Annonce
Guldborgsund

Chuma er lam og strandet i systemet

Chuma Nnamdis få møbler er købt i genbrugsbutikker, da han stadig havde penge. Efter september 2018 har han levet af rester fra Toreby Plejecenter og gaver fra de ansatte. Foto: Anders Knudsen

Lever uden penge, strøm og mad. Kommunens behandling er grundlovsstridig, mener juraprofessor.

TOREBY Siden begyndelsen af december har der været mørkt i Chuma Nnamdis lejlighed efter solnedgang. Der er lukket for strømmen, fordi den 34-årige mand ikke har betalt sin el-regning.

Han har siden september sidste år, hvor Guldborgsund Kommune stoppede udbetalingen af penge til ham, heller ikke haft penge til købe mad eller andre fornødenheder i hverdagen.

Hans egne muligheder for at tjene penge forsvandt den dag i efteråret 2017, hvor han blev ramt af en hjerneblødning, der har efterladt ham handicappet. Chuma Nnamdi kan ikke bruge sin højre arm, og han slæber sit højre ben efter sig. Også hans tale er ramt af hjerneblødningen, så han har vanskeligt ved at udtrykke sig.

I ældreboligen har Chuma Nnamdi en pose med lidt tøj, en seng og nogle få møbler. Køleskabet er slukket, fjernsynet har haft sort skærm, siden han blev afskåret for strøm, og hans mobiltelefon ligger også død hen.

- I feel ... bad, kommer det langsomt og usikkert fra Chuma Nnamdi, da Folketidende banker på hans dør.

Han åbner for lavmælt at fortælle sin historie om, hvordan han er strandet i systemet.

Siden september 2018 har Chuma Nnamdis adgang til mad været de rester fra Toreby Plejecenters køkken. Der er ingen strøm på hverken køleskab eller komfur, så han kan hverken varme eller køle maden. Foto: Anders Knudsen

Skal i fogedretten

På sit spisebord har han stakke af papirer sendt fra det offentlige, der dokumenterer hans situation. Men Chuma Nnamdi er ikke selv i stand til at svare for sig.

Et af papirerne er en indkaldelse til fogedretten i Nykøbing i den kommende uge, hvor Chuma Nnamdi skal stille, fordi han ikke har betalt sin husleje på over 5.000 kroner om måneden i ældreboligen.

Men Chuma Nnamdi er ikke i stand til at transportere sig selv til retten. Og der er ingen, der hjælper ham.

Chuma Nnamdis vej til en ældrebolig i Toreby er gået fra hans hjemland i Nigeria i 2013, hvor han fik opholdstilladelse i Danmark, fordi han er gift med en kvinde, der er EU-borger.

Han slog sig ned i Maglebrænde og har, indtil hjerneblødningen ramte ham i november 2017, arbejdet med rengøring og haveservice i to forskellige firmaer i København.

Da Chuma Nnamdi blev udskrevet fra sygehuset, kom han til genoptræning på Solgården i Herritslev, og i maj 2018 blev han så visiteret til den ældrebolig på Flintingevej i Toreby, hvor han nu sidder.

I de første måneder var Chuma Nnamdi en flittig gæst i plejecentrets motionsrum, hvor han selv arbejdede videre med sin genoptræning. Men siden september er den mulighed lukket.

Siden september 2018 har Chuma Nnamdis eneste adgang til mad været de rester fra Toreby Plejecenters køkken, personalet har bragt ham. Foto: Anders Knudsen
Artiklen fortsætter efter annoncen

Konen er rejst

Guldborgsund Kommune lukkede for kassen og hjælpen, da Chuma Nnamdis opholdstilladelse blev inddraget, fordi Statsforvaltningen ikke vurderer, at hans familiebånd til en EU-borger eksisterer længere.

Hans kone er rejst ud af landet, og derfor skal Chuma Nnamdi også forlade Danmark. Han har i det seneste brev fra Statsforvaltningen fået en frist til frivilligt at rejse inden slutningen af februar.

Rejser han ikke frivilligt, bliver han sendt ud med tvang.

Selv mener Chuma Nnamdi ikke, at hans kone har forladt ham.

- Hun er i Ungarn, men hun kommer tilbage. Vi er stadig et par, og hun kommer igen og hjælper mig, forklarer han på engelsk med sine tøvende ord, som han må lede længe efter.

Statsforvaltningens breve bliver sendt til Chuma Nnamdis e-Boks. Men han har ingen strøm til hverken computer eller telefon, og det er tvivlsomt, om han er i stand til at læse.

- Han bliver dårligere og dårligere til at tale, fordi han ingen genoptræning får mere. Det går ned ad bakke med ham. Han har ingenting at tage sig til og sidder bare der i mørket og rådner op, fortæller en ansat på Toreby Plejecenter, som sammen med sine kolleger udtrykker stor frustration over, at de ikke må hjælpe Chuma Nnamdi mere.

Den hjælp, han får fra Guldborgsund Kommune, er den livsvigtige medicin, han har brug for, hvis han ikke skal rammes af endnu en hjerneblødning.

Chuma Nnamdi blev visiteret til en ældrebolig i Guldborgsund Kommune for snart et år siden, men han kan ikke betale huslejen, fordi kommunen har lukket for kassen. Foto: Anders Knudsen
Artiklen fortsætter efter annoncen

Mad og stearinlys

Han får også dagligt en pakke med rester fra køkkenet i Toreby Plejecenter, hvor personalet på deres eget initiativ skraber uspist mad af tallerkenerne sammen med et par stykker smørrebrød, når der er noget til overs.

