Hver gang en ældre bruger én krone af den kommunale pulje, der skal bekæmpe ensomhed og sætte lidt kulør på hverdagen, ligger der ni ubrugte kroner tilbage i puljen.
De såkaldte klippekorts-penge bliver stadig ikke brugt, og dermed får ældre ikke de udflugter og oplevelser, der var tanken med pengene.
I Guldborgsund Kommune er der sat cirka fem millioner af til deling mellem plejehjemsbeboere og ældre, der modtager hjemmehjælp.
Cirka en halv million af pengene blev brugt i perioden fra april til og med december 2021.
Corona er en del af forklaringen, men ikke den hele, og derfor har politikerne i Guldborgsund Kommune ældre- og omsorgsudvalg nu besluttet, at der skal findes en ny model, så pengene kommer ud at virke.
Ældrerådet på banen
På udvalgsmødet onsdag blev der lagt op til, at pengene på plejecenterområdet fremover skulle lægges ind i plejecentrenes aktivitetsbudget. Så kunne plejehjemslederne ansætte personale for pengene og have ansvaret for, at de ældre bliver tilbudt klip. På samme måde var der lagt op til, at hjemmeplejen skulle overtage ansvaret for, at de ældre kommer ud at lufte klippekortet.
Men beslutningen i udvalget blev i stedet at overlade til Guldborgsund Ældreråd at udvikle en ny og bedre model.
- De her "værdighedspenge" skal altså aktiveres til at bekæmpe ensomhed med. I udvalget har har vi selv nogle idéer, men vi vil gerne have ældrerådet på banen. Vi efterlyser ældrerådets gode idéer ude fra virkeligheden, og vi beder også rådet se på, kriterierne for hvordan kortet kan bruges, siger formand Bob Richard Nielsen (DF).
Bob Richard Nielsen (DF), formand for ældre- og omsorgsudvalgetVi efterlyser ældrerådets gode idéer ude fra virkeligheden, og vi beder også rådet se på, kriterierne for hvordan kortet kan bruges.
Endnu et serviceeftersyn
Ældrerådet var også med i 2021, da ordningen sidst fik et serviceeftersyn. Også dengang var det et problem, at pengene ikke blev brugt.
Dengang blev kriterierne for et klip formuleret, så det kan bruges til at blive ledsaget til noget eller at være sammen med nogen.
Det blev også præciseret, at ordningen ligger ud over den almindelige aktivitet og det fastsatte serviceniveau. Og at ordningen skal baseres på individuelle ønsker fra de ældre. Den revidering virkede tilsyneladende ikke, og nu skal der altså findes nye veje.
Ældrerådet har til september til at komme op med nye, gode idéer.
Personalemangel
Guldborgsund Kommune konstaterer, at en del af forklaringen på den begrænsede brug af klippekort på plejehjemmene er, at der i hele 2021 var store udfordringer med manglende personale.
På hjemmeplejeområdet er forklaringen ifølge kommunen primært, at borgerne ikke har ønsket at bruge klip, som følger de opstillede kriterier, men i stedet har efterspurgt for eksempel ekstra rengøring.
Klippekortet
De fleste kommuner har en klippekortsordning, der giver mulighed for, at de svageste ældre kan få en halv times ekstra hjemmehjælp om ugen. Plejehjemsbeboere er også omfattet af ordningen.
Kommunerne vælger selv kriterierne for hvem, der tilbydes ordningen og gives typisk til personer, som i forvejen modtager hjemmehjælp.
Tilbydes man ordningen, vælger man selv, hvad den ekstra hjælp skal bruges til. Man kan samle "klippene" sammen, så der er mere sammenlagt tid.
Klippene kan for eksempel bruges til at komme på en indkøbstur, ekstra rengøring eller til blot at sidde og få en snak med sin hjemmehjælper.
Den enkelte kommune beslutter selv, om ordningen kan tilbydes, og hvordan den i givet fald skal tilrettelægges.
Pengene kommer fra finansloven.