Annonce
Ugeavisen Lolland

Ånden fra Holeby Diesel lever videre

De tyske turister ser ud til at nyde turens højdepunkt - den store dieselmotor, som er startet op under besøget. Foto: Daniel Brøns
Når Holeby Diesel i 2027 forlader Holeby, så fortsætter en stædig gruppe med tidligere medarbejdere arbejdet med at bevare mindet – og de gamle håndværk generelt på Det Historisk Arbejdende Værksted i Holeby.

HOLEBY: Sådan skal et rigtigt metalværksted se ud. I den høje arbejdshal står mænd i kedeldragter ved drejebænkene, og bagerst i lokalet har et par stykker sparket liv i en den 3 meter høje dieselmotor-, der tøffer og klikker, mens to besøgende tyske grupper turister kan nyde synet af de imponerende store stempler og svinghjul, som også kan beses ovenfra, hvis man vover sig op ad stigen på på motoren

I lokalet ved siden af er hovedattraktionen en gammel smede-esse, som drives med kul, så man producere gamle beslag til gelænder og porte , som i gamle dage. Der er god plads, så man kan her også bygge større emner som metal-låger eller andet, der kan skubbes ind og ud af de store porte. Man kan også arbejde udenfor i gården, hvilket kan være praktisk i de varme sommermåneder.

Arbejdende museum

Med andre ord handler museets stue-etage især om at holde gamle maskin- og metalhåndværk i live – og vise arbejdsmetoderne frem for de besøgende, der jævnligt lægger vejen forbi. For 50 kroner er der entré for voksne. Og for 300 kroner kan man opleve den store dieselmotor i drift også. Og så får man også en tur på de øvre etager i bygningen, hvor der er en stor samling af effekter fra gamle håndværk, såsom skomagerværksted, snedkerværksted, bageri – og alt muligt andet, som beredvilligt præsenteres af Erhardt Tonnesen, der er en af initiativtagerne til museet, som han har udviklet meget på gennem årene.

Annonce

Video-arkiv

Et af de store initiativer gennem årene har været etableringen af et formidlingslokale med fire computere, hvor man kan finde en kæmpe mængde af film fra Etnologisk Samling, som handler om, hvordan de gamle håndværk udføres.

- Faktisk kigger vi af og til på filmene, når vi har konkrete opgaver, som vi skal udtænke løsningen af, forklarer Erhard Tonnesen, der gør en dyd ud af konstant at udvikle produktet. Ved de tyske turisters besøg har især børnene hans interesse, når de engageret drejer på alt fra piskeris til store tryk-ruller – og naturligvis med forbløffelse beser de mange maskiner nede i værkstedet.

- Vi vil gerne udvikle os mere i retning af at være et museum for hele familien, så det kan være, at der snart sker noget på det område, siger han uden at ville afsløre tankerne nærmere.

Annonce

Gas-teknologi

Hvor hurtigt udviklingsplanerne går, afhænger dog især af ressourcer, hvilket naturligvis har været en del af arbejdet som formand og en del af bestyrelsen siden starten i 1989.

- Ud over at formidle, så skal vi jo også holde økonomien oven vande, så mange af vores frivillige bygger også kunsthåndværk i metal, som vi sælger på markeder, forklarer formanden, der derfor også er nødt til at modernisere produktionsmetoderne lidt.

- Vi er derfor ved at lave en gas esse l, så vi kan smede længere genstande og spare arbejdet med at varme kullene op også, fortæller formanden, der understreger, at den allervigtigste ressource dog er og bliver de frivillige.

Annonce

Maskulint netværk

- Det er ikke alle, der er til golf og bridge, så vi mænd, der har en håndværksmæssig interesse, har brug for mødesteder, hvor man kan arbejde sammen og hygge sig socialt, siger formanden, der nyder fællesskabet med de andre, når de tager til grill-aften i hans sommerhus, holder sammenkomster – eller bare får sig en hyggesnak i pausen på værkstedet.

- Og selv om Holeby Diesel ikke længere sender så mange pensionister videre herhen, så får vi løbende suppleret op med frivillige, der opdager, hvor hyggeligt det er at arbejde her i værkstedet, siger han og fortæller, at nogle frivillige simpelthen melder sig, når de har købt noget i værkstedet – eller kommer forbi som turister.

- Bare vi sikrer, at det er sjovt at komme her, så kommer resten af sig selv, så jeg tror bestemt også, at værkstedet findes her om 100 år i en eller anden form, siger formanden, der i øvrigt også arrangerer gruppebesøg med særlige temaer.

Der er åbent tirsdag og torsdag fra 10-12.

Et kig ind i Det arbejdende historiske værksted i Holeby august 2022. Foto: Daniel Brøns
Annonce
Annonce
Lolland

DELTE MENINGER OM LOLLANDSK LÆGESKIFTE

Annonce
Alkohol

ÅRETS ALKOHOLKAMPAGNE: DERFOR SKAL DU BLÆSE DEM ET STYKKE

Annonce
Forsiden netop nu
112

NARKOBILIST DØMT - SLIPPER FOR YDERLIGERE FÆNGSEL

Lolland

FORENING PLAGET AF SERIEHÆRVÆRK

Guldborgsund

INTERNAT HAR BRUG FOR FLERE KATTEPLEJEFAMILIER

Lolland

BEDSTEMØDRE VIL HJÆLPE NÅR VERDEN GÅR I STÅ

Guldborgsund

DER RYGER MERE OVERSKUDSMAD I KURVEN END TIDLIGERE

Lolland

- JEG ER EN LILLE MAND, OG JEG VINDER IKKE

Sport

TEAM SYDHAVSØERNE GIK NED I AARHUS

Sport

NYKØBING FC I GIGANTISK KOLLAPS

Lolland

- DET SKAL ABSOLUT BEVARES

Lolland

MINDER STOD I KØ TIL SKOLEJUBILÆUM

Lolland

SKØNT MED POP OP-BIBLIOTEK I BYMIDTEN

Lolland

KJØGES KEDEL VAR BLOT GENERALPRØVEN

Sport

GEPARDEN VENDER HJEM TIL RØDBY: TILBAGE, HVOR DET BEGYNDTE

Annonce
Anders And

MIDTJYLLAND SLOG LOLLAND-FALSTER I ANDERS AND-DYST

Skolelukning

BORGERFORENING KRITISERER FEJL OG MANGLER I SPAREFORSLAG

Lolland

CITY ROCK GENÅBNER SOM DINER OG VÆRTSHUS

Guldborgsund

KONKURS TRUER SPORTSCENTER: UDVALGSFORMAND TAGER FAT MED DET SAMME

Lolland

FLERE BENYTTER SIG AF SPROGSKOLE

112

KØRTE 113 KM/T I 60 KM-ZONE

Energikrise

SAKSKØBING SPORTSCENTER ER AKUT LUKNINGSTRUET

Guldborgsund

BRYDNING I VERDENSKLASSE

Annonce
Annonce