Annonce
Lokal nyt

Sommerhussagen i retten

De omstridte sommerhuse i Marielyst. Foto: Anders Knudsen, arkivfoto

Fire borgeres stævning af Guldborgsund Kommune ledte onsdag til behandling i retten.

Fire borgeres stævning af Guldborgsund Kommune ledte onsdag til behandling i retten. Sagsøgernes advokat fremførte i proceduren især, at der ikke var eller er en planmæssig begrundelse for byggeriet, og at kommunen derfor har arbejdet baglæns ud.

Modsat stod sagsøgtes advokat på, at man i rigt omfang havde inddraget borgere og lyttet til deres ønsker.

Ligesom det er nødvendigt med love for at opretholde en høj moral, er det også nødvendigt med en høj moral for at opholde lovene. Sådan står et citat af Machiavelli skrevet i foyeren på retsbygning B, hvor dagens retsmøde om forholdene omkring 10 sommerhuse finder sted.

Tilhørerpladserne var ved indledningen fuldt besat. Her sad byrådsmedlemmerne Lis Magnussen (V) og Peter Bring-Larsen (G). Her sad også den tidligere formand for ejerforeningen i Marielyst Ferieby, Knud Brusgaard.

Her sad også to ejere af de 10 nye huse på digegrunden.
Herudover seks ejere af huse i feriebyen og en nabo til et stort sommerhusbyggeri på Pimpernelvej samt en repræsentant for Skanlux, der byggede husene.

- Jeg er kommet for at høre, hvad der skal ske, sagde Peter Bring-Larsen i den første pause.

Det fik han ikke svar på, men han fik de forskellige synspunkter præsenteret.

Sagsøgerne, fire ejere af de mindre huse i feriebyen, ønsker husene revet ned. De har stævnet kommunen med det for øje. Om kommunen har ageret i denne sag med så høj moral, som Machiavelli kunne ønske, finder sagens parter og offentligheden først ud af i et skriftligt svar fire til otte uger efter dagens retsmøde.

Klokken 9.30 gik mødet i gang. Sagsøgernes advokat, Stine Kalsmose Jakobsen fra Holst Advokater, lagde ud med det, hun selv kaldte en længere indflyvning - lidt mere end en times gennemgang af kronologien i sagen.

Her blev gjort mange nedslag i det to bind tykke kompendie med sagens akter. Som hendes juridiske modstander Poul Hvilsted også siger, da hun spørger, om hun skal læse hans ekstraheringer (fremhævelser, red,) op, at de bare var for at gøre gengæld.

Herefter fulgte partsudsagn fra to af de fire sagsøgere. Her blev lagt vægt på baggrunden for deres køb af huse og reaktioner på indkaldelsen til høringer om projektet med 10 store huse på de to naturgrunde ved diget.

Advokaten spurgte til, om de generelt var imod huse af den størrelse, hvilket de begge benægtede. Det blev derimod understreget af begge partsvidner, at sagen er kommet for retten, fordi deres følelse af retsbevidsthed er krænket i kraft af kommunens ageren.

- Jeg undersøgte forholdene inden, vi købte, og fik det indtryk, at man formentlig ikke måtte bygge, da grundene i lokalplanen står som naturgrunde, sagde Ulrich Gosewinkel, der også fremhævede, at han havde afgivet høringssvar med forventning om at blive lyttet til.

Næste partskilde repræsenterede kommunen, og det var direktør Christian Refstrup, der indtog vidneskranken. Han blev udspurgt af kommunens advokat Poul Hvilsted fra Advokatfirmaet Horten.

- Strategien i kommunen går på, at der skal være flere overnatningsmuligheder på Marielyst. Det er en motor, sagde han blandt andet om de kommunale rammer for at disponere, som man har gjort.

Han fortalte også, at en ny lokalplan kun har været til diskussion, når der har været nye projekter fra skiftende bygherrer.

Herefter blev der lagt vægt på, at der var indgået dialog om projektet med bestyrelsen i feriebyen, og at der efter høringsperioden blev foretaget tilrettelser af projektet.

