Annonce
Lolland

14-ÅRIG HAR VÆRET MED INDE BAG DE LUKKEDE DØRE

Holger Schou Rasmussen har i denne uge haft følgeskab af 14-årige Jens Villadsen, der er i praktik som borgmester. Foto: Jan Knudsen
14-årige Jens har i denne uge fulgt borgmester tæt.

LOLLAND: Det var en noget yngre borgmester end ellers, der i denne uge tog første spadestik på Axeltorv i Nakskov, uddelte fortjensttegn til brandfolk og modtog flere ministre med et fast håndtryk.

Borgmester Holger Schou Rasmussen (S) har haft en yngre stand-in til at klare ærterne for sig, når han skulle passe borgmesterjobbet.

Hvert år tager han en borgmesterpraktikant fra 9. klasse, og i år er det Jens Villadsen fra Stenoskolen i Nakskov, som har prøvet, om ikke at sove i baronens seng, så at gå et par mil i borgmesterens sko.

Annonce

- Det er et unikt job. Det er ikke alle, der er borgmester. Så det har været en mulighed for at følge et job, der er meget anderledes, siger Jens, der er imponeret over, hvor fulde af gejst, lokalpolitikerne i byrådet er, og hvor meget tid de bruger på politik.

Med til lukkede forhandlinger

Skoleeleven har også fundet ud af, at det der borgmesterjob ikke lige er fra ni til fire.

- Havde jeg haft en normal skoledag, havde jeg haft fri 14.30. Så i forhold til en skoledag er det en utrolig lang dag. Men vi har også små frikvarter her, smiler Jens.

- Det har været en lidt mere travl uge end sædvanligt, medgiver Holger, da Jens går i gang med at opremse ugens mange gøremål.

Praktikanten har fulgt borgmesteren i tykt og tyndt - også der, hvor almindelige borgere og pressen ikke må komme med, og som man ikke må sige noget om til en nysgerrig journalist. Blandt andet har Jens bag lukkede døre fulgt med i forhandlingerne om budgettet for kommunens økonomi i 2023.

- Denne uge plejer at være sat af til budgetforhandlinger. Men der har så også været rigtig meget andet, fortæller borgmesterpraktikanten til Folketidende, som har fået tildelt en time i hans rygende travle kalender.

- Og nu er budgettet altså ikke det mest spændende. Men jeg har da fundet ud af, at jobbet som borgmester også handler om at gøre alle tilfredse, siger Jens, der har været mest glad for de opgaver, hvor der har været mere fokus på den lollandske fremtid, der jo i høj grad også er hans egen.

Annonce

Plads til18 jumbojets

Det hæsblæsende program har ført duoen rundt i kommunen, men også Christiansborg er besøgt flere gange - og så har Jens hilst på flere ministre end de fleste får hilst på i hele deres liv.

Mandag besøgte transportminister Trine Bramsen (S) den store elementfabrik i Rødbyhavn, og Jens fik adgang til de store produktionshaller, hvor kun ganske få kommer. Det gjorde indtryk.

- Det var imponerende at se, hvor langt de er kommet, og hvor stort det er blevet, siger skoleeleven, der hele ugen har imponeret borgmesteren med sin viden.

- Jens siger ikke så meget. Men når han siger noget, så ved han ufatteligt meget. Jeg er overrasket over, hvad han ved. Da jeg var 14 år anede jeg ingenting i forhold til, hvad Jens ved.

Jeg er overrasket over, hvad han ved. Da jeg var 14 år anede jeg ingenting i forhold til, hvad Jens ved.

Holger Schou Rasmussen, borgmester i Lolland Kommune (S)

- Der skal mere metal til at bygge Femern-forbindelsen end der er i 50 Eiffeltårne, forklarer Jens, og Holger griber bolden.

- Der kan stå i alt 18 jumbojets i hallerne på fabrikken, fortæller han, og Jens trækker uimponeret på skuldrene.

Ved Femern-byggeriet mødte Jens også transportminister Trine Bramsen (S). Foto: Kasper Roug

Tirsdag var Holger og Jens en tur inde på Christiansborg - og på vej derind deltog de lige i et onlinemøde. På Borgen viste folketingsmedlem Kasper Roug (S) den unge borgmester in spe rundt.

- Det var ikke den sædvanlige rundtur, hvor man skal se grundloven og sådan noget. Kasper Roug kendte en masse kroge og hjørner af Christiansborg, man ikke lige ser. Så det var rigtig spændende, fortæller Jens, der også lige kom med til et foredrag om biogas og en tur ind på et Tesla-værksted.

- Han snakker meget om den bil. Det siger alle. Det var første gang, den skulle på værksted, og den har kørt 120.000 kilometer. Det skal man altså lige vide, griner Jens om borgmesterens højt elskede Tesla.

Annonce

På plads i kassen

Onsdag skulle Holger tage første spadestik til det nye Axeltorv i Jens' egen by Nakskov, og her fik den unge mand lov til at føre spaden. Men det var ikke det sjoveste ved den opgave. For inde i rytterstatuen lå en kasse fra dengang statuen blev stillet på torvet. Den var fyldt med avisudklip og minder fra dengang.

