MARIELYST: Det var overraskende overskueligt at finde en parkeringsplads i minutterne efter Det Falsterske Digelags årsmøde var skudt i gang.
Dette efter et par år, hvor antallet af deltagere har skulle tælles i hundredevis - en enkelt gang kyssede man noget nær 500 deltagere, da bølgerne blandt beboerne gik allerhøjest.
Sådan var det dog ikke denne gang. Bare 40 stemmeberettigede var dukket op til årsmødet, der denne gang blev afholdt på Seniorhøjskolen Marielyst, og der var rigeligt med plads i den store koncertsal.
- Som jeg udtalte til jer (Folketidende, red.) her tidligere på ugen, så er det klart, at jeg gerne ser, der kommer mange. På den måde får de beslutninger, der bliver truffet, en vis legitimitet, og folk får medansvar for, hvad der sker i Det Falsterske Digelag. Men at der ikke kom flere er jo nok i virkeligheden et resultat af, at der er faldet ro over foreningen igen. Det her var jo, indtil for et par år siden, et meget normalt fremmøde her i digelaget, fortæller formand Christian Schou under en lille pause i mødet, der var berammet til tre timer.
Christian Schouat der ikke kom flere er jo nok i virkeligheden et resultat af, at der er faldet ro over foreningen igen. Det her var jo, indtil for et par år siden, et meget normalt fremmøde her i digelaget.
Forståelse for stigning
Der var dog ting på den udmeldte dagsorden, man skulle mene, kunne have fået gemytterne i kog: Der var for eksempel varslet en stigning i kontingent blandt alle matrikelejerne. Noget, der historisk set har fået folk til at melde sig ind i debatten.
Men sådan var det langt fra søndag formiddag. Stigningen på 190 kroner per matrikel, altså ikke en procentvis stigning i forhold til hvad der nu betales, men 190 kroner for alle, mødte forståelse i salen.
- Vi kommer stort set til at tømme kassen på den sandfodring, vi skal lave i starten af næste år. Men vi ved også, at vi bliver nødt til at have en vis mængde penge i kassen, skulle der opstå nødsituationer, så derfor har vi, for en femårig periode med start i 2023, valgt at skrue op for betalingerne, forklarede formanden.
Ros til formanden
Erik B. Smith, mangeårigt folketingsmedlem for Socialdemokratiet, brugte en pause i årsmødet på at rose den linje, bestyrelsen har lagt:
- Der er virkelig sket noget, må jeg sige. Digekronen er nu, så man kan cykle. Jeg bor længere ude, og jeg cykler nu på diget i stedet for ude blandt bilerne, hvilket både giver noget mere sikkerhed - og en glæde over at kunne køre lige ved vandet, forklarer Erik B. Smith fra sin plads på første række.
Med årsmødets komme var der også to ledige pladser i bestyrelsen, der skulle findes nye aftagere til.
Hanne Lohse havde før mødet smidt sit navn i puljen, og det mødte intet andet en klapsalver salen rundt.
- Rent jobmæssigt er jeg ved at sadle om, og jeg håber, jeg får tid til at være her på Marielyst noget mere. Og så er det spændende, det der foregår her med diget, så det er med en "det har jeg aldrig prøvet før, så det kan jeg nok", at jeg går til opgaven, lød det fra Hanne Lohse, der er bosat i Maribo.
Hurtigt, men lidt for få
Den niende og sidste ledige plads i bestyrelsen endte med at stå ledig, da mødet sluttede. Men bestyrelsen kan fungere uden - selvom formanden selvfølgelig gerne så, at den var fuldtallig.
Formand Christian Schou havde før mødet annonceret, at han håbede, mødet kunne holde sig under tre timer, men da de to var gået og klokken netop havde rundet middag, blev årsmødet ophævet:
- Det er gået rigtig godt og overraskende hurtigt. Der har været enighed om det meste, og de ting, der har været spørgsmål til, har der været svar på, og den uenighed, der har været, har været formuleret pænt og ordentligt, så jeg er godt tilfreds - selvom der gerne måtte have været lidt mere fyldt her i salen.