Annonce
Lolland

Skoledistrikter øger privatskolefrekvens

Forældre kan frit vælge privatskole, uanset hvor de bor. Det kan de ikke, hvis de ønsker at sætte deres barn i folkeskolen. Den barriere er med til at øge privatskolefrekvensen, påpeger Steen Madsen. Foto: Rikke Folm Berg

- Vi kan måske ikke fuldstændig stoppe folkeskolens styrtblødning, men vi kan trods alt bidrage til helingen og efterlyser hurtigst muligt opbakning hertil, skriver bestyrelsesformanden.

NAKSKOV - Mens de private skoletilbud overtager flere og flere elever fra kommunens folkeskoler, må vi hvert år afvise forældre, som ønsker deres barn placeret på Stormarkskolen (...) Vi opfordrer derfor Lolland Kommunes politikere til at ændre reglerne og gøre det såkaldte frie skolevalg til et reelt frit valg.

Sådan skriver den nyvalgte formand for skolebestyrelsen på Stormarkskolen i et opråb til børne- og skoleudvalget i Lolland Kommune.

- For hvor går eleverne hen? spørger bestyrelsesformand Steen Madsen i opråbet.

- Hvis blot det i stedet var til kommunens øvrige folkeskoler, ville perspektiverne måske ikke være så skræmmende for andre end Stormarkskolen selv. Men historien og data fortæller desværre noget helt andet, skriver han og oplister statistik over fald i antal elever og stigning i privatskolefrekvens over år.

Skoledistriktet for Stormarkskolen. Dog er Stormarkskolen også overbygningsskole for Søllested Landsbyordning, hvorfor elever herfra fra 7.-9. klassetrin også hører til Stormarkskolen. Foto: Rikke Folm Berg

23 børn står til afslag

- Sagen, som egentlig ikke er ny, men nu forstærket, handler om, at antallet af elever i kommunens folkeskoler har været i frit fald i hele Lolland Kommunes levetid, og antallet af elever i private skoler tilsvarende i markant stigning, forklarer formanden og fortsætter:

- Samtidig med dette må vi på Stormarkskolen afvise forældre, som ønsker deres kommende skolebørn optaget på vores skole. I år var det 16 børn, og indtil videre har vi 23, som antageligt vil få afslag på at starte i 0. klasse i 2021.

Ifølge formanden bidrager skoledistrikternes barrierer i forhold til det frie skolevalg dermed til at øge privatskolefrekvensen.

- På det helt basale plan er det både trist og meget ærgerligt at skulle punktere drømmen for alle de, der har ønsket vores skole. Men i et større perspektiv er ordet "trist" på ingen måde dækkende for de konsekvenser, afvisningerne har for både Stormarkskolen i almindelighed og folkeskolen i Lolland Kommune i særdeleshed, skriver han.

Skoledistrikterne i Lolland Kommune, hvor for eksempel orange er Byskolen, rød er Horslunde Landsbyordning, gul er Stormarkskolen, og lilla er Søllested Landsbyordning. Foto: Rikke Folm Berg
Artiklen fortsætter efter annoncen

Afvisning af ansøgere

For så vidt Stormarkskolen er det bestyrelsens klare opfattelse, at der både nu og i flere år frem vil være rigelig basis for at opretholde en skole med mindst to spor pr. årgang.

- Desværre står dette i kontrast til den overordnede strategi, man i Lolland Kommune har valgt, hvor man i en kombination af fysisk indsnævring af Stormarkskolens distrikt og en tilsyneladende automatiseret administrativ afvisning af ansøgere fra andre distrikter, har bragt sig i en situation, hvor man er på vej mod en skole med kun et spor pr. årgang, skriver han.

For en skole, der har været vant til at skulle håndtere cirka 20 klasser og mere end 500 elever, har udsigten til en halvering i løbet af en 10-årig periode meget alvorlige konsekvenser, påpeger formanden. Han forudser, at udvikling vil blive vendt til afvikling. Fastholdelse og rekruttering af medarbejdere vil blive vendt til personaleflugt og afskedigelser.

