cookie-og-privatlivspolitik

2

Billeder


Foto: Kenneth Havgaard

WeekendTid

Uforglemmeligt spring ind i berømmelsen

INTERVIEW Et araberspring åbnede danskernes øjne for Stig Rossen. Siden har han forgyldt vores øregange med smukke sange fra diverse musicals og julesange. Og på fredag indtager han Nykøbing med Flemming "Bamse" Jørgensens udødelige hits.
10. marts 2019 kl. 07:25 Af Hans Jørgen Møller

Annonce

Stig Rossen sprang i sin tid i bogstaveligste forstand ind i danskernes bevidsthed. Det var tilbage i 1988, hvor den dengang 26-årige jyde deltog i det danske Melodi Grand Prix, og entrede scenen med et araberspring, for derefter at synge "Vi danser rock og rul" ind på en fjerdeplads.

Der breder sig et stort smil i ansigtet på Danmarks ukronede musicalkonge, da Folketidende spørger ind til den akrobatiske gimmick fra dengang. Men samtidig hævder den nu 56-årige hårdnakket, at der ikke lå et kalkuleret karrierefremmende tiltag bag araberspringet.

- I virkeligheden skulle det have været et flick flack, men scenen var så lille, at der ikke var plads. Men araberen var også nok til at mange husker det, siger Stig Rossen, da vi møder ham forud for den kommende koncert i Nykøbing med Stig Rossen og Vennerne på fredag.

- Det var scenografen, Sandy Grant, der spurgte, om jeg ikke kunne noget specielt, før vi skulle i gang med grand prixet. Jeg fortalte, at jeg havde gået til springgymnastik, og hun var straks fyr og flamme. På den måde fik jeg mit "rejehop", siger Stig Rossen med en slet skjult hentydning til Gry Johannesens lille kokette hop, da hun sang "Kloden drejer" ved et andet dansk Melodi Grand Prix. Og jeg kan stadig lave et araberspring med efterfølgende flick flack. Jeg lavede det til min 25-års jubilæumskoncert. Men der skal lidt mere med rundt nu, siger han med et grin.


Jeg plejer at beskrive Flemmings sange som "livsglæde i fire fjerdedeles takt". Jeg plejer at beskrive Flemmings sange som "livsglæde i fire fjerdedeles takt".

Hjælp fra tante Hanne

Det stod ellers ikke skrevet i stjernerne, at Stig Rossen skulle blive skuespiller og sanger. Ingen i den nære familie havde den slags ambitioner, men hans tante Hanne Rømer - som senere var leder af rockbandet Hos Anna - kunne godt høre at drengen havde en god stemme.

- Det var hende der gjorde mine forældre opmærksom på, at jeg faktisk sang godt. Derfor fik jeg også lov til at låne flyglet hos familien Rømer, og så øvede jeg sammen med Hanne og hendes søster Lotte, som også fik en musikalske karriere, fortæller Stig Rossen.

På et tidspunkt søgte pladeselskabet Metronome en ny Robertino - den italienske dreng, som Sejr Volmer Sørensen tilbage i 1960erne fik til Danmark for at optræde. Her stillede unge Rossen op, uden dog at få en kontrakt.

- Jeg kom dog ind og snakkede med Metronomes direktør, Johnny Reimer, som sagde nej tak. Det har jeg senere drillet ham med, når vi mødes. Han kunne have nappet mig dengang.


Fornem uddannelse

Der skulle dog mere end et nej fra Johnny Reimer til at holde den jyske sanger nede.

I midten af 1980erne drog han således til London for at søge optagelse på den prestigefyldte Guildhall School of Music and Drama, og blev optaget som den første dansker nogensinde.

Fremtiden tegnede således lys for det åbenlyse talent fra Kolding. Der var bare lige den hage, at han ikke havde penge nok til at følge den tre-årige uddannelse.

