SYDFALSTER: Det er ikke altid lige let at stampe lokale kræfter sammen for at lave en akuthjælper-ordning. Det har Region Sjælland måttet sande i flere områder. Men på Sydfalster er en gruppe på ti personer nu klar til at rykke ud som en slags forpost, når der ringes efter en ambulance.
En af dem er 28-årige Nikolai Munk Hjorth fra Gedser, som ikke kun har akuthjælper på cv'et. I frivillig regi er han brandmand to steder, ligesom han til daglig arbejder på Gedser Redningsstation. På bordet har han derfor to alarmtelefoner, plus den app der kalder ham ud som akuthjælper.
- Jeg har genoplivet nogle stykker og forsøgt at genoplive nogen, der ikke lykkedes. Som 15-årig genoplivede jeg en 18-årig . Det kickstartede det.
Nicolai Munk Hjorth, akuthjælperSom 15-årig genoplivede jeg en 18-årig . Det kickstartede det.
Med flere chancer for at redde liv, følger dog også muligheden for at sende opgaven videre.
- Jeg kan godt risikere at være i gang med en anden redning, når jeg bliver kaldt ud. Så afviser jeg udkaldet og en anden tager det.
85 om året
Baseret på de seneste fire ugers udkald forventer Nikolai Munk Hjorth, at der kan blive tale om cirka 85 alarmer om året for akuthjælperne. Gruppen på Sydfalster er blevet uddannet til opgaverne på et udvidet førstehjælpskursus, der handler om mere end medicin. For eksempel at den tilskadekomne skal kunne støde ind i redningsfolkene i Brugsen efterfølgende.
- Vi har tavshedspligt og må sørge for at være professionelle og smile eller nikke til den person, vi har hjulpet. Men ikke spørge ind til det private omkring helbredet.
Netværk og relationer
Akuthjælperne i Gedser blev skabt på opfordring fra Region Sjælland. Henover sommeren sidste år søgte de frivillige, men først til august havde nytilflyttede Nikolai overskud til at gå ind i arbejdet. På det tidspunkt havde tre andre meldt sig under fanerne.
- Så gik vi bare all in for at promovere det. Vi har især spurgt ud i vores netværk og erfaret, at det fungerer rigtig godt at bruge relationer, lyder det.
Nikolai mener ikke, at konceptet er velkendt og mange forveksler det med hjerteløbere. Men akuthjælpere rykker ud til mere end hjertestop:
- Når man ringer 112 sendes vi afsted samme tid som ambulancen, men fordi vi bor i området, kan vi ofte være der hurtigere. Vi er ikke en erstatning, men et supplement der behandler, indtil ambulancen kommer. Jeg har oplevet, at det kan skabe ro. Hvis vi er flere afsted, tager vi forskellige roller, én hjælper ambulancen med at få parkeret, én pakker måske en taske til den tilskadekomne, imens andre tager sig af det medicinske.
Nikolai Munk Hjorth, akuthjælperJeg har oplevet, at det kan skabe ro.
For Nikolai har det ikke bare givet ham flere kompetencer at være en del af holdet. Det har også betydet, at han som tilflytter fra Nakskov har fået flere lokale bekendtskaber. Men selvom de allerede er ti nye akuthjælpere, er der plads til flere.
- Gerne fra Gedser, da de fleste på holdet kommer fra Skelby-kanten.
Om akuthjælperne
Akuthjælperne er frivillige, der alle har modtaget 24 timers undervisning i livreddende førstehjælp af Region Sjælland. De har blandt andet lært at give akutmedicin, yde hjertelungeredning og bruge hjertestarter. De kan også håndtere luftveje og bruge ilt samt generel livreddende førstehjælp
Akuthjælperordningen har eksisteret siden 2011.
I starten var det akuthjælperordningen primært tiltænkt ikke-brofaste øer, men ordningen er løbende blevet udvidet. I dag er der 25 akuthjælperhold i Region Sjælland.
Hvert hold består typisk af 10 frivillige akuthjælpere.