For så vidt folkeskolen, så burde den være det naturlige førstevalg for alleforældre, der skal vælge skoletilbud til deres børn, understreger han.

- Men desværre har udviklingen i Lolland Kommune vist, at folkeskolen i stadig stigende grad fravælges, og ikke sjældent fordi det boligkvarter, man er bosiddende i, "tilfældigvis" ikke befinder sig i det skoledistrikt, hvor man gerne ser sit barn placeret.

Og alle i bestyrelsen kender forældre til skolesøgende børn, der ikke nødvendigvis bor i Stormarkskolens geografiske distrikt.

- Vi hører derfor ofte om og fra forældre, som egentlig gerne ville have deres børn placeret på Stormarkskolen, men ikke kan være sikre på at få muligheden. Nogle henvender sig og får deres børn skrevet på venteliste, mens andre allerede på forhånd opgiver ævred.

Fælles for begge grupper er, at mange enten sideløbende eller i stedet vælger at opskrive deres børn i et privat skoletilbud.

- Devisen er den, at kan det ej blive Stormarkskolen, er en anden folkeskole ikke et alternativ, og i stedet vælges en af områdets private skoler.

- For folkeskolen samlet set er der tale om et kæmpe problem, og ret beset også mangel på rettidig omhu, hvis ikke man benytter de muligheder, der er for at ændre på situationen, skriver han i håb om politisk handlekraft - og helst hurtigt.

  • Forældre kan frit vælge privatskole, uanset hvor de bor. Det kan de ikke, hvis de ønsker at sætte deres barn i folkeskolen. Den barriere er med til at øge privatskolefrekvensen, påpeger Steen Madsen. Foto: Rikke Folm Berg
  • Skoledistriktet for Stormarkskolen. Dog er Stormarkskolen også overbygningsskole for Søllested Landsbyordning, hvorfor elever herfra fra 7.-9. klassetrin også hører til Stormarkskolen. Foto: Rikke Folm Berg
  • Skoledistrikterne i Lolland Kommune, hvor for eksempel orange er Byskolen, rød er Horslunde Landsbyordning, gul er Stormarkskolen, og lilla er Søllested Landsbyordning. Foto: Rikke Folm Berg
Annonce
Lolland

Aldi sælger ud: Nu kan du købe hele pivtøjet

Rødby

Lalandia lander rekord-overskud: Overvejer udbygning

Annonce
Annonce
Lolland

Aldi sælger ud: Nu kan du købe hele pivtøjet

Rødby

Lalandia lander rekord-overskud: Overvejer udbygning

Falster

Koster 30 millioner: Enormt million-projekt går ind i ny fase

Indland

Vanvid: Seks syrebomber er kastet ind i skolegård i Esbjerg

Lolland

Trækker stikket: Vil opløse sig selv midt i jubilæumsåret

Dølle

Snart går det løs: Hjælp os med dine vildeste Dølle-minder!

Guldborgsund

DSB udbetaler kompensation: Så meget er der til lokale pendlere

Erhverv

Lokal bilforhandler i opkøb på Sjælland

112

Klip og bøder på Vestlolland

Sport

Landsholdsstjerner kommer til Falster

Politik

Løsgængeren Lars Boje stifter nyt parti

Guldborgsund

Jubler over Marys besøg: En kæmpe fornøjelse

Udland

Mand med alkoholskabende krop frifundet for spritkørsel

Lolland

Fjerner alle skraldespande

Erhverv

Vendt på en tallerken: Butikkerne forventer ikke prisfald alligevel

Indland

Beredskab tilbage ved Børsen efter gløder blussede op over natten

Annonce
Annonce
112

Søstre fra Levakovic-familie idømmes fængsel for at svindle ældre

Indland

Danskernes arbejdsglæde slår rekord

112

Truet af ekskæreste: "Jeg slår dig ihjel"

Erhverv

Lokal hæder til danmarksmesterskaberne

Falster

Mark O's nye eventyr tog dem på sengen: "Gud, der er mange"

Guldborgsund

Se billederne: Dronning Mary på besøg på Falster

112

Kørte spritstiv i lånt bil: Så blev den taget