Annonce
Ugeavisen Lolland

27 år som fredet kulturhus

Niels A. Hovmand har været formand for Hvedemagasinet i alle de 27 år, det fredede hus har fungeret som kulturhus. Foto: Lisbet Rasmussen 
Hvedemagasinet i Bandholm fungerer på 27. år som byens kulturhus og modtager i sommerens åbningssæson på 10 uger mellem 4.500 og 5.000 besøgende.

BANDHOLM: Egentlig skulle 25-års jubilæet have været fejret med fest og skåltaler 26. august 2020, hvor det på dato var nøjagtigt 25 år siden, at Den Selvejende Institution Hvedemagasinet overtog den fredede og restaurerede bygning, Hvedemagasinet, som ligger så flot på hovedgaden i Bandholm.

Men som i så mange andre sammenhænge satte corona-pandemien en stopper for de planer, og i stedet blev 25-års dagen markeret med knap to års forsinkelse i juni i år. I den anledning (med knap to måneders forsinkelse) er Ugeavisen på rundvisning i den smukke, gulkalkede bygning med de karakteristiske rødmalede vinduesskodder i fem etager.

Fortiden som kornmagasin fornemmes stadig, for restaureringen er foretaget under hensyntagen til bygningens fredede status. Alle bjælker er blotlagte, og de stigeagtige, temmelig stejle trapper mellem etagerne sender angstfremkaldende tanker tilbage til dengang, de blev forceret af stærke folk i træsko og med tunge kornsække på ryggen. Gad vide, hvor mange der gennem tiderne er kommet til skade under de transporter!

Annonce

Udskænkning og udstillinger

Formand for Hvedemagasinet, Niels A. Hovmand, byder på kaffe i Café HVEDEN, som på skift passes af 22 frivillige.

Den lille café ligger i gadeplan i et lokale, som i sæsonen bruges til diverse kulturelle arrangementer, eksempelvis foredrag og musikarrangementer, ligesom den traditionelle sildefest, der afslutter sæsonen sidst i august, foregår i lokalet, hvor der er plads til 150 personer.

På første sal har 10-12 kunsthåndværkere indrettet deres små boder, hvor de sælger deres varer til turister og besøgende. Anden sal er domineret af smukke quiltede tæpper - i år udført af quilteren Anette Askhom.

Annonce

Fortidens Ukraine

Om Hvedemagasinet fortæller Niels A. Hovmand, som i øvrigt er fjerde generation af skibsmæglere i Bandholm.

Det er en storslået fortælling om Bandholms enorme betydning som kornudskibningshavn i begyndelsen og midten af 1800-tallet. Dengang den tredje største i Danmark, kun overgået af København og Aalborg.

I den periode var Danmark nærmest datidens svar på Ukraine som førende korneksportør. Ikke mindst på Lolland var der masser af kornmarker, så de store kornhandlere opførte ikke mindre end otte store, markante bygninger i Bandholm til at opbevare kornet i. Blandt andet det nuværende Hvedemagasinet, som er det eneste, der er tilbage.

Moderne tider gjorde de gamle kornmagasiner overflødige. Nogle brændte, andre blev revet ned og et enkelt omdannet til lejligheder.

Hvedemagasinet blev opkøbt af en privat investor, der havde planer om at indrette et lejlighedskompleks. Det skete imidlertid ikke, og omkring 1990 var bygningen i så dårlig stand, at nedstyrtning var en reel fare.

Hvedemagasinet blev opkøbt af en privat investor, der havde planer om at indrette et lejlighedskompleks. Det skete imidlertid ikke, og omkring 1990 var bygningen i så dårlig stand, at nedstyrtning var en reel fare.

