Annonce
Lolland

Sygeplejersken fra Søllested drog med "Jutlandia" til en fjern krig

Edith Nybo Jacobsen blev født i Søllested i 1922 og voksede op på byens mejeri. Efter tiden på "Jutlandia" flyttede hun med sin mand til Ærø. Hun døde i 2001. Foto: Billede fra bogen "Jutlandia - krig, kald & kærlighed"

Historien om hospitalsskibet "Jutlandia" fra Nakskov bliver fortalt i ny bog.

SØLLESTED "Sikken en dag! Men fra skibets side klappede alt fint og programmæssigt, som det skulle. Men hvilken rædsel! Næsten alle patienter var amerikanske og langt de fleste hårdt, hårdt sårede. For at nævne et eksempel - ham, som i morgen skulle have været tilbage i USA efter et års tjeneste uden uheld, blev i går med et vådeskud ramt i venstre fod, så slemt, at Prof. Blixenkrone-Møller besluttede at amputere omgående. Er sådan noget til at forstå!!!"

Ordene er Edith Nybo Jacobsens, skrevet 4. februar 1953 ombord på det danske hospitalsskib "Jutlandia" i farvandet ved Korea. På fastlandet var kampene blusset op langs frontlinjen - og sygeplejersker, læger og "Jutlandias" øvrige mandskab var travlt beskæftiget med at operere, passe og pleje de mange sårede soldater, som med både og helikoptere blev fragtet ud på det danske hospitalsskib.

De mange voldsomme begivenheder er indfanget i blandt andet Edith Nybo Jacobsens dagbøger - og de vidner om en helt anden tilværelse end den, som hun kendte fra sin opvækst hjemme i Søllested.

"Jutlandia" stævnede ud fra Langelinie 23. januar 1951 på det første togt mod Korea. Edith Nybo Jacobsen deltog på skibets tredje togt fra 20. september 1952 til 16. oktober 1953. Foto: Billede fra bogen "Jutlandia - krig, kald & kærlighed"

Fokus på kvindernes historie

Her blev hun født i 1922 som datter af den lokale mejeribestyrer. Efter skolen var hun i huset som tjenestepige forskellige steder, inden hun i 1945 søgte ind som sygeplejeelev på Bispebjerg Hospital. I 1948 var Edith Nybo Jacobsen færdiguddannet, tog på højskole, inden hun fik arbejde i henholdsvis Sønderborg og Risskov. I 1951 rejste hun til England og arbejdede i godt et år som sygeplejerske på Royal Surrey County Hospital. Og 20. september 1952 påmønstrede hun "Jutlandia" som medicinsk sygeplejerske på skibets tredje og sidste togt til Korea.

- Uddannelsen som sygeplejerske var på den tid en måde for mange unge kvinder at tage springet fra livet på landet og videre ud i verden.

Det fortæller Helle Juhl, journalist og forfatter, som for nylig i anledning af 70-året for "Jutlandias" afgang fra fredelige Danmark til krigshærgede Korea har skrevet bogen "Jutlandia - krig, kald & kærlighed" med særligt fokus på sygeplejerskerne ombord på "Jutlandia".

- Der er tidligere udgivet flere bøger om "Jutlandia", men mest set fra mændenes perspektiv. For mig var det vigtigt, at det denne gang var kvindernes historie, der blev fortalt, siger Helle Juhl.

Hun indledte arbejdet med bogen med at søge efter dagbøger - og denne research bragte hende blandt andet til Edith Nybo Jacobsens søn på Ærø.

- Han havde hendes lille blå dagbog, som hun skrev i på den første del af togtet. Senere førte hun dagbog i et ringbing, som hendes datter fandt i en kasse hjemme i Rudkøbing. Jeg har med næsten ærefrygt siddet med de originale dagbøger og læst om hendes oplevelser på "Jutlandia". Hun beskriver nogle fantastiske øjebliksbilleder, som er nedfældet kort efter, de er sket, fortæller Helle Juhl.

Hospitalsskibet "Jutlandia" afgik mod Fjernøsten og koreakrigen 23. januar 1951 for lidt over 70 år siden - og forud var gået nogle travle uger på værftet i Nakskov, hvor skibet oprindeligt var bygget i 1934, havde ligget under besættelsen og nu senest var blevet ombygget til den helt særlige opgave som hospitalsskib langt fra hjemlige breddegrader. Det første togt varede til 15. september 1951, hvor "Jutlandia" returnerede til Rotterdam.
Allerede 29. september samme år afgik skibet på sit andet togt mod Korea - og denne gang varede missionen til 1. juli 1952. Her vendte "Jutlandia" tilbage til København og Nakskov for blandt andet at få monteret et helikopterdæk.
Tredje togt mod Korea blev indledt 20. september 1952 og varede til 16. oktober 1953, hvorefter skibet returnerede til Danmark. Det var dette togt, at Edith Nybo Jacobsen deltog som sygeplejerske.
Efter tiden som hospitalsskib fortsatte "Jutlandia" med andre opgaver for rederiet ØK. Skibet blev ophugget i 1965.

Travlhed på en af "Jutlandias" sengeafdelinger med mange af køjerne i brug. Foto: Billede fra bogen "Jutlandia - krig, kald & kærlighed"
Artiklen fortsætter efter annoncen

En nevø i Nakskov

Sideløbende med uddragene fra Edith Nybo Jacobsens dagbog er der i den nye bog om "Jutlandia" også uddrag fra operationssygeplejerske Gyde Kjestine Rudbecks dagbog.

