Annonce
Ældrepolitik

ÆLDRE HAR STADIG IKKE GLÆDE AF DERES KLIPPEKORT

Hver gang en ældre bruger én krone af den kommunale pulje, der skal bekæmpe ensomhed og sætte lidt kulør på hverdagen, ligger der ni ubrugte kroner tilbage i puljen. Arkivfoto: Signe Goldmann/Ritzau Scanpix
Pengene, der skal give ekstra tid til svage ældre, bliver ikke brugt. Nu skal ældreråd finde en ny model, så pengene kan komme ud at virke mod ensomhed.

Hver gang en ældre bruger én krone af den kommunale pulje, der skal bekæmpe ensomhed og sætte lidt kulør på hverdagen, ligger der ni ubrugte kroner tilbage i puljen.

De såkaldte klippekorts-penge bliver stadig ikke brugt, og dermed får ældre ikke de udflugter og oplevelser, der var tanken med pengene.

I Guldborgsund Kommune er der sat cirka fem millioner af til deling mellem plejehjemsbeboere og ældre, der modtager hjemmehjælp.

Annonce

Cirka en halv million af pengene blev brugt i perioden fra april til og med december 2021.

Corona er en del af forklaringen, men ikke den hele, og derfor har politikerne i Guldborgsund Kommune ældre- og omsorgsudvalg nu besluttet, at der skal findes en ny model, så pengene kommer ud at virke.

Ældrerådet på banen

På udvalgsmødet onsdag blev der lagt op til, at pengene på plejecenterområdet fremover skulle lægges ind i plejecentrenes aktivitetsbudget. Så kunne plejehjemslederne ansætte personale for pengene og have ansvaret for, at de ældre bliver tilbudt klip. På samme måde var der lagt op til, at hjemmeplejen skulle overtage ansvaret for, at de ældre kommer ud at lufte klippekortet.

Men beslutningen i udvalget blev i stedet at overlade til Guldborgsund Ældreråd at udvikle en ny og bedre model.

- De her "værdighedspenge" skal altså aktiveres til at bekæmpe ensomhed med. I udvalget har har vi selv nogle idéer, men vi vil gerne have ældrerådet på banen. Vi efterlyser ældrerådets gode idéer ude fra virkeligheden, og vi beder også rådet se på, kriterierne for hvordan kortet kan bruges, siger formand Bob Richard Nielsen (DF).

Vi efterlyser ældrerådets gode idéer ude fra virkeligheden, og vi beder også rådet se på, kriterierne for hvordan kortet kan bruges.

Bob Richard Nielsen (DF), formand for ældre- og omsorgsudvalget


Annonce

Endnu et serviceeftersyn

Ældrerådet var også med i 2021, da ordningen sidst fik et serviceeftersyn. Også dengang var det et problem, at pengene ikke blev brugt.

Dengang blev kriterierne for et klip formuleret, så det kan bruges til at blive ledsaget til noget eller at være sammen med nogen.

Det blev også præciseret, at ordningen ligger ud over den almindelige aktivitet og det fastsatte serviceniveau. Og at ordningen skal baseres på individuelle ønsker fra de ældre. Den revidering virkede tilsyneladende ikke, og nu skal der altså findes nye veje.

Ældrerådet har til september til at komme op med nye, gode idéer.

Annonce

Personalemangel

Guldborgsund Kommune konstaterer, at en del af forklaringen på den begrænsede brug af klippekort på plejehjemmene er, at der i hele 2021 var store udfordringer med manglende personale.

På hjemmeplejeområdet er forklaringen ifølge kommunen primært, at borgerne ikke har ønsket at bruge klip, som følger de opstillede kriterier, men i stedet har efterspurgt for eksempel ekstra rengøring.

Klippekortet

De fleste kommuner har en klippekortsordning, der giver mulighed for, at de svageste ældre kan få en halv times ekstra hjemmehjælp om ugen. Plejehjemsbeboere er også omfattet af ordningen.

Kommunerne vælger selv kriterierne for hvem, der tilbydes ordningen og gives typisk til personer, som i forvejen modtager hjemmehjælp.

Tilbydes man ordningen, vælger man selv, hvad den ekstra hjælp skal bruges til. Man kan samle "klippene" sammen, så der er mere sammenlagt tid.

Klippene kan for eksempel bruges til at komme på en indkøbstur, ekstra rengøring eller til blot at sidde og få en snak med sin hjemmehjælper.

Den enkelte kommune beslutter selv, om ordningen kan tilbydes, og hvordan den i givet fald skal tilrettelægges.

Pengene kommer fra finansloven.

Ældre Sagen
Annonce
Annonce
Sport

NY TURNERINGSSTRUKTUR BEKRÆFTET

Annonce
Femern

TRODSER ARBEJDSRETTEN: 500 BYGNINGSARBEJDERE FORTSÆTTER STREJKE

Annonce
Forsiden netop nu
Skolebyggeri

- JEG VIL GERNE VÆRE SKOLEDRENG IGEN, HVIS JEG FIK LOV TIL AT GÅ HER

Guldborgsund

KOMMUNE ADVARER BORGERE OM SPAMMAIL I OMLØB

Lolland

TOUR DE FRANCE GIVER UDSOLGTE AFGANGE PÅ LOKAL FÆRGERUTE

Minksagen

REGERINGEN VIL GENNEMGÅ KRITIK AF EMBEDSMÆND

Tour de France

STORSKÆRMS-ARRANGEMENT FLYTTES INDENDØRS

Landsstævne

GLÆDER SIG TIL AT SLUTTE MED ET BRAG

Bikemeet

- JA, DET ER VARMT. VI HAR JO EN KVART KO OM NAKKEN!

112

PRØVELØSLADT MAND FÆNGSLET FOR VOLD

Jogsøgning

NU ER DET FORBUDT AT SPØRGE TIL ALDER UNDER JOBSØGNING

Lokal nyt

DMI VARSLER AFTENREGN OVER TOUR DE FRANCE-RYTTERNE

112

23 TAGET I FARTKONTROL

Lokal nyt

SPRUDLENDE ÅBNING MED ILD, TROMMER OG EN MASSE BEVÆGELSE

Landsstævne

VÆRTSBYEN TOG GODT IMOD LANDSSTÆVNET

Annonce
Se billederne

STORT MARKED RYKKER IND I MARIBO

112

35-ÅRIG SIGTET EFTER SAMMENSTØD MELLEM BIL OG BUS

Strejke

RETTEN HAR TALT: 500 FEMERN-ANSATTE SKAL TILBAGE PÅ JOB

Guldborgsund

KLOSTER FÅR NY FORSTANDER

Politik

TIDLIGERE BYRÅDSMEDLEM HAR FÅET NOK: FÆRDIG MED DF

112

MAND FÆNGSLET FOR VOLDTÆGT AF NIÅRIG PIGE

Guldborgsund

ALLE VERDENS KROKODILLE-ARTER SAMLET PÅ FALSTER

Lolland

SKADEKLINIK LUKKET I TO MÅNEDER - UTILFREDS REGIONSFORMAND KRITISERER MANGLENDE INFO

Annonce
Annonce