Derpå fulgte indkaldelsen af vidner. Første vidne var den tidligere byplanlægger Göran Christiansen, der fortalte, hvorfor han ikke mente, man kunne bygge uden først at vedtage en ny lokalplan, og hvordan det blev diskuteret grundigt og mange gange.
- Byggeriet var overhovedet ikke indpasset i landskabet, sagde han.

Han understregede, at han er glad for, at der ikke var en personalesag, for havde han indgået forlig, havde han formentlig ikke kunnet udtale sig efterfølgende.

Efter frokostpausen indkaldte sagsøgere desuden Leo Bjørnskov, der rådgav bestyrelsen i feriebyen undervejs, og lokalpolitiker Annemette Schønberg Johnsen (SF).
De forklarede om både informationsmøder og om den politiske proces, inden retten gik over til procedure.

Her sagde advokaten for sagsøgere:
- Problemet er, at man ikke planmæssigt lægger til grund, hvorfor de huse skal ligge der. Man forholder sig ikke til noget som helst omkring det her. Den opgave har man foran sig.

- Ville kommunen have lavet en planændring, hvis ikke det havde været for det ulovlige byggeri? spurgte hun og indikerede, at kommunen regnede baglæns i sagen, fordi man havde besluttet sig på forhånd.

Omvendt fremhævede Poul Hvilsted til fordel for sagsøgte:
- Der er masser af utilfredshed, men det tilkommer hverken ret eller naboer at diktere, hvad man vil have i et område.

Han fremhævede også, at ejerne af de nye huse var part i sagen, og at Planklagenævnets afgørelse var fejlbehæftet.
Retsmødet sluttede med en undren fra advokat Stine Kalmose Jakobsens side.

- Hvis Kasper Henriksen og Christian Refstrup havde så store udfordringer med at finde ud af, hvordan de skulle agere i sagen, fordi der ikke var fortilfælde og fordi, der var tale om et feriecenter, hvorfor spurgte de så ikke en jurist, om byggeriet kunne rummes i lokalplanen?

  • De omstridte sommerhuse i Marielyst. Foto: Anders Knudsen, arkivfoto
Annonce
Lokal nyt

Nicolai skal gå 2500 kilometer baglæns - af helt særlig grund

Guldborgsund

Vild rekord ved museumsåbning

Annonce
Annonce
Lokal nyt

Nicolai skal gå 2500 kilometer baglæns - af helt særlig grund

112

14-årig dreng meldt savnet

Sport

NFC vinder efter vanvidsafslutning og sikrer sig top 6

Indland

Rekordmange ikke-vestlige indvandrere er i arbejde

Guldborgsund

Vild rekord ved museumsåbning

Sport

Team Sydhavsøerne tog værdiløs sejr i Aarhus

Dølle

Landskendt komiker optræder på Dølle

Guldborgsund

Endelig: Nu starter kæmpe projekt til 30 millioner kroner

Sport

NFC klar til påskekamp: Højmark står til startplads mod sin tidligere klub

Indland

Skatteminister vil ændre regler efter sag om forkerte boligskatter

Sport

Team Sydhavsøerne kan runde flest indtjente point i 11 sæsoner

Sport

Cheftræner efter slutspilssejr: - Det var en mental svær opgave

112

Bil i brand på motorvejen

Guldborgsund

Konkursramt tøjbutik er forvandlet til helsecafé

Indland

Det Sydfynske Øhav kommer på anerkendt Unesco-liste

Annonce
Annonce
Sport

Triumf i Silkeborg - perfekt slutspilsstart for NFH

112

Politiet med klar opfordring: Aftal det på forhånd

112

Tidligere drabsdømt tilstår drab på medpatient i Skejby

112

Hundredvis blitzet - en kørte 147 km/t

Lolland

Askø-beboere fik besøg fra Christiansborg i færgesag: - Dejligt at nogen gider lytte til os

Lolland

Engang var den Danmarks bedste Aldi: Nu åbner den snart som Rema 1000

Sport

Skifteret giver NFC-konkurrents ejer frist til at komme med redningsplan