- Gyde stammer fra Sønderjylland, men hendes dagbog fandt jeg via hendes nevø Mogens Kamper i Nakskov. De to dagbøger beskriver to ret forskellige sygeplejersker, men tegner samlet set et ganske godt billede af tilværelsen som sygeplejerske på "Jutlandia". Tæt på krigens barske realiteter, men også med mange andre oplevelser ombord. Begivenhedsrige og glade dage. Blandt andet mødte Edith jo sin kommende ægtefælle ombord. Han var styrmand på skibet - og de flyttede senere til Ærø, hvor hun efterfølgende tilbragte det meste af arbejdslivet som sygeplejerske, beretter Helle Juhl.

På Ærø lagde Edith Nybo Jacobsen dagbøgerne fra tiden ombord på "Jutlandia" til side - og først nu er de kommet frem i dagslyset igen og er i "Jutlandia - krig, kald & kærlighed" sammen med en righoldig mængde skildringer, beskrivelser og talrige billeder med til at fortælle om den store indsats, som sygeplejerskerne på det hvide hospitalsskib ydede for 70 år siden i en fjern krig.

Forsiden af bogen "Jutlandia - krig, kald og kærlighed". Skrevet af forfatter Helle Juhl. Udgivet på forlaget Lindhardt og Ringhof. Foto: Billede fra bogen "Jutlandia - krig, kald & kærlighed"
Edith Nybo Jacobsens første dagbog fra "Jutlandia". Foto: Billede fra bogen "Jutlandia - krig, kald & kærlighed"
Edith Nybo Jacobsen og styrmand John Kørner fotograferet på deres bryllupsdag 31. oktober 1953. Foto: Billede fra bogen "Jutlandia - krig, kald & kærlighed"
  • Edith Nybo Jacobsen blev født i Søllested i 1922 og voksede op på byens mejeri. Efter tiden på "Jutlandia" flyttede hun med sin mand til Ærø. Hun døde i 2001. Foto: Billede fra bogen "Jutlandia - krig, kald & kærlighed"
  • "Jutlandia" stævnede ud fra Langelinie 23. januar 1951 på det første togt mod Korea. Edith Nybo Jacobsen deltog på skibets tredje togt fra 20. september 1952 til 16. oktober 1953. Foto: Billede fra bogen "Jutlandia - krig, kald & kærlighed"
  • Travlhed på en af "Jutlandias" sengeafdelinger med mange af køjerne i brug. Foto: Billede fra bogen "Jutlandia - krig, kald & kærlighed"
  • Forsiden af bogen "Jutlandia - krig, kald og kærlighed". Skrevet af forfatter Helle Juhl. Udgivet på forlaget Lindhardt og Ringhof. Foto: Billede fra bogen "Jutlandia - krig, kald & kærlighed"
  • Edith Nybo Jacobsens første dagbog fra "Jutlandia". Foto: Billede fra bogen "Jutlandia - krig, kald & kærlighed"
  • Edith Nybo Jacobsen og styrmand John Kørner fotograferet på deres bryllupsdag 31. oktober 1953. Foto: Billede fra bogen "Jutlandia - krig, kald & kærlighed"
Annonce
Lolland

Askø-beboere fik besøg fra Christiansborg i færgesag: - Dejligt at nogen gider lytte til os

Lolland

Efter voldsom brand: Militærmuseum genopstår

Annonce
Annonce
Lokal nyt

Nicolai skal gå 2500 kilometer baglæns - af helt særlig grund

112

14-årig dreng meldt savnet

Sport

NFC vinder efter vanvidsafslutning og sikrer sig top 6

Indland

Rekordmange ikke-vestlige indvandrere er i arbejde

Guldborgsund

Vild rekord ved museumsåbning

Sport

Team Sydhavsøerne tog værdiløs sejr i Aarhus

Dølle

Landskendt komiker optræder på Dølle

Guldborgsund

Endelig: Nu starter kæmpe projekt til 30 millioner kroner

Sport

NFC klar til påskekamp: Højmark står til startplads mod sin tidligere klub

Indland

Skatteminister vil ændre regler efter sag om forkerte boligskatter

Sport

Team Sydhavsøerne kan runde flest indtjente point i 11 sæsoner

Sport

Cheftræner efter slutspilssejr: - Det var en mental svær opgave

112

Bil i brand på motorvejen

Guldborgsund

Konkursramt tøjbutik er forvandlet til helsecafé

Indland

Det Sydfynske Øhav kommer på anerkendt Unesco-liste

Annonce
Annonce
Sport

Triumf i Silkeborg - perfekt slutspilsstart for NFH

112

Politiet med klar opfordring: Aftal det på forhånd

112

Tidligere drabsdømt tilstår drab på medpatient i Skejby

112

Hundredvis blitzet - en kørte 147 km/t

Lolland

Askø-beboere fik besøg fra Christiansborg i færgesag: - Dejligt at nogen gider lytte til os

Sport

Skifteret giver NFC-konkurrents ejer frist til at komme med redningsplan

Lokal nyt

Venstre vil forlænge grænsekontrollem