cookie-og-privatlivspolitik
Hvis det står til de lokale kandidater til Folketinget, så skal der udarbejdes en ny kommunal udligningsordning i den kommende valgperiode.

3

Billeder

Hvis det står til de lokale kandidater til Folketinget, så skal der udarbejdes en ny kommunal udligningsordning i den kommende valgperiode.
Foto: Mads Claus Rasmussen/Arkiv

Valg

Udligning skal på dagsordenen

Flertal af lokale kandidater: Den kommunale udligning er uretfærdig
15. maj 2019 kl. 20:10 Af Jesper Bøgh

LOLLAND-FALSTER Den kommunale udligning, som den fungerer i dag, hvor der udlignes kommunerne imellem for at sikre et nogenlunde lige kommunalt serviceniveau blandt landets 98 kommuner, lever ikke op til intentionerne.

Det mener et massivt flertal af de lokale kandidater til Folketinget, der er opstillet i Guldborgsundkredsen.

Og at dømme efter besvarelserne vil blandt andre de to lokale borgmestre, Holger Schou Rasmussen (S), Lolland Kommune, og John Brædder (G), Guldborgsund Kommune, få opfyldt deres ønsker om en helt ny kommunal udligningsordning.

Samtidig kunne det også oveni se ud, som om at de to kommuner og deres ligesindede, der mener, at de får for lidt i udligning fra de rigere kommuner, kan se frem til en udligningsordning, som tilgodeser kommunekasserne med flere penge i udligning, end tilfældet er i dag.

I hvert fald hvis det altså står til et bredt udsnit af de lokale kandidater til Folketinget.

Annonce

Enhedslistens Christian Tastrup mener dog, at kommunernes trængte økonomi kun kan løses ved et større tilskud ved den kommuneaftale, der indgås mellem KL og regeringen.

- Her ligger nøglen til at give den kommunale velfærd et løft, mener han.

Ellers peger stort set alle de andre kandidater på, at hele udligningssystemet skal tænkes forfra med begrundelsen om, at udligningen, som den finder sted i dag, ikke er retfærdig.

Men der er dog nuancer i besvarelserne.

Det Konservative Folkepartis Stine Pilt Olsen giver udtryk for, at en uvildig kommission skal udarbejde en ny udligningsmodel, som vil skabe ro om kommunernes økonomi.

Annonce

Også Socialdemokraternes Lennart Damsbo-Andersen mener, at en ny udligning skal sikre en mere retfærdig fordeling af de midler, som kommunerne har til rådighed.

- Kommunerne skal have mulighed for at levere nogenlunde ens service til borgerne, mener han.

SFs Annemette Schønberg Johnsen mener ikke, at en kommune skal drives som en forretning, hvor et dårligt kundegrundlag går ud over kvaliteten.

- Der skal være lige muligheder for basal velfærd i alle kommuner, mener også hun.

Alternativets Joan Gerti Kragh taler for, at kommunerne skal tilføres lige ressourcer til løsning af de tungeste opgaver, uanset om der er tale om Guldborgsund eller Gentofte kommuner.

Annonce

Også Dansk Folkepartis René Christensen mener, at det er vigtigt, at de kommuner, der har en sammensætning af borgere, som er udfordret socialt eller sygdomsmæssigt, ikke står alene tilbage.

Venstres Marcus Knuth, Stram Kurs' Chang C. Lembirk og Nye Borgerliges Bob Richard Nielsen er en smule mere konkrete i forhold til, hvilke elementer der er vigtige at få ind i en ny udligningsreform.

Marcus Knuth peger blandt andet på, at afsenderkommuner skal betale sociale ydelser til fraflyttede borgere, og at der skal gives et ældretilskud, der følger den kommunale middellevealder.

Chang C. Lembirk slår fast, at landkommunerne generelt bør modtage mere i udligning, end tilfældet er det i dag.

Bob Richard Nielsen er tilsyneladende den af de lokale kandidater, der forestiller sig den mest gennemgribende ændring.

Annonce

Han peger på, at kommuneskatten skal være ens i hele landet.

- De ordninger, som relaterer sig til det enkelte menneske, skal udbetales af staten efter et "pengene følger borgerne-princip", mener han.

Det Radikale Venstres Henriette Bødewadt er spidskandidat i både Guldborgsundkredsen og Lollandkredsen. Hendes svar på spørgsmålet om udligning bringes sammen med kandidaterne i Lollandkredsen.

KLIK HER og læs hvad svarene er fra 10 folketingskandidater. som stiller op på Lolland-Falster, på spørgsmålet om udligning.

KLIK HER og læs artiklen"Lolland-Falster skal tilbyde flere uddannelser"

KLIK HER og læs ti folketingkandidater, som stiller op på Lolland-Falsters, svar på dagens spørgsmål om uddannelser tirsdag 14/5

Annonce

Læs også artiklen: Grænsekontrol splitter LF-kandidater

KLIK HER og læs ni Folketingskandidater, som stiller op på Lolland-Falsters svar på dagens spørgsmål om grænsekontrol mandag 13/5KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: LISE-LOTTE MOTYKA

Dagens Buket 24. november 2021 kl. 14.38

AF: MICHAEL SKOVBON

Hallo Folketidende!!!! 17. november 2021 kl. 11.59

AF: PER HØYEM

Tine Vinther Clausen vil… 16. november 2021 kl. 01.15

AF: JONAS SYLVESTER KASPERSEN

CO2 pris forklaret for Konservative 15. november 2021 kl. 16.12

AF: CHRIS MCKAY

Aftenskole ånder lettet op.… 15. november 2021 kl. 15.06

AF: MICHAEL SKOVBON

Er der en voksen til stede??? 15. november 2021 kl. 13.37

Annonce

ANNONCE