Annonce
Ugeavisen Lolland

Barokhaven var datidens top-underholdning

Barokhaven har altid været en del af anlægget omkring slottet - og i området findes også en café og et orangeri. Foto: Daniel Brøns
Siden godsejerparret Frederik og Christel Lüttichau i 2010 åbnede barokhaven ved Søholt Slot er antallet af besøgende bare vokset og vokset. Mange kommer for at opleve et af de anlæg, der har fascineret datiden voldsomt i en tid, hvor underholdningsindustrien ikke rigtigt fandtes.

SØHOLT: Når man i 1690’erne skulle opleve noget en søndag eftermiddag, så var der ikke rigtigt noget at se i fjernsynet. Ligesom charterturismen, teatrene, biograferne, golfbanerne og fodboldbanerne var fjernsynet naturligvis ikke opfundet endnu, men så var der så meget andet. Ikke mindst naturen, der dengang var vild og utæmmet – og så var det naturligvis en særlig og fascinerede oplevelse, når nogen kunne tæmme den og udvikle store anlæg ved slottene til glæde for de besøgendes sanser.

Sådan en barokhave kan man i dag – takket være familien Lüttichau – nu opleve ved Maribosøerne, hvor godset har valgt at invitere alle interesserede indenfor. Hele 5000 besøgende tager hvert år imod tilbuddet, og det glæder godsejer Frederik Lüttichau, der i 2010 kunne åbne for en barokhave, der takket være Realdania-fonden var blevet totalt renoveret.

- Det gav jo ikke mening, at det kun var os, der gik rundt i så stort et anlæg, så vi var meget glade, da det lykkedes os at få finansiering af projektet, der bragte anlægget tilbage til fortidens storhed, siger godsejeren, der ofte får en snak med de besøgende, der deler hans begejstring.

Annonce

Og anlægget er også utroligt flot med lange gange, springvand, symetriske former samt et utal af hække, træer og blomster. Også en lille sø er det blevet til i anlægget – nær det hyggelige orangeri, som der er adgang til de dage, det ikke er udlejet.

Anlægget er også utroligt flot med lange gange, springvand, symetriske former samt et utal af hække, træer og blomster. Også en lille sø er det blevet til i anlægget – nær det hyggelige orangeri, som der er adgang til de dage, det ikke er udlejet.

- I midten af juni klippes hækkene, og så kommer anlægget til at stå knivskarpt, siger Frederik Lüttchau, der anbefaler, at man også benytter sig at de to opstillede udsigtstårne for at få sig et overblik over den imponerende symmetri, som også fascinerede i slutningen af 1690’erne.

Hele anlægget måler 340x110 meter og omfatter geometriske mønstre, såsom cirkler, halv-cirkler, kvadrater og rette linier. Hele anlægget er i længderetningen gennemskåret af gennemgående hovedgange. Også de gravede kanaler fra det oprindelige design kan man finde ved den lille sø nær orangeriet. Dens formål var blandt andet at spejle de fint klippede hække.

Kontrastfyldt område

Frederik Lüttichau peger på, at man også kan opleve nogle af Danmarks ældste avnbøge, hvoraf flere stammer fra parkens første dage. Og så kan man naturligvis også opleve en masse udenfor haven, idet beliggenheden ved søen og skoven er helt unik.

- Her ser du både den tæmmede natur og den vilde natur – og en af Danmarks reneste søer, så man kan godt bruge en hel dag herude, hvis man har lyst, siger han og demonstrerer, at der i anlægget findes en lang række info-punkter, hvor man med en mobiltelefon kan få adgang til video-præsentationer af forskellige temaer.

Annonce

Café og orangeri

Og kommer man fredag, lørdag eller søndag, så kan man nu også få sig en kop frisklavet kaffe i den sydlige ende af anlægget, hvor mange parkerer. Her er der åbnet en lille café, hvor man kan købe kaffe og kage og nyde den i haven. Op til 40 personer er der plads til.

- Selv i regnvejr kan man nyde stedet, for så slår man bare de store vandtætte parasoller op, forklarer godsejeren, der sommeren igennem har besøg af mange grupper også, der sætter sig i haven – eller i stedet lejer sig ind i orangeriet, der ligger cirka 200 meter derfra – og i øvrigt også har et lille køkken til arrangementer.

Annonce

Egen havørn

Når man har været hele anlægget igennem, så kan godset godt anbefale at gå en tur i skoven, hvor noget af Danmarks mest enestående natur findes. Blandt andet findes havørnen her, sammen med et utal af andre mere eller mindre sjældne fugle.

Og har man tid, så bør man fortsætte rundt langs søen og udforske strand-engene, som er der adgang til flere steder langs Maribosøerne.

Det koster 20 kroner for voksne at besøge haven, der er åben fra solopgang til solnedgang. Caféen har åbent fra klokken 12-16 fredag, lørdag og søndag.

Frederik Lüttichau har sammen med sin hustru Christel udviklet den flotte barokhave ved Søholt - med café og orangeri - og meget andet. Foto: Daniel Brøns.
Annonce
Annonce
Engestofte

BRØDNØRD I NYT POP OP-BAGERI

Annonce
Guldborgsund

UTILFREDSE LEJERE HAR SAVNET EN ELEVATOR I FIRE MÅNEDER

Annonce
Forsiden netop nu
Gymnasier

OVERVEJER FUSION AF GYMNASIER

Corona

PLEJEPERSONALE BLIVER IGEN OPFORDRET TIL CORONATEST

Erhverv

ÅRETS LÆREPLADSPRIS GIK TIL MSE

landsstævne

LOKALE VALGTE NOGET DE ALDRIG HAVDE PRØVET FØR: BIATHLON

Marielyst

STØVER DEN STORE SAKS AF

landsstævne

RØDBYS BADMINTON HERRER VANDT ALLE DERES KAMPE

Festival

FEJREDE FØDSELSDAG PÅ VILDE VULKANER

Sport

NY TURNERINGSSTRUKTUR BEKRÆFTET

Femern

TRODSER ARBEJDSRETTEN: 500 BYGNINGSARBEJDERE FORTSÆTTER STREJKE

Skolebyggeri

- JEG VIL GERNE VÆRE SKOLEDRENG IGEN, HVIS JEG FIK LOV TIL AT GÅ HER

Guldborgsund

KOMMUNE ADVARER BORGERE OM SPAMMAIL I OMLØB

Lolland

TOUR DE FRANCE GIVER UDSOLGTE AFGANGE PÅ LOKAL FÆRGERUTE

Minksagen

REGERINGEN VIL GENNEMGÅ KRITIK AF EMBEDSMÆND

Annonce
Tour de France

STORSKÆRMS-ARRANGEMENT FLYTTES INDENDØRS

Landsstævne

GLÆDER SIG TIL AT SLUTTE MED ET BRAG

Bikemeet

- JA, DET ER VARMT. VI HAR JO EN KVART KO OM NAKKEN!

112

PRØVELØSLADT MAND FÆNGSLET FOR VOLD

Jogsøgning

NU ER DET FORBUDT AT SPØRGE TIL ALDER UNDER JOBSØGNING

Lokal nyt

DMI VARSLER AFTENREGN OVER TOUR DE FRANCE-RYTTERNE

112

23 TAGET I FARTKONTROL

Lokal nyt

SPRUDLENDE ÅBNING MED ILD, TROMMER OG EN MASSE BEVÆGELSE

Annonce
Annonce