cookie-og-privatlivspolitik
Nellis "Den sidste nadver" adskiller sig fra de mange andre malerier med samme motiv ved, at Judas er anbragt alene forrest i motivet, hvor han sidder og knuger sine 30 sølvpenge, som han fik for at forråde Jesus.
Nellis "Den sidste nadver" adskiller sig fra de mange andre malerier med samme motiv ved, at Judas er anbragt alene forrest i motivet, hvor han sidder og knuger sine 30 sølvpenge, som han fik for at forråde Jesus.
Foto: Privat

WeekendTid

Mesterværk kan nu ses efter 450 år

Oplevelsestip fra Folketidendes rejseskribent.
12. januar 2020 kl. 06:00 Af Jørgen Lind

Annonce

Alle kunstelskere kan nu for første gang se et mesterværk af Firenzes første kvindelige maler.

Som 14-årig tog Polissena Marguerita Nelli (1524-1588) afsked med sine forældre i Firenze og begyndte sin nye tilværelse som nonne i dominikanerklostret St. Catherine af Siena i Piazza San Marco. Søster Plautilla, som hun nu blev kaldt resten af sit liv, var optaget af to ting: sin gud og billedkunsten.

Hun lærte sig selv at male. Den håndfuld af hendes værker, der er bevaret til vore dage, vidner om en meget dygtig kunstner. Hendes fornemste arbejde, ,,Den sidste nadver", har altid hængt på væggen eller ligget rullet sammen bag strenge klostermure; siden 1817 i munkenes spisesal i Santa Maria Novella-klostret.

Men kvindelige kunsthistorikere fandt frem til det for 16 år siden. De overbeviste myndighederne om den kunstneriske værdi i Nellis nadverbillede og indsamlede et millionbeløb til restaurering af det stærkt ødelagte maleri.

Efter fire års konservatorarbejde har det syv gange to meter store lærred fra 1560erne nu fundet sin endelige plads i Santa Maria Novella-museet i Firenze. Her kan det alle ugens dage beundres af alle.

(BILLEDTEKST "Firenze"):KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: BJARKE ROSENKILDE

Eliten, magthaverne, censur… 27. januar 2020 kl. 13.15

AF: DAN TOXVÆRD RASMUSSEN

DEBATTEN OM FOR OG IMOD… 27. januar 2020 kl. 09.40

AF: JOHN WENNERWALD

Husk SFO-erne 26. januar 2020 kl. 20.53

AF: BJARKE ROSENKILDE

Dansk Folkeparti synker stadig. 22. januar 2020 kl. 05.18

AF: FREDDI HANSEN

Varmeforsyning i spredt bebyggelse 20. januar 2020 kl. 15.29

AF: JOHN WENNERWALD

Au pair-ordningen til eftersyn 19. januar 2020 kl. 22.57

Annonce