Annonce
Lolland

250 MILLIONER KAN REDDE ØKONOMIEN

Borgmester Holger Schou Rasmussen har længe forsøgt at råbe kollegaerne op på Christiansborg. Arkivfoto: Anders Knudsen
Ny kommunal økonomiaftale øger særtilskudspuljen, som Lolland er hovedmodtager af, med 250 millioner kroner.

Onsdag aften blev Kommunernes Landsforening (KL) og regeringen enige om en aftale for kommunernes økonomi i 2023. Aftalen betyder smalhals i mange kommuner næste år, men der er alligevel forsigtig optimisme at spore hos Lolland Kommunes borgmester, Holger Schou Rasmussen (S).

Det skyldes, at den særtilskudspulje, som særligt udsatte kommuner får del i, vokser med 250 millioner kroner.

- Jeg håber, vi nu kan få en fordeling, der er fair over for de kommuner, som er presset i bunden af systemet. Vi har en håndfuld kommuner, der skal have et løft. Så må vi se, hvor stor en andel, vi kan få af det her. Jeg har da klart en forventning, at når puljen bliver forhøjet med to tredjedele, så får vi en del af den pulje til at lappe på noget af det, vi har udfordringer med på Lolland, siger borgmesteren.

Annonce

Har krævet en milliard

Lolland Kommune var sidste år den absolut største modtager af støtte fra puljen, så borgmesteren med den slunkne kommunekasse håber, at nogle af de besparelser, som byrådet har lagt op til, kan blive aflyst.

Han har tidligere krævet, at særtilskudspuljen blev hævet for at give borgerne lige rettigheder, service og velfærd i hele landet.

- Jeg har jo krævet, at den blev hævet til en milliard. Nu bliver den hævet til 610 millioner, så vidt jeg kan regne ud. Det betyder selvfølgelig, at der er nogle kommuner, som bliver hjulpet mere af det her, men det er ingen garanti for, at Lolland Kommune får flere penge, siger Holger.

Han er dog klar med dokumentation og argumenter for, hvorfor Lolland skal have en stor del af de 610 millioner kroner, der nu er i særtilskudspuljen, som fordeles inden sommerferien.

- Jeg vil allerede nu gå i gang med at påvirke processen. Sidste år så vi, at over halvdelen af landets kommuner søgte den her pulje. Jeg synes så absolut, at det er helt uhæmmet, at nogle af de velhavende kommuner søger, når man sammenligner deres situation med Lolland og nogle af de andre udsatte kommuner. De burde skamme sig, siger Holger Schou Rasmussen (S).

Jeg synes så absolut, at det er helt uhæmmet, at nogle af de velhavende kommuner søger. De skulle skamme sig.

Holger Schou Rasmussen, borgmester i Lolland Kommune (S)

Han foreslår, at der laves regler for, hvornår en kommune overhovedet kan søge særtilskudspuljen.

- Når man har en skatteprocent på 25, en høj likviditet eller et tårnhøjt serviceniveau, burde man slet ikke være i nærheden af at kunne søge. Der må man altså holde sig for fin til det, eller også må vi have nogle kriterier, siger Lollands borgmester.

Annonce

80 millioner mere til Lolland

På Christiansborg glæder det lokale folketingsmedlem Kasper Roug (S) sig over, at det lykkedes at få hævet særtilskudspuljen.

- Jeg er lidt glad for det her. Hvis man nu laver lidt hjemmestrikket køkkenregnskabs-talmagi, så fik Lolland Kommune en tredjedel af særtilskudspuljen sidste gang. Det gør vi forhåbentlig også denne gang, og så får Lolland 80 millioner kroner mere end sidste gang, siger folketingsmedlemmet, der tager forbehold for, at pengene i særtilskudspuljen ikke er fordelt endnu.

Kasper Roug kommer ikke siddende til noget på Christiansborg. Derfor glæder det ham, at det nu er lykkedes at få særtilskudspuljen til trængte kommuner hævet med 250 millioner kroner. Arkivfoto: Ingrid Riis

- Jeg er bare glad for, at vi har fået 250 millioner mere. Jeg har været nervøs for, at man ikke ville sætte flere penge af til denne særtilskudspulje. Regeringen lægger op til, at vi alle skal være med til at spare, fordi den danske økonomi er overophedet. Og med aftalen her er der en klar opfordring til kommunal smalhals, forklarer Roug.