- Vi gør det, fordi vi ikke kan bære at se, at han sulter. Det er så hårdt at se et medmenneske sat i sådan en situation, fortæller en af de ansatte på plejecentret, som kommer med dagens madpakke.

- Jeg har også privat givet Chuma nogen stearinlys og noget mad op til jul, for jeg kunne ikke holde ud at tænke på, at han slet ingenting havde i julen, fortæller hun uden at ville have sit navn i avisen. Hun føler sig i klemme mellem sin samvittighed og de retningslinjer, hun som ansat i kommunen skal overholde, forklarer hun.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Grundlovsstridigt

Ifølge en af landets førende eksperter, juraprofessor Jens Vedsted-Hansen fra Aarhus Universitet, er Guldborgsund Kommunes behandling af Chuma Nnamdi forkert og ulovlig.

Han vurderer, at det springende punkt er Chuma Nnamdis ret til fortsat ophold efter hustruens udrejse af Danmark.

- Dette kan jeg jo ikke umiddelbart vurdere. Det kan være, han har ret i, at ægteskabet består, så han har ret til at blive her i Danmark. Og det kan også være, at Statsforvaltningen har truffet en rigtig afgørelse om, at hans opholdsret efter EU-reglerne er ophørt, siger Jens Vedsted-Hansen og fortsætter:

- Men helt uanset dette kan kommunen ikke bringe hans ydelser - penge, service eller andet - efter sociallovgivningen til ophør, før mandens udrejsefrist er overskredet. Hvis det er rigtigt, at hans udrejsefrist er sat til udgangen af februar, har han lovligt ophold i landet indtil da. Det betyder, at ydelser som udgangspunkt skal fortsætte uændret, siger Jens Vedsted-Hansen og tilføjer:

- Selv hvis hans udrejsefrist skulle være overskredet, kan man ikke nægte manden basal overlevelseshjælp, som der her er tale om. Så længe han fysisk befinder sig i landet, det vil sige ikke er blevet tvangsudsendt af politiet, skal kommunen som minimum sikre hans overlevelse, indtil politiet eller Udlændingestyrelsen eventuelt overtager ansvaret. Gør de ikke dét, er det i strid med grundlovens § 75, stk. 2, fastslår Jens Vedsted-Hansen.

Læs kommunaldirektør Søren Bondes kommentar til sagen i Folketidendes papiravis lørdag.

  • Chuma Nnamdis få møbler er købt i genbrugsbutikker, da han stadig havde penge. Efter september 2018 har han levet af rester fra Toreby Plejecenter og gaver fra de ansatte. Foto: Anders Knudsen
  • Siden september 2018 har Chuma Nnamdis adgang til mad været de rester fra Toreby Plejecenters køkken. Der er ingen strøm på hverken køleskab eller komfur, så han kan hverken varme eller køle maden. Foto: Anders Knudsen
  • Siden september 2018 har Chuma Nnamdis eneste adgang til mad været de rester fra Toreby Plejecenters køkken, personalet har bragt ham. Foto: Anders Knudsen
  • Chuma Nnamdi blev visiteret til en ældrebolig i Guldborgsund Kommune for snart et år siden, men han kan ikke betale huslejen, fordi kommunen har lukket for kassen. Foto: Anders Knudsen
Annonce
Guldborgsund

Lukker i protest: Ingen dialog, forståelse eller anerkendelse

Guldborgsund

DSB udbetaler kompensation: Så meget er der til lokale pendlere

Annonce
Annonce
Guldborgsund

Lukker i protest: Ingen dialog, forståelse eller anerkendelse

Lolland

Aldi sælger ud: Nu kan du købe hele pivtøjet

Lokal nyt

Uro i lokalt sygeplejeråd: Vil af med forkvinde

Udland

Fragmenter af fugleinfluenza fundet i amerikansk komælk

Rødby

Lalandia lander rekord-overskud: Overvejer udbygning

Dølle

Snart går det løs: Hjælp os med dine vildeste Dølle-minder!

Falster

Koster 30 millioner: Enormt million-projekt går ind i ny fase

Lolland

Trækker stikket: Vil opløse sig selv midt i jubilæumsåret

Guldborgsund

DSB udbetaler kompensation: Så meget er der til lokale pendlere

112

Klip og bøder på Vestlolland

Udland

Flere er kommet til skade under indspilning af ny Hollywoodfilm

Sport

Landsholdsstjerner kommer til Falster

Indland

Over 100.000 danskere vil gøre noget godt for klimaet torsdag

Erhverv

Lokal bilforhandler i opkøb på Sjælland

Indland

Vanvid: Seks syrebomber er kastet ind i skolegård i Esbjerg

Politik

Løsgængeren Lars Boje stifter nyt parti

Annonce
Annonce
Udland

Mand med alkoholskabende krop frifundet for spritkørsel

Erhverv

Vendt på en tallerken: Butikkerne forventer ikke prisfald alligevel

112

Truet af ekskæreste: "Jeg slår dig ihjel"

Guldborgsund

Jubler over Marys besøg: En kæmpe fornøjelse

Lolland

Fjerner alle skraldespande

Erhverv

Lokal hæder til danmarksmesterskaberne

Guldborgsund

Se billederne: Dronning Mary på besøg på Falster