NYKØBING: Beboere, der bor til leje hos Boligselskabet Vendersbo på Engboulevarden, Aage Sørensengade og Vendsysselvej i Nykøbing, skal flytte. Enten fordi deres lejlighed skal rives ned eller renoveres.
I det seneste år har boligselskabet derfor arbejdet på at finde genhusning til beboerne, og det var ved udgangen af april lykkedes for 65 procent af lejemålene.
- Jeg er faktisk stolt af de tal. Vi er nået rigtig langt, og jeg havde ikke turde drømme om, at det kom til at gå så hurtigt for et år siden, siger Birgitte Werngreen-Nielsen, der er kundechef i Boligselskabet Vendersbo.
Birgitte Werngreen-Nielsen, kundechef i Boligselskabet Vendersbo.- Jeg er faktisk stolt af de tal.
På Engboulevarden skal boligselskabet genhuse 60 lejere - foruden beboerne i de 20 ældreboliger, som Guldborgsund Kommune selv har taget hånd om.
Her er 55 af de 60 genhuset, og fem mangler.
- De har alle fem fået tilbud om en ny bolig, som de enten ikke har svaret på eller takket nej til. Det betyder, at vores forpligtelse nu er overholdt. Proceduren er, at de tilbageværende fem modtager en opsigelse og selv skal finde en bolig. Men, hvis vi i perioden kan hjælpe dem, så gør vi det selvfølgelig, fortæller Birgitte Werngreen-Nielsen, der samarbejder med Nykøbing F. Boligselskab og Fjordparken om at finde nye boliger til lejerne.
I Aage Sørensensgade skal der findes nye hjem til 12 lejere. De otte er genhuset, og de fire mangler. Tre af dem har fået et tilbud om en ny bolig.
Nedrivning trækker ud
Den store pulje ligger på Vendsysselvej, hvor fire blokke med 192 lejemål skal rives ned.
Af de 192 er de 110 genhuset. 82 mangler stadig et nyt hjem, og af dem har 55 fået tilbudt en bolig.
Beboerne blev oprindelig varslet, at de fire blokke skulle rives ned 1. september i år. Men i øjeblikket ved Vendersbo ikke, hvornår bulldozerne bliver startet op. Her venter man fortsat på en ny lokalplan fra kommunen, der skal sætte rammerne for nedrivningen og de 48 nye rækkehuse, der skal opføres på brugen, når støvet har lagt sig.
- Det bliver tidligst i starten af 2023, vurderer Birgitte Werngreen-Nielsen.
Hun håber at komme i gang med renoveringen på Engboulevarden i løbet af efteråret, men også her er der en del papirarbejde, der skal falde på plads først. Blandt andet et såkaldt "skema B", der er anden omgang af det offentliges godkendelse af almene boligprojekter.
Høje priser
Og så er der prisernes aktuelle himmelflugt at tage hensyn til.
- Priser på byggematerialer er høje, og vi er i gang med en granskning af licitationen og holder møder med Landsbyggefonden. Vi skal overholde rammebeløbet, så vi ikke ender med højere huslejer. Vi vil jo gerne have, at alle får råd til at bo i de nye boliger, forklarer Birgitte Werngreen-Nielsen.
Ingen ukrainere
Da Folketinget for nylig vedtog den såkaldte Ukrainerlov, blev det muligt, at ukrainske flygtninge kan bo i udsatte boligområder, hvor der er tomme boliger.
Men selv om mængden af tomme lejligheder pt. er stor på Vendsysselvej, klarer Guldborgsund Kommune i øjeblikket selv at skaffe boliger til de flygtninge, der er kommet hertil.
- Ændrer antallet sig, kan der indgås aftaler med de enkelte boligselskaber om boliger til flygtningene, siger Birgitte Werngreen-Nielsen.