Annonce
Lolland

Åbner for besøgende til foråret

I den nyskabte Dronningens Sal er de specialfremstillede lysekroner netop blevet hængt op, viser Jytte Frijs. Lamperne på gulvet er til gangarealerne. Foto: Jan Knudsen

Gæsterne kan følge restaureringen af Dronning Sophies Hus i Halsted

HALSTED Restaureringen i Halsted af en af Danmarks ældste bygninger, Dronning Sophies Hus fra 1591, har trukket ud.

Greveparret på Halsted Kloster, der selv bor i den hvide hovedbygning - den vestlige fløj - mellem kirken og den cirka 1.000 kvadratmeter store bygning mod syd, havde en mere optimistisk forventning til arbejdet.

I stueetagen er man ved at nå i mål, men på førstesalen, hvor der indrettes seks dobbeltværelser til udlejning, er håndværkerne nået knap så langt.

I stueetagen har Jytte og Mogens Krag-Juel-Vind-Frijs fået lov af Kulturstyrelsen til at nedlægge fem rum og i stedet skabe en ny, stor sal, Dronningens Sal, med plads til 150 personer, der eksempelvis kan komme til koncert eller foredrag. Der er desuden køkken, garderobe og toiletter.

- Til salen har vi netop fået specialfremstillede lysekroner hjem, fortæller Jytte Frijs.

De seksarmede lysekroner af metal med forgyldte blade på er skabt af Okholm Lighting fra Tønder med inspiration fra belysningen i kirkesalen i Brødremenigheden i Christiansfeld og hængt op i salen nu.

På den originale kamin fra 1591 for enden af salen skal malerne, der tager den helt store tørn under restaureringen, også male grevskabets våbenskjold, hvor ikke mindst de tre sorte heste, egern, rustninger og kroner, to gyldne løver og nøgler formentlig kommer til at tage sig godt ud.

Da Slots- og Kulturstyrelsen, Aage og Johanne Louis-Hansen Fond, Augustinus Fonden og Realdania har bidraget med beløb sammen med greveparret selv, åbnes Dronning Sophies Hus nu op for offentligheden efter at have ligget i dvale i cirka 170 år.

Fra maj kan man besøge bygningen mod betaling - for der skal også spares op til et nyt tag - og følge restaureringen, mens ansatte i især Malerfirmaet Lysholm fra Nykøbing har travlt.

- Der findes ikke en sådan bygning andre steder i Danmark. I efteråret var der et hold fra Nationalmuseet indenfor restaurering og folk fra Slots- og Kulturstyrelsen på besøg - 35 på én gang, og de var altså virkelig begejstrede og helt benovede, fortæller Jytte Frijs.

Dronning Sophies Hus var igennem de mange år hele familiens pulterrum, og det tog to år bare at tømme bygningen, før restaureringen kunne påbegyndes.

Det har været et stort held, at bygningen har stået ubrugt som en form for tidslomme med en masse af den gamle udsmykning bevaret på væggene.

- I 1843 skulle Christian VIII og dronning Caroline Amalie besøge Lolland-Falster, og de ville kun bo på Halsted Kloster, selvom mange andre gerne ville huse dem. Huset fik en lynhurtig makeover, hvor der bare blev klistret tapet ovenpå de bemalede vægge med udsmykning og borter - og derved er de blevet bevaret, fortæller Jytte Frijs.

- Så nu maler vi ikke bare det hele fint. Der er tale om bevarende restaurering, hvor man kan se tidens tand, påpeger hun.

Hvornår førstesalen kan tages i brug til udlejning, tør Jytte Frijs ikke sætte dato på. For værelserne skal også møbleres med blandt andet himmelsenge, og der skal assistance til at vælge tekstiler til møblerne.

I den fredede bygning er det også lykkedes at trække rørføring og få placeret badeværelser til hvert af de seks dobbeltværelser. Badeværelserne skjules i store, gamle skabe.

Dronning Sophies Hus har sit navn efter enkedronning Sophie - Christian IVs mor - der boede på Nykøbing Slot, der er væk nu, men som altså fik opført et hus i Halsted, den oprindelige hovedfløj.

Berings Tegnestue har udarbejdet renoveringsprojektet til 10,5 millioner kroner for første fase, stueetagen, og 8,5 millioner kroner for næste fase, førstesalen. Målet er, at den istandsatte bygning skal kunne generere indtægter nok til at sikre sin egen vedligeholdelse.

Navnet Halsted Kloster skyldes, at der i 1170'erne blev oprettet et benediktinerkloster på stedet. Ved reformationen i 1536 blev Halsted Kloster nedlagt og underlagt den danske konge og blev herregård.

Efter forhandlinger mellem Frederik IV og baron Jens Juel-Vind blev Halsted Kloster mageskiftet med hovedgården Juellinge på Stevns i 1721, og familien flyttede ind. Mogens Krag-Juel-Vind-Frijs er den tiende i rækken.

Rummet her er indrettet som i slutningen af 1700-tallet med barokudsmykning og nyt tapet, der er genoptryk af et gammel tapet fundet i huset. Foto: Jan Knudsen
Badeværelserne i de seks dobbeltværelser på førstesalen bliver skjult i store, gamle skabe. Foto: Jan Knudsen
Badeværelserne i de seks dobbeltværelser på førstesalen bliver skjult i store, gamle skabe. Foto: Jan Knudsen
. Foto: Jan Knudsen
. Foto: Jan Knudsen
. Foto: Jan Knudsen
. Foto: Jan Knudsen
. Foto: Jan Knudsen
Annonce
Annonce
Femern

Nyt supermarked kan blive lokal købmands redning

Annonce
Guldborgsund

Stemmer man ja eller nej, hvis man er i tvivl?

Annonce
Forsiden netop nu
Sport

LIVE: Nykøbing FC - AC Horsens

Lolland

Tak for kaffe - varmeregningen stiger med 83 procent på plejehjem

Guldborgsund

Formand jubler over lave ledighedstal: Endelig er vi på landsgennemsnittet

Dølle

Dølle-drabet: Politiet efterlyser video-optagelser

Sport

Jessen foran kontraktudløb: - Jeg elsker at være i NFC

Guldborgsund

Børn slog alarm om naturbrand

Lokal nyt

Indsatsen nedjusteres, men det er stadig muligt at blive vaccineret mod covid-19

Lolland

Mindre brand ved sundhedscenter

Lolland

Tyverier fra utallige køretøjer

Sport

Lokal racerkører har taget spidsen i årets Super GT-serie

Guldborgsund

Hurtig indsats fra beboere hindrede brand i at sprede sig

Lolland

Dannebrogsfaner "uønsket" ved dronningebesøget

112

Unge drenge brød ind i fitnesscenter og begik hærværk

Annonce
Sport

Elma lavede 21 mål i rekordsejr

Guldborgsund

Godt vejr betyder flere gæster

Lolland

Ældreminister fik gode råd fra frontpersonale

112

Ubudne gæster kom med vin og kage

Erhverv

Poul Nyrup besøgte lærlinge på Femern-byggeplads

Lolland

Opholdssted rykker ind i nedlagt skole

Guldborgsund

Klimaaktivister foran sukkerfabrikken: Det er ikke raketvidenskab, det her

Lolland

Landsbyordninger truet af lukning

Annonce
Annonce