Regeringen lægger op til, at vi alle skal være med til at spare, fordi den danske økonomi er overophedet.

Kasper Roug, folketingsmedlem (S)
Annonce

Simpelthen for fjollet

Han forstår Lollands borgmesters krav om endnu flere penge i særtilskudspuljen.

- Men det skal man også have de andre kommuner til at sige god for. Det er et stykke endnu, før vi får en ordentlig og retfærdig fordeling af de kommunale midler på tværs af kommunerne, medgiver Roug, der har gået ministre og kollegaer på Christiansborg på dørene for at forklare om Lollands udfordringer.

- Jeg vil selvfølgelig gerne have, at de svageste kommuner får mere. Men det her er en god start. En forøgelse på 45 procent af puljen er ret meget.

Særtilskudspuljen - en vital pulje for Lollands økonomi

  • Regeringen og Kommunernes Landsforening indgik onsdag aften en aftale om kommunernes økonomi for 2023.
  • Som en del af aftalen bliver særtilskudspuljen til særligt vanskeligt stillede kommuner forhøjet med 250 millioner kroner i 2023. Det sker for at imødegå udfordringer i de mest vanskeligt stillede kommuner.
  • I 2022 er der 361,3 millioner kroner i puljen. I 2023 vil der være 611,3 millioner kroner i særtilskudspuljen.
  • Lolland Kommune er den absolut største modtager af tilskud fra puljen. Sidste år fik kommunen 120 millioner kroner i særtilskud. Næststørste tilskud blev tildelt Langeland Kommune og var på 37 millioner kroner. 
  • Puljen er fordelt efter følgende tre overordnede kriterier, som er udmeldt på forhånd: Demografiske og socioøkonomiske udfordringer, aktuelle økonomiske udfordringer og vedvarende økonomiske udfordringer

Kasper Roug er også villig til at kigge på kriterier for, hvem der kan søge.

- Der er ingen tvivl om, at hvis de meget velhavende kommuner har mulighed for at søge den her pulje, som er lavet til de kommuner, der løfter et stort socialt ansvar - som Lolland gør - så er det simpelthen for fjollet. Så må vi kigge på det, slutter han.

Annonce
Annonce
Lokal nyt

En 22-årig dansk mand er anholdt efter skyderi i Fields

Annonce
landsstævne

AFSLUTNING MED MANÉR: CARPARK NORTH, POPMUSIK OG GAMLE DANSKE SANGE

Annonce
Forsiden netop nu
Lolland

OMBYGNING AF HAVNEBYGNING SKAL I UDBUD

Særlige steder

SÆRLIGE STEDER: KALLØGRÅ

Erverv

HØJE BRÆNDSTOFPRISER PRESSER TURISTBUSSER

landsstævne

GYMNASTIK OG LANDSSTÆVNE FRA FØDSLEN

Udligning

LOLLAND FÅR UDLIGNINGSLUSSING

landsstævne

KLAPSALVERNE BLEV VED OG VED

Lokal nyt

PERSON SLAP USKADT FRA FALD NED AD MØNS KLINT

Femern

FEMERN-FOLK FEJREDE ENDEN PÅ STREJKE

Guldborgsund

EN HJÆLPENDE ARKITEKTHÅND FRA AARHUS TIL SAKSKØBING

Folkemøde

HJEMLØSE: FÆRRE I BYERNE, FLERE PÅ LANDET

landsstævne

MOR PÅ ET HOLD OG DATTER PÅ ET ANDET

Revy

REVY GØR GRIN MED DAGENS DANMARK, OG DER ER NOK AT GRINE AD

landsstævne

MED HØJSKOLE TIL LANDSSTÆVNE

Annonce
Kultur

PAKHUS ERODERER

Erhverv

DET SKAL IKKE VÆRE SÅ SIKKERT, SÅ DET BLIVER KEDELIGT

landsstævne

CYKLEDE FRA LOLLAND TIL LANDSSTÆVNE

Guldborgsund

UTILFREDS MINKAVLER: DET HANDLER OM RETFÆRDIGHED

Femern

STREJKENDE PÅ FEMERNBYGGERIET GENOPTAGER ARBEJDET

Beskæftigelse

UDVALGT: DER ER LEDIGE TIL SOMMERJOB

Fjernvarme

VARMESTRIDEN KOMMER IKKE I HØJESTERET

Maribo

- INTET ER SIKKERT, NÅR DET GÆLDER PLANTER

Annonce
Annonce