Annonce
Guldborgsund

AKUTHJÆLPERNE RYKKER UD: EN SLAGS FORPOST FOR AMBULANCEN

Akuthjælperne er fra venstre, Lene Lundberg, Nils Hjorth Nielsen (knælende), Claus Hessellund Jacobsen, Bella Hessellund, Tom Brysting Kristensen, Marianne Fogh Nielsen, Nikolai Munk Hjorth, Simon Holländer og Simone Grove. Foto: Region Sjælland
Et akuthjælperteam på 10 personer har siden slutningen af maj været klar til at gøre en forskel for folk i nød. På fire uger har de været afsted syv gange.

SYDFALSTER: Det er ikke altid lige let at stampe lokale kræfter sammen for at lave en akuthjælper-ordning. Det har Region Sjælland måttet sande i flere områder. Men på Sydfalster er en gruppe på ti personer nu klar til at rykke ud som en slags forpost, når der ringes efter en ambulance.

En af dem er 28-årige Nikolai Munk Hjorth fra Gedser, som ikke kun har akuthjælper på cv'et. I frivillig regi er han brandmand to steder, ligesom han til daglig arbejder på Gedser Redningsstation. På bordet har han derfor to alarmtelefoner, plus den app der kalder ham ud som akuthjælper.

- Jeg har genoplivet nogle stykker og forsøgt at genoplive nogen, der ikke lykkedes. Som 15-årig genoplivede jeg en 18-årig . Det kickstartede det.

Annonce

Som 15-årig genoplivede jeg en 18-årig . Det kickstartede det.

Nicolai Munk Hjorth, akuthjælper

Med flere chancer for at redde liv, følger dog også muligheden for at sende opgaven videre.

- Jeg kan godt risikere at være i gang med en anden redning, når jeg bliver kaldt ud. Så afviser jeg udkaldet og en anden tager det.

85 om året

Baseret på de seneste fire ugers udkald forventer Nikolai Munk Hjorth, at der kan blive tale om cirka 85 alarmer om året for akuthjælperne. Gruppen på Sydfalster er blevet uddannet til opgaverne på et udvidet førstehjælpskursus, der handler om mere end medicin. For eksempel at den tilskadekomne skal kunne støde ind i redningsfolkene i Brugsen efterfølgende.

- Vi har tavshedspligt og må sørge for at være professionelle og smile eller nikke til den person, vi har hjulpet. Men ikke spørge ind til det private omkring helbredet.

Annonce

Netværk og relationer

Akuthjælperne i Gedser blev skabt på opfordring fra Region Sjælland. Henover sommeren sidste år søgte de frivillige, men først til august havde nytilflyttede Nikolai overskud til at gå ind i arbejdet. På det tidspunkt havde tre andre meldt sig under fanerne.

- Så gik vi bare all in for at promovere det. Vi har især spurgt ud i vores netværk og erfaret, at det fungerer rigtig godt at bruge relationer, lyder det.

Nikolai mener ikke, at konceptet er velkendt og mange forveksler det med hjerteløbere. Men akuthjælpere rykker ud til mere end hjertestop:

- Når man ringer 112 sendes vi afsted samme tid som ambulancen, men fordi vi bor i området, kan vi ofte være der hurtigere.  Vi er ikke en erstatning, men et supplement der behandler,  indtil ambulancen kommer. Jeg har oplevet, at det kan skabe ro. Hvis vi er flere afsted, tager vi forskellige roller, én hjælper ambulancen med at få parkeret, én pakker måske en taske til den tilskadekomne, imens andre tager sig af det medicinske.

Jeg har oplevet, at det kan skabe ro.

Nikolai Munk Hjorth, akuthjælper

For Nikolai har det ikke bare givet ham flere kompetencer at være en del af holdet. Det har også betydet, at han som tilflytter fra Nakskov har fået flere lokale bekendtskaber. Men selvom de allerede er ti nye akuthjælpere, er der plads til flere.

- Gerne fra Gedser, da de fleste på holdet kommer fra Skelby-kanten.

- Noget af det som gjorde mig tryg ved at tilmelde mig var, at vi ikke kommer ud til slagsmål eller vold. Vi er lokale og skal også kunne gå ned igennem byen i morgen, siger Nikolai Munk Hjorth, her ved det skab, hvor hjælperne opbevarer udstyr. Foto: Privat 


Om akuthjælperne

Akuthjælperne er frivillige, der alle har modtaget 24 timers undervisning i livreddende førstehjælp af Region Sjælland. De har blandt andet lært at give akutmedicin, yde hjertelungeredning og bruge hjertestarter. De kan også håndtere luftveje og bruge ilt samt generel livreddende førstehjælp

Akuthjælperordningen har eksisteret siden 2011.

I starten var det akuthjælperordningen primært tiltænkt ikke-brofaste øer, men ordningen er løbende blevet udvidet. I dag er der 25 akuthjælperhold i Region Sjælland. 

Hvert hold består typisk af 10 frivillige akuthjælpere.

Region sjælland
Annonce
Annonce
Engestofte

BRØDNØRD I NYT POP OP-BAGERI

Annonce
Guldborgsund

UTILFREDSE LEJERE HAR SAVNET EN ELEVATOR I FIRE MÅNEDER

Annonce
Forsiden netop nu
Gymnasier

OVERVEJER FUSION AF GYMNASIER

Corona

PLEJEPERSONALE BLIVER IGEN OPFORDRET TIL CORONATEST

Erhverv

ÅRETS LÆREPLADSPRIS GIK TIL MSE

landsstævne

LOKALE VALGTE NOGET DE ALDRIG HAVDE PRØVET FØR: BIATHLON

Marielyst

STØVER DEN STORE SAKS AF

landsstævne

RØDBYS BADMINTON HERRER VANDT ALLE DERES KAMPE

Festival

FEJREDE FØDSELSDAG PÅ VILDE VULKANER

Sport

NY TURNERINGSSTRUKTUR BEKRÆFTET

Femern

TRODSER ARBEJDSRETTEN: 500 BYGNINGSARBEJDERE FORTSÆTTER STREJKE

Skolebyggeri

- JEG VIL GERNE VÆRE SKOLEDRENG IGEN, HVIS JEG FIK LOV TIL AT GÅ HER

Guldborgsund

KOMMUNE ADVARER BORGERE OM SPAMMAIL I OMLØB

Lolland

TOUR DE FRANCE GIVER UDSOLGTE AFGANGE PÅ LOKAL FÆRGERUTE

Minksagen

REGERINGEN VIL GENNEMGÅ KRITIK AF EMBEDSMÆND

Annonce
Tour de France

STORSKÆRMS-ARRANGEMENT FLYTTES INDENDØRS

Landsstævne

GLÆDER SIG TIL AT SLUTTE MED ET BRAG

Bikemeet

- JA, DET ER VARMT. VI HAR JO EN KVART KO OM NAKKEN!

112

PRØVELØSLADT MAND FÆNGSLET FOR VOLD

Jogsøgning

NU ER DET FORBUDT AT SPØRGE TIL ALDER UNDER JOBSØGNING

Lokal nyt

DMI VARSLER AFTENREGN OVER TOUR DE FRANCE-RYTTERNE

112

23 TAGET I FARTKONTROL

Lokal nyt

SPRUDLENDE ÅBNING MED ILD, TROMMER OG EN MASSE BEVÆGELSE

Annonce
Annonce