cookie-og-privatlivspolitik
Maleren Laura G. Douglas har udført billedet på posthuset i Camilla, Georgia.

2

Billeder

Maleren Laura G. Douglas har udført billedet på posthuset i Camilla, Georgia.
Foto: Justin Hamel

WeekendTid

Masser af kunst midt i en krisetid

Oplevelsestip fra Folketidendes rejseskribent.
15. maj 2020 kl. 06:00 Af Jørgen Lind

Annonce

Kunsten har vidt forskellige vilkår, når en krise rammer et samfund. Herhjemme sagde kulturministeren for nogle uger siden: "Jeg ville opfatte det som upassende, hvis jeg stod og talte om kultur lige nu". Lige omvendt reagerede de politisk ansvarlige, da USA for 91 år siden blev ramt af det, der siden fik navnet Verdenskrisen eller Den store Depression.

På New Yorks børs i Wall Street styrtdykkede kurserne "den sorte tirsdag" 29. oktober 1929, og derefter faldt verdensmarkedspriserne på råvarer, og arbejdsløsheden eksploderede. Millioner af amerikanere måtte gå fra hus og hjem.

Som ét af mange hjælpe-initiativer fik regeringen i Washington den idé at udsmykke posthuse og postindleveringssteder over hele landet, simpelt hen til opmuntring for befolkningen.

Professionelle kunstnere blev engageret til at udføre store vægmalerier med meningsfyldte motiver, typisk med relation til det enkelte sted. På posthuset i Anthony, Kansas, skildrede maleriet således dyrkningen af hvede, der var regionens store indtægtskilde, og i såvel Camilla, Georgia, som i Wynne, Arkansas, blev bomuldsproduktion afbilledet. Et tredje eksempel: reparation af lokomotiver var emnet på posthuset i Renovo, Pennsylvania, fordi byen havde et stort værksted for den slags.

I alt sørgede det offentlige for, at der blev skabt kunst til 1400 forskellige steder i godt 1300 byer. Langt de fleste er bevaret, men tallet reduceres i takt med, at bygningerne sælges til andet formål, og at postvæsnet sygner mere og mere hen. En del vægmalerier er dog blevet flyttet til museer.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: MARTIN WOUTERS

er dette rigtigt at man vil… 18. september 2020 kl. 17.07

AF: MARTIN WOUTERS

lindholm ghetto 18. september 2020 kl. 17.00

AF: MARTIN WOUTERS

storstrøms bro 17. september 2020 kl. 13.57

AF: HENNING ABILDGAARD

Hastværk med… 15. september 2020 kl. 21.07

AF: JOHN WENNERWALD

Det skal være nemt at være syg 13. september 2020 kl. 22.19

AF: KNUD ÆRBO

Besparelser i ældreplejen 12. september 2020 kl. 10.18

Annonce