cookie-og-privatlivspolitik
Kleopatra Selenes gravmæle vest for Algeriets hovedstad, Algier.
Kleopatra Selenes gravmæle vest for Algeriets hovedstad, Algier.
Foto: Privat

WeekendTid

Storslået minde om en Kleopatra

Ferietip fra Folketidendes rejseskribent.
06. marts 2019 kl. 11:50 Af Jørgen Lind

Annonce

Algeriet besøges kun sjældent af turister, men de få, der kommer, kan opleve de bedst bevarede bygningsværker fra romertiden uden for Italien. Et bemærkelsesværdigt eksempel er Kleopatra Selenes mausoleum i nærheden af Algier.

Prinsesse Kleopatra Selene var datter af en af verdenshistoriens "mest griske, onde og vellystige" kvinder, dronning Kleopatra, og den romerske hærfører Marcus Antonius.

Som 15-årig blev hun giftet væk til prins Juba den Anden, der i bryllupsgave blev tildelt Mauretanien (omtrent Marokko og den vestlige del af Algeriet). Da hun døde år 6 f.Kr., blev hun stedt til hvile i et mægtigt mausoleum, som hendes mand lod opføre, og hvor han også blev anbragt efter sin død mange år senere.

Parret fik ikke lov at hvilke i fred. Gravrøvere var ustandselig på spil og stjal blandt andet de kongelige lig.

I 1555 søgte en osmannisk admiral forgæves at lade gravmælet nedrive, men en sværm af hvepse tvang arbejderne væk, og mange døde som følge af hvepsestik. Senere forvoldte franske besættelsestropper store skader på mausoleet, idet de brugte det som mål for kanonskydning.

I 1866 besigtigede Napoleon den Tredje stedet og blev så flov over sine landsmænds hærgen, at han lod bygningen restaurere. Han gjorde det også til den kulturattraktion, som den er i dag.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: LEIF A. JENSEN

Gylden mammon S garanti for… 16. maj 2019 kl. 21.25

AF: STEEN BAHNSEN

Lukning af Dannelunde… 16. maj 2019 kl. 14.27

AF: CARSTEN GRACE HARDINGTON

Gerninger, beregnet på at… 14. maj 2019 kl. 09.49

AF: STEEN BAHNSEN

AF: JOHN WENNERWALD

Regeringens bluffnummer 12. maj 2019 kl. 21.24

AF: MARTIN WOUTERS

mærkeligt nok, ingen… 09. maj 2019 kl. 10.54

Annonce