Andre tjenester
Vi har observeret, at du har installeret en adblocker. Vi kan derfor ikke vise dig vores annoncer. Det er vi rigtig kede af, da indtægterne fra annonceringen er med til at vi på daglig basis kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.
Vi håber derfor, at du i din adblocker, vil tillade visning af annoncer fra folketidende.dk. Selvom du tilføjer folketidende.dk, vil du stadig undgå reklamer fra andre sites.
Klik på dit adblock ikon i browseren. Tilføj domænet folketidende.dk under tilladte domæner. Næste gang du besøger os vil reklamerne kunne vises.
Tak for hjælpen og god læselyst!
Lolland-Falsters Folketidende
Tip fra Folketidendes rejseskribent.
Midt i Småland, som er mange danskeres foretrukne svenske ferieområde, ligger med få kilometers afstand to enestående middelalderkirker, som er et besøg værd, uanset om man er kirkeligt interesseret eller ej.
Den 800 år gamle trækirke i Granhult fem km nord for Lenhovda er Sveriges ældste træbygning og mest intakte trækirke. Dens ti meter lange tømmerstokke blev fældet i året 1217. I det rigt dekorerede kirkerum er alt bemalet - loft og vægge, prædikestolen, lydhimlen og de nummererede bænkegavle. De fleste af de bibelske motiver er fra 1600- og 1700-tallet. Koret måler kun godt fir meter på hver led.
I 1830'erne ville biskoppen i Växjö nedrive Granhult Kirke, fordi den ikke svarede til hans opfattelse af et Guds hus. Sognebørnene nægtede at opgive deres kirke, og det lykkedes dem at bevare den ved at benytte den som kornmagasin.
Først i 1879 fik de igen ret til at benytte kirken til gudstjeneste.
Granhult Kirke ligger ved siden af egnens hembygdsgård, som også er et besøg værd.
Vest for Lenhovda ligger Dädesjö gamla kyrka. Indvendigt er den bare 11 meter lang og 7,5 meter bred, men trods sin lidenhed er den en af Sveriges mest interessante middelalderkirker takket være et stort antal malerier med motiver fra de to testamenter, som pryder træloftet.
Billedgalleriet er fra slutningen af 1200-tallet og er aldrig blevet overmalet. På væggene er der malede gallerier med hellige mænd.
KOMMENTARER