Oplevelsestip fra Folketidendes rejseskribent.
Hvis mange grækenlandsferier har gjort dig kræsen, skal du til Plomari på Lesbos for at finde udsøgt ouzo.
I den lille kystby på den sydlige del af Grækenlands tredjestørste ø har man fremstillet den græske nationaldrik siden 1890'erne, og her produceres stadig landets bedste ouzo. Den klare drik, som bliver mælkehvid, når den fortyndes med vand, brygges af pressede druer og rosiner, med anisfrø og andre aromatiske krydderier tilsat, for eksempel lakrids, koriander, kanel og lime.
Grækerne selv indtager ofte deres ouzo sammen med småretter som blæksprutter, sardiner, stegte auberginer, fetaost, bønner eller fyldte vinblade.
Find et kafenion uden turister og bed tjeneren (der som regel er identisk med husets frue eller herre) om "ouzo med mezer", og du får et stort glas eller en lille flaske ouzo samt fire-seks asietter med det, huset formår netop den dag af lunt og koldt.
Er du stadig sulten, bestiller du endnu en portion, og der følger altid en ny omgang ouzo med.
Tre af Plomaris' ouzodestillerier har rundvisninger, prøvesmagninger og en lille museumsafdeling. Spørg om adresserne på turistkontoret, som fra den kommende sommer flytter ind på byens torv.