Annonce
Lolland

Kystdirektoratet foreslår højvands-lukke i havnen

Den globale opvarmning medfører, at havvandet stiger og dermed også risikoen for hyppigere oversvømmelser af Nakskov. Nu siger Kystdirektoratet også, at Nakskov Havn skal have en stormflodsbarriere. Foto: Privat/Arkiv

Landets kystkommuner har fået forslag til strategier og tiltag til håndtering af oversvømmelser og erosions-risiko.

NAKSKOV Miljøminister Lea Wermelin (S) har offentliggjort en ny kortlægning af risikoen for oversvømmelse og erosion langs de danske kyster. Det digitale værktøj, Kystplanlægger, skal hjælpe landets 76 kystkommuner med at prioritere og sikre større sammenhæng i kystbeskyttelsen.

Værktøjet giver også bud på mulige skader og økonomiske tab. Ved hjælp af digitale kort vises risikoen på en given strækning i dag, om 50 år og om 100 år. Samtidig giver Kystplanlægger vejledende forslag til kystbeskyttelse på den valgte strækning. Det kan for eksempel være at anlægge et dige eller at forstærke kysten med sand.

I Lolland Kommune glæder klimakoordinator Regitze Lassen sig over, at Kystdirektoratet også er af den opfattelse, at Nakskov Havn skal have en stormflodsbarriere i havnen, der kan forhindre, at havvand ved højvande løber over kajerne. Kystdirektoratet mener endda, at det bør ske inden for de kommende 20 år.

Kystdirektoratet foreslår desuden, at der skal beskyttes med diger langs strækningerne nord og syd for havneindsejlingen. Lolland Kommune opfordres også til at tænke langsigtet i forhold til stormflodsbarrierens højde. Dermed skulle de tre tiltag række for de næste 100 år, vurderes det.

- Det er da positivt, at Kystdirektoratet peger på en højvands-lukke som løsningen i Nakskov, men Kystdirektoratets skadesberegninger, der bruges på Kystplanlægger, er ikke korrekte, påpeger Regitze Lassen.

Skadernes omfang er undervurderet.

- Deres skadesvurdering er forkert, da man har glemt de store virksomheder på Nakskov Havn. Det vil sige, at blandt andet East Metal, Vestas og Krinaks værdier for mange millioner ikke er regnet med.

- Virksomhederne er gledet ud af Kystdirektoratets beregninger, fordi det i flere tilfælde er kommunens bygninger, som de har lejet sig ind i, oplyser klimakoordinator Regitze Lassen.

Lolland Kommune skal snart revidere sin risikoplan, og der vil Lolland Kommune sikre sig, at der kommer nye oversvømmelseskort, der viser den viden, man har i dag.

Vedrørende nordvestkysten af Lolland vurderer kommunens klimakoordinator også, at der er problemer med værktøjet:

- Vi har ikke detailgennemgået strækningen endnu, men jeg vurderer umiddelbart, at Kystdirektoratet har undervurderet risikoen, siger Regitze Lassen.

For Onsevig Digelag har rådgiverfirmaet Niras da også for nyligt vurderet, at hele Onsevig bør få en ensartet højvandsbeskyttelse, der går hele vejen rundt om byen til det ønskede sikringsniveau. For det hjælper ikke, at havdiget kan klare højvande på 3,6 meter, hvis vandet kan komme ind langs andre lavninger. Nogle huse vil således allerede blive oversvømmet ved vandstande på +1,5 meter.

Alle kan gå ind på internettet og tjekke en bestemt kyststrækning. Det er bare vigtigt at understrege, at det "kun" er et screeningsværktøj, siger klimakoordinatoren. Nogle steder er oversvømmelserne - og dermed skaderne - for store og andre steder for små.

Kystdirektoratet har kortlagt Danmarks 7.300 kilometer lange kystlinje. "Kystplanlægger" viser risikoen for oversvømmelse, og hvor havet nedbryder kysten (erosion), samt mulige skader og økonomiske tab. Disse data er tilgængelige ved hjælp af digitale kort, der viser risikoen på en given strækning i dag, om 50 år og om 100 år.

  • Den globale opvarmning medfører, at havvandet stiger og dermed også risikoen for hyppigere oversvømmelser af Nakskov. Nu siger Kystdirektoratet også, at Nakskov Havn skal have en stormflodsbarriere. Foto: Privat/Arkiv
Annonce
Lolland

Politiet måtte give fortabt: Nu er påskemysteriet opklaret

112

Stoppet med slagvåben og pistoler i bilen

Annonce
Annonce
Sport

NFH blev blæst ud af Boxen: Team Esbjerg i særklasse

Gedser

Fanget ved grænsen: Medbragte meget stort, kontant beløb

Sport

Jakob Larsen efter afklapsning: - Det blev mere grimt end nødvendigt

Lokal nyt

Godkender økonomisk redningsplan med markant mindre indflydelse

Nykøbing

Imponeret over kulissen: Se, hvad der er skabt på 13 år

Dølle

Snart går det løs: Hjælp os med dine vildeste Dølle-minder!

Falster

For få havde lyst: Nu flytter den til fængslet

Nykøbing

Den største nogensinde: Elektrisk stemning og bølge i Boxen

Guldborgsund

Et farvel til bananen?

Guldborgsund

Henrik havde svært ved at stå stille, da han så tyren Bjarne

Sport

Bizar afslutning koster dyrt: Nu er hammeren faldet

Guldborgsund

- Når sådan et chok rammer, har vi brug for at samles

Udland

Iran lukker landets største lufthavn efter melding om angreb

Nykøbing

Grillede 12 pattegrise før kæmpe-kamp

Vejret

Weekenden bliver kold men byder på flere solstunder

Indland

Ydermure er styrtet sammen i den udbrændte del af Børsen

Annonce
Annonce
112

"Vi ved godt, at der engang imellem sker noget ved banegården"

Sport

2.400 billetter solgt: Storkamp nærmer sig udsolgt

Sport

Lokal bokser bliver hovednavn ved professionelt stævne

Lolland

Politiet måtte give fortabt: Nu er påskemysteriet opklaret

Guldborgsund

For første gang: Nu kan du gå i dronningens fodspor

Guldborgsund

Unikt projekt: Sygehuspatienter kan nu modtage behandling i eget hjem

112

En person kørt på sygehuset efter sammenstød i trafikken