte pandekager og vin chaude.


Jul på Kulturen i Lund. 29. november-1. december

Det kulturhistoriske museum Kulturen, som ligger midt i byen, inviterer på et historisk indblik i, hvordan man fejrede jul i de nordiske lande i gamle dage, både i by og på land, hos rig og fattig. I de fine huse på Kulturen har de dækket julebordet og sikkert også tændt op i pejsen.

På markedet vil man kunne opleve kunsthåndværkere, musik og gode muligheder for at købe pølser, ristede mandler og meget andet. Når tusmørket falder på, tændes tusindvis af levende lys i parken, og julestemningen er i top i den gamle universitetsby.


Jul på Fredriksdal. 6.-7.-8. december

Det store frilandsmuseum i Helsingborg, der ligger fem minutters kørsel fra færgerne fra Helsingør, runder som sædvanlig året af med det traditionelle, stort opsatte julemarked inklusive godter, krydderier, håndværk og skånske juleretter. Kom og oplev juleforberedelserne i hus og på gård, se udstillinger og hils på julemanden.


Gammeldags jul i Äskhult, 7. - 8. december, klokken 11:00

Äskhult er både en hallandsk landsby og et kulturreservat, der arbejder med at genskabe det kulturlandskab, som fandtes, da Äskhult var en levende by i 1800-tallet begyndelse. Foruden håndmadder med juleskinke, som er en klassiker til den svenske jul, julegrød og lusekatte fra det lille bageri i Idala, kan man købe kunsthåndværk og lokalproduceret mad med hjem til julebordet.

Rundt omkring på gårdene kan man opleve gamle juletraditioner og skuespil. Nissen er også med på julemarkedet og elsker at modtage gaveønsker fra børn og barnlige sjæle.


Julemarked med vinterbadning på Varberg fæstning. 1. december

Den første advent holder Varberg fæstning sit traditionelle julemarked. Den imponerende Rikssal er fyldt med julens kendte smage og dufte. Kendinge som pølser, ost, brød, trøfler, marcipan og slik samt julens smukke blomster fylder salen.

I Café Längan kan nydes en kop kaffe foran den tændte ild. Det årlige kolde juledyp i havet finder sted fra foden af fæstningen, på stranden lige neden for slottet klokken 12.00. Der er tale om en vigtig og tilbagevendende begivenhed for både badende og besøgende.


Wapnö julemarked i Halland. 21.-24. november og 29. november-1. december

Eventyr og smagen af jul? Et par timers kørsel fra København kan man få netop dét på gården Wapnö, som er en af Sveriges største og mest interessante gårde. I juletiden forvandles ejendommen til et smagsmekka i julens tegn.

Med 150 udstillere, der hver især giver deres bud på julens delikatesser, kan man smage sig igennem den svenske jul. Der er fakler og haveblus, juletræer, oplyste vinduer, julesalmer og ikke mindst juledufte.

Gården vil stadig være åben som normalt, så hvis man har lyst til at se, hvordan en ko malkes, sidde på en traktor eller bare ønske alle dyrene en glædelig jul, vil det også være muligt.


Eksjö julemarked. 8.-9. december

Et rigtigt julemarked foregår da udenfor - det gør den i hvert fald i Eksjö. Eksjö er en pittoresk by i træ, som udgør scenen for julemarkedet, hvor man vupti ryger 100 år tilbage i tid til et julemarked i ægte Astrid Lindgren-stil.

Hundredvis af kunsthåndværkere tilbyder deres varer på Eksjö Museum, Museigården, Fornminnesgården, Lilla Torget og Stora Torget. Duften af gløgg og hånddyppede lys fylder luften, klapren fra hestehove mod den hårde sne giver yderligere stemning, og man kan opleve, hvordan de gamle kunsthåndværksdiscipliner udføres. Her skabes og sælges enebærkranse, stråhåndværk, keramik, gamle sølvting, hånddyppede stearinlys, strikvarer og filt i alle afskygninger.

Markedet har også et bredt udvalg af marcipan, brød, røget fisk og pølser, tærter, traditionel smålandsk ostekage, marmelade og chokolade.


Jul i Astrid Lindgrens hjem. 13.-15. december

Var der én, der kunne skildre julen, så man fik gåsehud og masser af julestemning, så var det den store svenske forfatterinde. 13. december åbner det traditionelle julemarked på Astrid Lindgrens Näs - julemarkedet ved hendes eget barndomshjem med 50 udstillere. Her kan man glæde sig til kunst og madfokus samt salg fra boder, smagsprøver og julemusik. Adventsorkesteret går rundt og spiller julemusik.

Man bør også gå ind i Astrid Lindgrens gamle hjem og se hendes første base i livet og de vekslende udstillinger her.


Smålandsk jul på Huseby. 9.-17. november

Den største julemesse i Norden med et stort udvalg af kunsthåndværk og delikatesser fra hele Sverige findes på Huseby. Hver aften tændes i hundredvis af fakler og 200 juletræer, der spreder julestemning over hele området. Her bør man smage på og købe delikatesser med hjem.

Får man mere appetit end til polkagrise, kan man kaste sig over julegrød eller en juleskinkesandwich på caféen.


Kosta julemarked. 9. november-30. december

I november og december regerer julen i Kosta i Småland. Det er det største julemarked i Glasriket, hvor der blændes op for fem millioner julelys og flere tusinde grantræer, nye cirkusforestillinger, nisser, juleboder og sågar karrusel.

Der er lodtrækninger, varm chokolade og sandsynligvis også nisser på loftet.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

Snot for sig og skæg for sig 24. maj 2020 kl. 22.47

AF: JOAN GERTI KRAGH

Grøn Genstart,… 18. maj 2020 kl. 12.53

AF: JOHN WENNERWALD

Skeletterne vælter ud af skabet 17. maj 2020 kl. 20.59

AF: FREDDI HANSEN

Det Falsterske dige 16. maj 2020 kl. 01.09

AF: MARTIN WOUTERS

brædder ønsker hurtigt… 15. maj 2020 kl. 16.47

AF: LINDA SOMMER

Lolland er som skabt til… 14. maj 2020 kl. 17.26

Annonce