- Kassen skal stilles tilbage med de her ting i statuen. Og så bliver der lagt nye minder i. Så måske ligger vi et billede af dig, Jens, der tager første spadestik til det nye torv. Og måske en dag, så åbner de den igen, og så sidder du som en gammel mand og kan fortælle, at "Det var mig, der tog første spadestik", siger Holger til Jens, som smiler.

Onsdagen blev brugt på budgetforhandlinger og møder med blandt andre Greater Copenhagen. Om aftenen deltog Jens i byrådsmødet, hvor der var mødt bekymrede borgere fra Horslunde. Også 8. klasse fra Jens' egen skole var mødt op til mødet.

På Axeltorv var Jens den, der tog det første spadestik til torvets renovering. Foto: Jens Knudsen
Annonce

Topmøde og konference

Torsdag klokken ni stod de igen på Christiansborg. Her var der Energi- og Klimatopmøde med transportminister Trine Bramsen (S) og klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S), og igen skulle duoen en tur til Christiansborg. Temaet var grøn energi.

- Det handlede om fremtiden for danske havne og vindmøller. Det var ret imponerende, siger Jens.

Torsdagen blev også lang med møde med den albanske ambassadør ved byggeriet i Rødbyhavn og parole hos Lolland-Falster Brandvæsen, hvor Jens uddelte hæders- og anciennitetstegn. Fyraften blev det klokken 21.

Fredag morgen var kalenderen også stuvende fuld. Klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S) dukkede op i Holeby til konference, hvorefter turen gik til Toftegaards ti-års jubilæum. Og så var det endelig slut på en lang uge i Lolland Kommunes tjeneste.

- Hvis det er sådan her uge efter uge efter uge, så vil jeg nok synes, det er lidt hårdt. Men det er sjovere end at sidde i skolen. Der er knap så mange lektier, siger Jens, der dog har skullet læse hele byrådsdagsordenen forud for onsdagens byrådsmøde.

Hvis det er sådan her uge efter uge efter uge, så vil jeg nok synes, det er lidt hårdt. Men det er sjovere end at sidde i skolen.

Jens Villadsen, borgmesterpraktikant fra Stenoskolen

- Men det var jo ingenting ... kun 20 sider. Man skal huske, jeg kommer fra Stenoskolen. Der lærer vi altså den slags, lyder det snusfornuftigt fra 9. klasse-eleven.

 Jens Villadsen har været i borgmesterpraktik i en uge, og det betød, at han skulle uddele anciennitetstegn til en række brandfolk. Det klarede han med statsmandsudstråling. Foto: Jan Knudsen

- Det er ikke alle uger, som er så slemme. I denne har der været ekstra meget om aftenen også. Men min uge er slet ikke slut endnu. Jeg skal til kongres hele weekenden også. Der slipper du, grinede Holger til sin unge borgmester in spe, der så helt lettet ud.

Holger skal altså ikke lige regne med, at der står en ny på spring til at tage over, når han slipper grebet om borgmesterkæden en dag.

- Jeg er ikke sikker på, at jeg kunne tænke mig at være borgmester. Det kunne da sagtens være, at jeg en dag bliver politisk engageret. Det har været en fed uge, lyder konklusionen fra Jens, der fra på mandag vender tilbage til sit helt normale og knap så hektiske liv som en 14-årige skoleelev på Stenoskolen i Nakskov.

Annonce
Annonce
Gasledning

200 LODSEJERE BERØRES AF GASLEDNINGEN

Annonce
Sammenhold

GNISTEN OG SAMMENHOLDET LEVER STADIG

Annonce
Forsiden netop nu
Guldborgsund

- VI BLEV JO KASTET HOVEDKULDS UD I BESTYRELSESARBEJDET

Guldborgsund

HOS BRIAN BLOMSTRER DRØMMEN

Lolland

Milliondyr brand fortsætter endnu

Sport

TEAM SYDHAVSØERNE SKUFFER HJEMME

Guldborgsund

SANGKRAFTCENTER ÅBNER

Lolland

NAKSKOV FJORDDAGE SKAL NYTÆNKES

112

STORT TYVERI FRA KÆLDER

112

UNGE MÆND DØMT FOR STRIBEVIS AF FORBRYDELSER

Guldborgsund

FÆNGSEL LAVER MAD UD AF HUSET

Kunst

VIGTIG UDSTILLING AF DEN LILLE STORE BILLEDHUGGER

112

BACON- OG PEPPERONI-TYV PÅ SPIL

Familie

NYT NETVÆRK FOR FAMILIER MANGLER EN MEGET VIGTIG ESSENS

112

33-ÅRIG DØMT FOR BEDRAGERI PÅ FACEBOOK

Annonce
Lolland

- DET ER ALVORLIGT

Kunst

KVINDELIG KUNSTNER MED HESTEKRÆFTER

112

PÅVIRKET KANLLERTKØRER PÅ NATLIG BRO-TUR

Fællesskab

STOR INTERESSE FOR SENIORBOFÆLLESSKAB

112

BRÆNDESTABEL VIL BRÆNDE HELE NATTEN

112

STORT TRÆPILLE-TYVERI FRA VILLA

Corona-virus

STIGENDE SMITTETAL

Lolland

ALPAKAER STAK AF

Annonce
Annonce