- Det kostede den svimlende sum af 10.000 engelske pund - cirka 110.000 kroner, og de penge havde jeg ikke. Men så sprang Kolding Flisepudser Laug til.

- Kolding Flisepudser Laug blev dannet i forbindelse med, at Kolding blev "Årets by" i starten af 1980erne. Medlemmerne er en række af byens spidser, som mødes for at pudse den flise, som blev lagt ned foran rådhuset i anledning af at byen blev "Årets by" - og de ville gerne støtte en af byens talentfulde sønner.

- De betalte, og det er jeg dem evigt taknemmelig for. Derfor giver jeg også tre julekoncerter i byen hvert år. Det har jeg gjort i 24 år, og det bliver jeg ved med, så længe man vil have det. Jeg skylder byen og lauget alt, siger Stig Rossen.

At de velgørende mænd i Kolding havde set rigtigt ved at støtte unge Rossen, gik der ikke lang tid, før han beviste. Året efter han havde afsluttet sin uddannelse, fik han således hovedrollen som Jean Valjean i musicalen "Les Miserables" i London. En rolle som han efterfølgende har fremført ikke færre end 1.530 gange i London og på teatre i Danmark.

Derudover har han spillet adskillige andre store musical-roller såsom skakgeniet Anatoly Sergievski i "Chess" og Tordenskjold i musicalen af samme navn.

Senest har han netop afsluttet rollen som skurken Fuchs i den nyskrevne musical "Leonora Christina" på Odeon i Odense. Med Peter Langdal som instruktør og med Xenia Lach-Nielsen i titelrollen og Troels Lyby som Corfitz Ulfeldt.


Også en popdreng

At Stig Rossen også har en entertainer i pop-genren i sig, vidner en række samarbejder med andre musikere om.

Han har sine gode legekammerater Keld Heick, Jesper Lohmann og Jesper Asholt i "More Jacks" og efter Flemming "Bamse" Jørgensens tragiske, alt for tidlige død nytårsdag 2001, spiller han sammen med Vennerne på ottende år.

- I "More Jacks" havde vi hver vores rolle. Jeg var John Mogensen, og efterfølgende er jeg begyndt at optræde med hans repertoire. Det er en kombination af fortælling og sange - en slags teaterkoncert, og det holder jeg rigtig meget af, fortæller Stig Rossen.

Derudover har Stig Rossen sine årlige julekoncerter, hvor han hvert år har en ny solist med. I år bliver det Jasmin Gerbay, som vi kender fra Den store Bagedyst på tv. Og som også var med i det danske Melodi Grand Prix i år, hvor hun sang sangen "Kiss like this".

Stig Rossen har også lagt stemme til diverse Disney-tegnefilm, men på fredag gælder det Bamses sange på teatret i Nykøbing, hvilket publikum godt kan begynde at glæde sig til. For der bliver fuld gas på, med 24 - 26 af Bamses allerstørste hits.

- Jeg plejer at beskrive Flemmings sange som "livsglæde i fire fjerdedeles takt". Og publikum kender alle sangene. Hvis jeg glemmer et par linjer, holder jeg bare mikrofonen ud mod publikum, for de kan dem udenad, siger en veloplagt Stig Rossen, som lover "I en lille båd der gynger" og "Spil whist igen" som ekstranumre, hvis publikum synger godt med ...KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

God og sikker sommerferie! 12. juli 2020 kl. 22.42

AF: KENNETH WINTHER

Katastrofe kurs 12. juli 2020 kl. 22.03

AF: TOM AHLQVIST

Det Falsterske Diges holdbarhed 12. juli 2020 kl. 20.57

AF: MARTIN WOUTERS

vedr. flere turister i… 11. juli 2020 kl. 08.51

AF: JOHN WENNERWALD

Gratis tandlæge til alle 05. juli 2020 kl. 21.02

AF: MARTIN WOUTERS

hvordan bliver der smidt… 01. juli 2020 kl. 16.46

Annonce