Annoncørbetalt indhold

Annonce: Prioriter trivsel på arbejdspladsen en gang for alle

At dårlig trivsel på arbejdspladsen er yderst problematisk, er næppe nogen overraskelse, men samtidig kan det i mange tilfælde virke uoverskueligt at komme det til livs

Det er dog ingen undskyldning for ikke at gøre noget ved det, for det er bestemt ikke umuligt at overvinde problemerne, og i sidste ende er et sundt (sponseret link) psykisk arbejdsmiljø alfa omega for enhver arbejdsplads.

Hvad betyder det, hvis det psykiske arbejdsmiljø skranter?

Et dårligt psykisk arbejdsmiljø kan have store konsekvenser. Alt efter hvor betændt situationen er, og hvad problemet udspringer af, kan det føre til stress, sygemeldinger, nedsat produktivitet med mere. Hvis det er rigtig slemt, kan det selvfølgelig også have den effekt, at folk vælger helt at forlade arbejdspladsen for at søge andre steder hen – en situation der bør og kan undgås. Eksempelvis er der ingen grund til at lade stå til og blot se passivt til, mens problemerne kommer langsomt snigende. Et ‘fint’ arbejdsmiljø kan blive meget bedre, og lige så mange ulemper der er ved et dårligt psykisk arbejdsmiljø, lige så mange fordele er der ved et fremragende psykisk arbejdsmiljø. Det gælder både arbejdspladsens samlede produktivitet og medarbejdernes individuelle trivsel – de to ting hænger nemlig sammen.

Tag et aktivt valg om forbedring

Tingene bliver næppe bedre af sig selv, og hvis det er kommet jer for øje eller øre, at det psykiske arbejdsmiljø skranter, er det tid til at tage tyren ved hornene og gøre noget ved sagen. Først og fremmest er det selvfølgelig vigtigt at forstå, hvor problemet ligger. Hvis I ikke allerede er klar over det, er det nødvendigt at spørge ind til det. Dette skal gøres på en måde, der lægger op til åben og ærlig dialog frem for konflikt. Frustrationerne kunne jo eksempelvis være rettet mod ledelsen, og det er vigtigt, også i den situation, at alle føler sig lyttet til. Det er et skridt på vejen mod et bedre psykisk arbejdsmiljø.

Nogle gange er hjælp nødvendigt

Nogle gange kan det alligevel være nødvendigt, at få andres vurderinger og gode råd. En af de vigtigste kvaliteter, hvis man sidder i en position med ansvar for medarbejdere, er at vide når man kommer til kort og turde spørge om hjælp. Det viser styrke frem for svaghed, og netop i situationer, hvor det handler om det psykiske arbejdsmiljø på en arbejdsplads, kan det være et rigtig smart træk. Der findes nemlig professionelle konsulenter (eksempelvis hos Joblife) der er trænet i netop sådanne situationer og forstår at sætte begreb på problematikkerne og derfra hjælpe arbejdspladsen videre mod en hverdag med høj trivsel – en gang for alle.

Om Annoncørbetalt indhold

Annoncørbetalt indhold er et annonceformat, der er blevet til i samarbejde mellem Folketidende og en annoncør.

Folketidendes uafhængige redaktionelle medarbejdere er således ikke involveret i nogen faser af udviklingen af det betalte indhold. Lige som annoncørerne ikke har nogen indflydelse på det redaktionelle indhold på Folketidendes nyhedssites.

Når en artikel er markeret med ’annonce’ eller ‘annoncørbetalt indhold’, betyder det, at en annoncør har betalt for artiklen og har haft indflydelse på indholdet i den konkrete artikel.

Annoncørbetalt indhold skal leve op til Folketidendes øvrige stil, tone og den generelle kvalitet, som læserne normalt forventer sig at møde.

Annoncørbetalt indhold vil altid være tydeligt afmærket med ‘Annoncørbetalt indhold’ og annoncørens byline for at gøre det tydeligt for vores læsere, at artiklen er betalt. Desuden vil valg af skrifter, farver og design adskille sig fra vores uafhængige redaktionelle artikler for at undgå forveksling.

  • Annonce-billede-skabelon