Annonce

Fredning gennemføres

For at redde bygningen henvendte Bandholm-Reersnæs og Blans Beboerforening sig til Skov- og Naturstyrelsen med henblik på en fredning. Det var i 1993, og året efter blev Hvedemagasinet fredet. Statens Bygningsfredningsfond opkøbte bygningen og påbegyndte i juni 1994 en restaurering, der blandt andet indebar en udskiftning af tegltaget og den bærende konstruktion.

Året efter, 26. august 1995, blev bygningen overdraget til den nyligt stiftede forening "Den Selvejende Institution Hvedemagasinet", som fremover har passet på bygningen og arrangeret aktiviteter, der har skaffet midler til at vedligeholdelse og drift.

Annonce

Alderen tynger

For nylig er Hvedemagasinet blevet kalket, skodderne er blevet malet, og taget har fået en understrygning.

- Vi har søgt fonde om penge til de store arbejder, som alle er blevet udført af professionelle. Tidligere havde vi kunnet mønstre en flok frivillige - i hvert fald til kalkning og maling. Det kan vi ikke længere, slår Niels A. Hovmand fast.

For det er ikke kun i Hvedemagasinets mure, at alderdommen sætter sit præg. Også blandt de frivillige, uden hvilke Hvedemagasinet ikke kunne holde åbent gennem de 10 sommeruger, sæsonen strækker sig over, tynger alderen også.

Som i mange andre foreninger bliver skaren af frivillige stadig ældre; men der kommer ikke tilstrækkeligt med yngre kræfter til, så alle opgaver kan løftes som førhen.

Skulle du have lyst til at blive frivillig i Hvedemagasinet, kan du hente flere oplysninger på foreningens hjemmeside hvedemagasinet.org

Annonce
Annonce
Guldborgsund

FERIEKOLONI VIL PRODUCERE EGEN STRØM, MEN REGLER SPÆNDER BEN

Annonce
Lolland

DELTE MENINGER OM LOLLANDSK LÆGESKIFTE

Annonce
Forsiden netop nu
Alkohol

ÅRETS ALKOHOLKAMPAGNE: DERFOR SKAL DU BLÆSE DEM ET STYKKE

112

NARKOBILIST DØMT - SLIPPER FOR YDERLIGERE FÆNGSEL

Lolland

FORENING PLAGET AF SERIEHÆRVÆRK

Guldborgsund

INTERNAT HAR BRUG FOR FLERE KATTEPLEJEFAMILIER

Lolland

BEDSTEMØDRE VIL HJÆLPE NÅR VERDEN GÅR I STÅ

Guldborgsund

DER RYGER MERE OVERSKUDSMAD I KURVEN END TIDLIGERE

Lolland

- JEG ER EN LILLE MAND, OG JEG VINDER IKKE

Sport

TEAM SYDHAVSØERNE GIK NED I AARHUS

Sport

NYKØBING FC I GIGANTISK KOLLAPS

Lolland

- DET SKAL ABSOLUT BEVARES

Lolland

MINDER STOD I KØ TIL SKOLEJUBILÆUM

Lolland

SKØNT MED POP OP-BIBLIOTEK I BYMIDTEN

Lolland

KJØGES KEDEL VAR BLOT GENERALPRØVEN

Annonce
Sport

GEPARDEN VENDER HJEM TIL RØDBY: TILBAGE, HVOR DET BEGYNDTE

Anders And

MIDTJYLLAND SLOG LOLLAND-FALSTER I ANDERS AND-DYST

Skolelukning

BORGERFORENING KRITISERER FEJL OG MANGLER I SPAREFORSLAG

Lolland

CITY ROCK GENÅBNER SOM DINER OG VÆRTSHUS

Guldborgsund

KONKURS TRUER SPORTSCENTER: UDVALGSFORMAND TAGER FAT MED DET SAMME

Lolland

FLERE BENYTTER SIG AF SPROGSKOLE

112

KØRTE 113 KM/T I 60 KM-ZONE

Energikrise

SAKSKØBING SPORTSCENTER ER AKUT LUKNINGSTRUET

Annonce
Annonce