Annonce
Lolland

150-år for stormflod

Tegningen viser, hvordan nogle beboere i et hus reddes ud fra taget på et oversvømmet hus. Bohave og døde dyr hvirvles rundt i stormflodens vandmasser. Foto: Tegning: Fra bogen "Flod og Dige."

Ingen støtte fra Landdistriktspulje - Kommunen havde håbet på stor markering langs havdiget næste år.

LOLLAND I Lolland Kommune havde man selv tænkt sig at tage førertrøjen på og stå i spidsen næste år for skabelsen af en stor event i forbindelse med markeringen af 150- året for den voldsomme stormflod 13. november 1872.

Katastrofen med druknede - alene 26 i Gloslunde Sogn - og voldsomme ødelæggelser på Sydvestlolland skete under en nordøstenstorm, hvor havet brød gennem de alt for lave diger og oversvømmede store arealer.

Men stormfloden førte også til, at det store havdige mod Østersøen blev bygget.

Søgte 800.000 til event

- I Lolland Kommune søgte vi tilbage i april 800.000 kroner i Bolig- og Planstyrelsens Landdistriktspulje, der yder tilskud til projekter i områder med landvindmøller, og havde håbet at kunne foretage den helt store markering i samarbejde med Visit Lolland-Falster, Business Lolland-Falster og mange foreninger, der kunne have hvert deres nedslagspunkt, fortæller Claus Lyngby Petersen fra kommunens stab for strategi og politik.

Det lollandske Digelag og "Støtteforeningen for projekt Mindehaven - 1872 Stormflod," der allerede har meldt ud, at de vil markere jubilæumsdagen for katastrofen med historiske events, ville kommunen naturligvis også gerne samarbejde med, og det samme gælder sports-, cykel- og løbeklubber, der eksempelvis kunne arrangere et maratonløb på diget eller ture i området.

Udgangspunktet for markeringen er planlagt som Kramnitze, hvor pumpestationen, der nu holder det indvundne land tørt, ligger, og der var også fundet et vindmøllenummer til ansøgningen, da afstanden fra en vindmølle til projektet ikke må overstige fem kilometer, hvis man skal have tilskud.

Annonce

Fik afslag

- Men vi fik afslag, og det har vi så gransket, hvad årsagen til det er. Ingen offentlige institutioner kan få tilsagn om tilskud. Kun foreninger og kun til blivende ting, oplyser Claus Lyngby Petersen.

- I samarbejde med den personkreds i Kramnitze, som vi også samarbejdede med om rejsningen af digemonumentet, har vi nu drøftet, at de skal søge om tilskud til en renovering af molehovedet i Kramnitze Havn og til nogle faciliteter til vinterbaderne.

- Det er på tale at lave en form for boardwalk langs molen, i stedet for at man skal balancere på stenene, hvis man skal ud at fiske, og vinterbaderne skal have en stige ned over stenene, så de kan gå ned på sandbund. Der bliver tale om blivende faciliteter til glæde for såvel borgerne som turister, tilføjer en belært Claus Lyngby Petersen.

- Der kan næste gang søges fra Landdistriktspuljen i april 2022, og det bliver så borgerforeningen og vinterbaderne, der er forankret i Kramnitze, der søger, og så må vi håbe, at de får projekterne gennem nåleøjet, tilføjer han.

Annonce

Søg kultur- og fritidspuljer

- Og de, der meget gerne må skabe events til markering af 150-året for stormfloden, vil vi så henvise til at søge kommunens eksisterende kultur- og fritidspuljer, fremhæver Claus Lyngby Petersen.

Annonce
Femern

EFTER ET ÅR: NU GÅR DET RIGTIG STÆRKT PÅ FEMERN

Annonce
Annonce
Guldborgsund

POLITIKERE FIK KLAR BESKED: INGEN BLANKOCHECK TIL VINDMØLLER

Guldborgsund

POLITIKERE BEGRÆNSER DET FRIE SKOLEVALG

Guldborgsund

FISKESÆLGER HAR MELDT FORRETNING KONKURS

112

HEFTIG FART PÅ MOTORVEJ: SE HASTIGHEDSREKORDEN

112

KØRTE PÅVIRKET: SE HVOR DE BLEV STOPPET

Lolland

SÅ KAN DER TISSES TIL AUGUST

112

ØKSEMAND SPOLERER JULEFROKOST

Lolland

FLERE SKAL VACCINERES: HER GØR MAN EN EKSTRA INDSATS

Lokal nyt

"ØRNEN" ER KLAR TIL ET COMEBACK

Lokal nyt

OVERVÅGET PÅ ARBEJDSPLADSEN

112

SPYTTENDE VOLDSMAND SIGTET

Lolland

NAKSKOV-SKIB HAR SEJLET SIN SIDSTE TUR PÅ SPRITRUTE

Vejret

NU KOMMER DECEMBERSNEEN

Juletid

DISSE JULEØL SKAL DU HAVE PÅ BORDET

Politik

RENÉ CHRISTENSEN KAN ENDE SOM PARTIFORMAND

Lolland

JULEHYGGEN KOM PÅ SKINNER

Annonce
Guldborgsund

SÅDAN LØSES DEN AKUTTE MANGEL PÅ FÆNGSELSBETJENTE

112

EFTERSØGT 81-ÅRIG FUNDET

112

BRØD KØKKENVINDUET OP

112

NAPPEDE KRICKETUDSTYR

Lokal nyt

HER KØRER FRISØREN UD TIL KUNDERNE

Lolland

- SIDSTE ÅR SPYTTEDE HUNDENE KIKSENE UD IGEN

112

SNØD PÅ FACEBOOK FOR AT BETALE HASHGÆLD

Annonce
Annonce