Annonce
Lolland

Stigning på 55 procent i passagertal

Mange gående og cyklister udnyttede muligheden i sommer for at komme gratis med Lolland Færgefarts ø-færger. Foto: Jan Knudsen, arkivfoto

Gratis øfærger til Fejø, Femø og Askø fra juli til december gjorde en kæmpe forskel.

SMÅLANDSFARVANDET De gratis færger for gående og cyklister, der skulle hjælpe den coronaramte tursime i gang på landets småøer i 2020, fik virkelig boostet turismen på Fejø, Femø og Askø.

I forhold til 2019 var der i 2020 en passagermæssig fremgang på ikke mindre end 55 procent. Antallet af færgepassagerer steg fra 43.933 i 2019 til 68.236 i 2020. I tallet fra 2020 indgår også de betalende passagerer.

December er ikke med i opgørelsen, men der har kun været ganske få gratis passagerer med, oplyser overfartsleder Max Møller Christensen fra Lolland Færgefart.

Opgørelsen viser alene "trafik udefra", så øbo-kort og periodekort er ikke medregnet.

De gratis færger var en del af den såkaldte sommerpakke, der blev indgået aftale om i juni mellem regeringen og et bredt flertal i Folketinget, og som sendte et ekstraordinært statstilskud ud til kommunerne med ø-færger.

I alt blev der fragtet 33.913 gratister - typisk endags-turister - til og fra de tre øer. Fejø modtog de fleste: 18.841 efterfulgt af Askø med 7.932 og Femø med 7.140 - selvom store events som Turismens Dag, Apple Flower Festival, Femø Jazz og Æblets Dag blev aflyst.

Overordnet set blev det en positiv oplevelse for turismeaktørerne på øerne og for færgeselskabet, og på seneste møde i kommunens økontaktudvalg var der ros til færgepersonalet for håndteringen og til øboerne for tålmodigheden.

Repræsentanterne fra øerne slog fast, at de på øerne er positive over for perioder med gratis færge. Der var dog både for og imod gratis færge i juli, da øerne blev løbet over ende i år, da de ikke havde nået af forbedre sig på invasionen. 20.185 af "gratisterne" kom da også til de tre øer i juli.

Formanden for Sammenslutningen af Danske Småøer, Dorthe Winther, var 25. november i Udvalget for Landdistrikter og Øer sammen med Jan Fritz fra Færgesekretariatet og Lars W. Hansen fra Småøernes Færgeselskaber for at følge op på sommeren og de fremtidige tiltag.

De opfordrede til, at hvis der igen kommer pakker til gratis færger for passagerer og cykler, at det så gøres i skuldersæsonen, eller alternativt hele året, så trykket udlignes.

Og hvis der igen kommer en coronapakke med gratis passagerer og cyklister i juli, så skal det meldes ud i god tid, og så skal det også omfatte skuldersæsonen.

Samme ønske har Fejø, Femø og Askøs repræsentanter i økontaktudvalget.

- Vi - og især turismeaktørerne - er superglade for den store stigning i besøgende på øerne, men nogle fik desværre ikke den oplevelse, de gerne ville have haft, fordi vi ikke kunne servicere dem, beklager formanden for økontaktudvalget, Anne-Grethe Laursen, Fejø.

- I juli har vi mange forudbestillinger og gæster i forvejen. Det bliver meget, når der så kommer yderligere mange. Derfor ser vi også gerne, at de besøgende bliver "jævnet ud" i skuldersæsonen, begrunder hun.

I forhold til fremtiden opfordrede Dorthe Winther folketingspolitkerne til at indføre "landevejsprincippet" hele året. Det indebærer, at det skal koste det samme at sejle med færge som at køre en tilsvarende strækning i bil på landevejen.

Man skal finde ud af, hvor mange penge der mangler til de enkelte overfarter, sætte det i gang og så evaluere efter tre til fire år og finde ud af, om de enkelte overfarter mangler midler, lyder det fra småøernes frontperson, Dorthe Winther.

Køen til Askøfærgen var pænt lang i juli. I 2020 steg det samlede antal passagerer til øen med 61 procent i forhold til 2019. Foto: Ingrid Riis, arkivfoto

Gratis øfærger til Fejø, Femø og Askø fra juli til december gjorde en kæmpe forskel.

  • Mange gående og cyklister udnyttede muligheden i sommer for at komme gratis med Lolland Færgefarts ø-færger. Foto: Jan Knudsen, arkivfoto
  • Køen til Askøfærgen var pænt lang i juli. I 2020 steg det samlede antal passagerer til øen med 61 procent i forhold til 2019. Foto: Ingrid Riis, arkivfoto
Annonce
Lolland

Fjerner alle skraldespande

Lolland

Babydrabssagen: Nu er det op til nævningerne og dommerne

Annonce
Annonce
Erhverv

Lokal bilforhandler i opkøb på Sjælland

Lolland

Fjerner alle skraldespande

Guldborgsund

Jubler over Marys besøg: En kæmpe fornøjelse

Indland

Beredskab tilbage ved Børsen efter gløder blussede op over natten

Falster

Mark O's nye eventyr tog dem på sengen: "Gud, der er mange"

Dølle

Snart går det løs: Hjælp os med dine vildeste Dølle-minder!

Erhverv

Lokal hæder til danmarksmesterskaberne

Guldborgsund

Dronningen om sin gåtur på Falster: - Det var lidt usædvanligt

Guldborgsund

Se billederne: Dronning Mary på besøg på Falster

112

Kørte spritstiv i lånt bil: Så blev den taget

112

Søstre fra Levakovic-familie idømmes fængsel for at svindle ældre

Indland

Danskernes arbejdsglæde slår rekord

Udland

Tv-tårn brækker over i ukrainsk storby efter muligt angreb

Lolland

Babydrabssagen: Nu er det op til nævningerne og dommerne

Guldborgsund

Her sker det: Dronningen indvier vandrerute på Falster

Sport

Medaljeslugende dansk kajakroer fra Maribo udtaget til OL

Annonce
Annonce
Guldborgsund

Se videoen: Den stjal rampelyset fra Mary på stor royal dag

Indland

Savnet 18-årig kvinde fra Vestjylland er fundet i live

Indland

18-årig kvinde er fortsat savnet

Guldborgsund

Begejstret Mary: Fin rute og dejlig skov

Lolland

Kæmpehandel en realitet

Vejret

Se video: Sneen er faldet på Lolland-Falster

Guldborgsund

- Dronning Mary kan godt glæde sig