Annonce
Lolland

150-år for stormflod

Tegningen viser, hvordan nogle beboere i et hus reddes ud fra taget på et oversvømmet hus. Bohave og døde dyr hvirvles rundt i stormflodens vandmasser. Foto: Tegning: Fra bogen "Flod og Dige."

Ingen støtte fra Landdistriktspulje - Kommunen havde håbet på stor markering langs havdiget næste år.

LOLLAND I Lolland Kommune havde man selv tænkt sig at tage førertrøjen på og stå i spidsen næste år for skabelsen af en stor event i forbindelse med markeringen af 150- året for den voldsomme stormflod 13. november 1872.

Katastrofen med druknede - alene 26 i Gloslunde Sogn - og voldsomme ødelæggelser på Sydvestlolland skete under en nordøstenstorm, hvor havet brød gennem de alt for lave diger og oversvømmede store arealer.

Men stormfloden førte også til, at det store havdige mod Østersøen blev bygget.

Søgte 800.000 til event

- I Lolland Kommune søgte vi tilbage i april 800.000 kroner i Bolig- og Planstyrelsens Landdistriktspulje, der yder tilskud til projekter i områder med landvindmøller, og havde håbet at kunne foretage den helt store markering i samarbejde med Visit Lolland-Falster, Business Lolland-Falster og mange foreninger, der kunne have hvert deres nedslagspunkt, fortæller Claus Lyngby Petersen fra kommunens stab for strategi og politik.

Det lollandske Digelag og "Støtteforeningen for projekt Mindehaven - 1872 Stormflod," der allerede har meldt ud, at de vil markere jubilæumsdagen for katastrofen med historiske events, ville kommunen naturligvis også gerne samarbejde med, og det samme gælder sports-, cykel- og løbeklubber, der eksempelvis kunne arrangere et maratonløb på diget eller ture i området.

Udgangspunktet for markeringen er planlagt som Kramnitze, hvor pumpestationen, der nu holder det indvundne land tørt, ligger, og der var også fundet et vindmøllenummer til ansøgningen, da afstanden fra en vindmølle til projektet ikke må overstige fem kilometer, hvis man skal have tilskud.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Fik afslag

- Men vi fik afslag, og det har vi så gransket, hvad årsagen til det er. Ingen offentlige institutioner kan få tilsagn om tilskud. Kun foreninger og kun til blivende ting, oplyser Claus Lyngby Petersen.

- I samarbejde med den personkreds i Kramnitze, som vi også samarbejdede med om rejsningen af digemonumentet, har vi nu drøftet, at de skal søge om tilskud til en renovering af molehovedet i Kramnitze Havn og til nogle faciliteter til vinterbaderne.

- Det er på tale at lave en form for boardwalk langs molen, i stedet for at man skal balancere på stenene, hvis man skal ud at fiske, og vinterbaderne skal have en stige ned over stenene, så de kan gå ned på sandbund. Der bliver tale om blivende faciliteter til glæde for såvel borgerne som turister, tilføjer en belært Claus Lyngby Petersen.

- Der kan næste gang søges fra Landdistriktspuljen i april 2022, og det bliver så borgerforeningen og vinterbaderne, der er forankret i Kramnitze, der søger, og så må vi håbe, at de får projekterne gennem nåleøjet, tilføjer han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Søg kultur- og fritidspuljer

- Og de, der meget gerne må skabe events til markering af 150-året for stormfloden, vil vi så henvise til at søge kommunens eksisterende kultur- og fritidspuljer, fremhæver Claus Lyngby Petersen.

  • Tegningen viser, hvordan nogle beboere i et hus reddes ud fra taget på et oversvømmet hus. Bohave og døde dyr hvirvles rundt i stormflodens vandmasser. Foto: Tegning: Fra bogen "Flod og Dige."
Annonce
Lolland

Politiet måtte give fortabt: Nu er påskemysteriet opklaret

112

Stoppet med slagvåben og pistoler i bilen

Annonce
Annonce
112

"Vi ved godt, at der engang imellem sker noget ved banegården"

Guldborgsund

For første gang: Nu kan du gå i dronningens fodspor

Falster

For få havde lyst: Nu flytter den til fængslet

Sport

Bizar afslutning koster dyrt: Nu er hammeren faldet

112

15-årig fremstillet i retten efter overfald: Her er afgørelsen

Dølle

Snart går det løs: Hjælp os med dine vildeste Dølle-minder!

Guldborgsund

Et farvel til bananen?

112

Rystet far om redningskvinde: - Vi er hende meget taknemmelig

Guldborgsund

Henrik havde svært ved at stå stille, da han så tyren Bjarne

Guldborgsund

- Når sådan et chok rammer, har vi brug for at samles

Udland

Iran lukker landets største lufthavn efter melding om angreb

Sport

2.400 billetter solgt: Storkamp nærmer sig udsolgt

Lolland

Politiet måtte give fortabt: Nu er påskemysteriet opklaret

112

Nye detaljer: Overfaldet to gange - ikke under 13 spark

Vejret

Weekenden bliver kold men byder på flere solstunder

Indland

Ydermure er styrtet sammen i den udbrændte del af Børsen

Annonce
Annonce
Guldborgsund

Velkendt navn gør comeback som hoteldirektør på Lolland

Guldborgsund

Unikt projekt: Sygehuspatienter kan nu modtage behandling i eget hjem

Sport

Lokal bokser bliver hovednavn ved professionelt stævne

112

En person kørt på sygehuset efter sammenstød i trafikken

112

Hunde redder kvinde fra kraftig brand

Lolland

Kommune fik kritik for ventetid: Handleplan skal rette op

Lokal nyt

Kæmpe-lukning får konsekvenser: Fyringer rammer også lokalt