Annonce
Lokal nyt

3F: Tillidsrepræsentanter på Storstrømsbroen fyret

Byggeriet af den nye Storstrømsbro skrider frem. men ikke uden problemer. Arkivfoto Foto: Anders Knudsen

Efter en stribe møgsager om ulykker og livsfarligt arbejdsmiljø i slutningen af 2020, er den igen gal på Storstrømsbroen, mener 3F.

Det statslige byggeprojekt, der skal forbinde Sjælland og Falster med en fire kilometer lang bro, møder i tiltagende grad politisk kritik, og nu er to medarbejdere på milliardbyggeriet blevet fyret uden varsel, efter de ville repræsentere deres kollegaer som tillidsfolk, skriver Fagbladet 3F.

De to bygningsarbejdere er medlemmer af fagforbundet 3F og har været med til at organisere deres kolleger.

10. december stillede de op til et valg som tillidsrepræsentant – to dage senere blev de opsagt uden varsel af deres arbejdsgiver, det portugisisk ejede byggeselskab New Building Services.

- Der kom en fra firmaet med en fyreseddel og krævede, at jeg næste dag skulle rejse hjem til Portugal. Han gav ikke nogen grund. Men jeg var ikke i tvivl om, at det skyldes, at firmaet så mig som en trussel, fordi jeg stillede spørgsmål til vores løn og sikkerhed og hjalp mine kolleger med at forstå det danske system, fortæller 45-årige Domingos Neto til Fagbladet 3F.

Fagbevægelsen ser med så stort alvor på sagen om de to fyrede bygningsarbejdere, at de kort før jul sendte den til hastebehandling i Arbejdsretten.

- Det er vores helt klare opfattelse, at de her medarbejdere er blevet fyret, fordi de var aktive i 3F og stillede op som tillidsvalgte, siger Palle Bisgaard, der er næstformand i bygningsarbejdernes fagforbund, 3F Byggegruppen.

- Det understreger indtrykket af, at vi på Storstrømsbroen har at gøre med firmaer, som ikke lever op til, hvad vi normalt forbinder med en dansk byggeplads. Det er afgørende, at udenlandske medarbejdere føler, at de trygt kan melde sig ind i en fagforening, når de kommer til Danmark. Ellers får vi et arbejdsmarked, hvor der ikke gælder danske arbejdsvilkår. Det ser vi allerede på mange af de store offentlige anlægsprojekter, fortsætter Palle Bisgaard.Firmaet afviser – men hyrer nye folk

Domingos Neto og Jorge Ca har afgivet vidneforklaring til Arbejdsretten, hvor sagen skal behandles i starten af marts.

New Building Services har ikke reageret på Fagbladet 3F’s henvendelser, men afviser over for Arbejdsretten, at fyringen af de to medarbejdere har noget at gøre med deres opstilling til valget som tillidsrepræsentant.

Ifølge Fagbladet 3F’s oplysninger har New Building Services både ansat nye folk i ugen op til tillidmandsvalget og i ugen efter, da de kæmper for at følge med tidsplanen på brobyggeriet.

Ifølge Domingos Neto og Jorge Ca havde chefen i New Builing Services, en italiener ved navn Corrado Zocco, på et møde tilbage i oktober advaret de ansatte om, at de skulle undgå kontakt med fagforeningen.

- Jeg har altid været medlem af fagforeninger, også i Portugal. Jeg besluttede at stille op som tillidsrepræsentant, fordi jeg taler italiensk og kunne oversætte for mine kolleger og give dem oplysninger om forholdene i Danmark. Jeg havde ikke regnet med, at firmaet ville fyre mig, fortæller Jorge Ca.

Jorge Ca arbejdede sammen med Domingos Neto på dagholdet i et skiftehold, hvor de to andre grupper arbejdede aften og nat.

Der blev afholdt et valg for dagholdet den 10. december, hvor både Domingos Neto og Jorge Ca blev valgt, og planen var, at der også skulle afholdes valg for aften- og natholdet den efterfølgende uge.

Det blev dog afblæst, da firmaet fik nys om valgene og fyrede Domingos Neto og Jorge Ca to dage senere, 12. december.

Det er det italienske konsortium Storstrøm Bridge Joint Venture, der har hyret New Building Services som underentreprenør, men her ønsker man ikke at forholde sig til sagen.

- Vi kan ikke udtale os om personsager, heller ikke hos en underentreprenør. Helt generelt nyder tillidsfolk en særlig beskyttelse på det danske arbejdsmarked, og det respekterer vi selvsagt, lyder det i en mail fra pressetalsmand Christian Lemvigh.

Både beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) og transportminister Benny Engelbrecht (S) blev før jul kaldt i samråd om forholdene på Storstrømsbroen.

  • Byggeriet af den nye Storstrømsbro skrider frem. men ikke uden problemer. Arkivfoto Foto: Anders Knudsen
Annonce
Falster

Koster 30 millioner: Enormt million-projekt går ind i ny fase

Rødby

Lalandia lander rekord-overskud: Overvejer udbygning

Annonce
Annonce
Lolland

Aldi sælger ud: Nu kan du købe hele pivtøjet

Rødby

Lalandia lander rekord-overskud: Overvejer udbygning

Falster

Koster 30 millioner: Enormt million-projekt går ind i ny fase

Indland

Vanvid: Seks syrebomber er kastet ind i skolegård i Esbjerg

Lolland

Trækker stikket: Vil opløse sig selv midt i jubilæumsåret

Dølle

Snart går det løs: Hjælp os med dine vildeste Dølle-minder!

Guldborgsund

DSB udbetaler kompensation: Så meget er der til lokale pendlere

Erhverv

Lokal bilforhandler i opkøb på Sjælland

112

Klip og bøder på Vestlolland

Sport

Landsholdsstjerner kommer til Falster

Politik

Løsgængeren Lars Boje stifter nyt parti

Guldborgsund

Jubler over Marys besøg: En kæmpe fornøjelse

Udland

Mand med alkoholskabende krop frifundet for spritkørsel

Lolland

Fjerner alle skraldespande

Erhverv

Vendt på en tallerken: Butikkerne forventer ikke prisfald alligevel

Indland

Beredskab tilbage ved Børsen efter gløder blussede op over natten

Annoncørbetalt indhold

Suveræne SUV’er til skarpe priser

Annonce
Annonce
112

Søstre fra Levakovic-familie idømmes fængsel for at svindle ældre

Indland

Danskernes arbejdsglæde slår rekord

112

Truet af ekskæreste: "Jeg slår dig ihjel"

Erhverv

Lokal hæder til danmarksmesterskaberne

Falster

Mark O's nye eventyr tog dem på sengen: "Gud, der er mange"

Guldborgsund

Se billederne: Dronning Mary på besøg på Falster

112

Kørte spritstiv i lånt bil: Så blev den taget