Ferietip fra Folketidendes rejseskribent.
Ægteparret Helena Hermundardóttir og Knútur Ármann har gjort tomater til ikke blot en levevej, men også til en af Islands mest særprægede turistattraktioner.
På deres gård, Fridheimar, en times kørsel øst for Reykjavik producerer de årligt 370 tons tomater. De bliver dyrket i væksthuse, som strækker sig over tusinder af kvadratmeter og opvarmes med geotermisk energi.
Fridheimar er åben for turister. Familien har blandt andet bygget stalde for islandsheste, som besøgende kan prøve at ride på og se opvisninger med.
I en restaurant serverer Helena, Knútur og deres fem børn mad og drikke baseret på tomater, først og fremmest tomatsuppe med hjemmebagt brød, men også mere usædvanlige retter som tomatis og cheesecake med syltetøj af grønne tomater.
Af drikkevarer kan nævnes tomatsnaps og den velkendte Bloody Mary, som her har fået flere varianter, blandt andet en Healthy Mary, der består af grønne tomater, lime, honning og ginger, serveret kold med mineralvand.
Den seneste opfindelse er tomat-øl ...