cookie-og-privatlivspolitik
Folk stod i kø, da Pinchuk Art Centre viste en stor, retrospektiv Damien Hirst-udstilling.
Folk stod i kø, da Pinchuk Art Centre viste en stor, retrospektiv Damien Hirst-udstilling.
Foto: Privat

WeekendTid

Oligarkens milliard-hobby

Ferietip fra Folketidendes rejseskribent.
06. juli 2019 kl. 08:00 Af Jørgen Lind

Annonce

Kontrasten er til at få øje på: Ukraine er Europas næstfattigste land, og dets vigtigste moderne kunstmuseum (som tillige er et af Centraleuropas største privatejede kunstcentre) er ejet af landets femterigeste mand.

Den 58-årige Victor Pinchuk skabte sin milliardformue under liberaliseringerne i kølvandet af Ukraines løsrivelse fra Sovjetunionen i 1991. Metalindustrien er oligarkens hovedområde, men han ejer også en tv-station, et dagblad og en del andet.

Pinchuk store hobby er kultur. I 2009 inviterede han en halv million af sine landsmænd til en gratis koncert i Kiev med Paul McCartney. Han sponsorerer unge, talentfulde billedkunstnere. Størst af alt: Han har åbnet Pinchuk Art Centre i en ombygget, historisk ejendom i Kievs centrum.

De godt 3.000 kvadratmeter rummer en permanent kunstsamling og skiftende udstillinger af internationale topnavne som Damien Hirst, Jeff Koons, Ai Weiwei, Anish Kapoor og Paul McCartney. Husets kunstneriske direktør er den danskgifte Björn Geldhof.

Både lokale og turister strømmer til centret, som har åbent til kl. 21 hver dag (på nær mandage). Der er gratis adgang for alle.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

Dyrere cigaretter 22. september 2019 kl. 20.56

AF: FREDDIE EHLERS

Diget ved Østersøen 19. september 2019 kl. 18.32

AF: ANTON EBSEN

Hejs flaget! 18. september 2019 kl. 10.47

AF: JOHN WENNERWALD

Betaling ved kasse et 15. september 2019 kl. 19.41

AF: SVEND ERIK WINTERFELDT

Dårlig stil Gedser 12. september 2019 kl. 13.16

AF: BJARKE ROSENKILDE

DF's fremtid? 11. september 2019 kl. 18.07

Annonce