Annonce
Når jeg bliver gammel

Beundrer ældres klarhed, mod og skarpsindighed

Henrik Gade Jensen, sognepræst i Gloslunde. Foto: Agnete Vistar

Folketidende sætter i denne tid fokus på det gode seniorliv på Lolland-Falster - og har i den forbindelse spurgt en række borgere om deres tanker og overvejelser om seniortilværelsen.

Henrik Gade Jensen,
sognepræst i Gloslunde

Har du lagt en plan for dit seniorliv?

- Jeg har kun været præst i otte år, så selv om jeg er 61 år, føler jeg mig faktisk ikke aftægtsmoden. Det er skønt at starte på et helt nyt job som 53-årig, for så når man ikke at brænde ud eller køre i rutinemæssig tomgang. Men vi skal heller ikke lyve om alderen.

- Og ja, jeg skal skrive fire-fem bøger, inden jeg stiller træskoene. Jeg håber at nå noget af det, inden jeg bliver 70, men ellers må det vente til pensionistårene. I dette mit eneste liv skal jeg nå at frugtbargøre, hvad jeg gennem tumultariske årtier har oplevet og undret mig såre over.

Hvad vil være vigtigt for dig, når du går på pension?

- At få færdiggjort flest af de ting, som jeg har sat for mig gennem livet, men ikke nået endnu. Men ellers håber min kone og jeg også på at rejse noget mere, end vi har haft mulighed for før, blandt andet ville vi gerne besøge New Zealand og se Monrads steder.

- Vi håber også på børnebørn engang. Og måske er der også brug for præster 70+ et øde sted i Jylland eller på en lille ø - hvem ved? Eller landsbyorganist, jeg går til orgelspil i håb om at kunne vikariere som pensionist. Det bliver der brug for.

Hvad tænker du om det at blive ældre?

- Det er dejligt. Jeg har set og oplevet så meget. Og jeg dåner ikke længere over menneskers dårskab. Tåbelighedens triumfer er reglen mere end undtagelsen. Som ældre udvikles langmodigheden også, så man bærer over med tidsåndens rygklappere og eftersnakkere. Det er vidunderligt at benådes af alderdommens mentale overskud og overblik. Og på den anden side kan jeg stadig ophidses og forarges som en sur gammel mand. I det moderne samfund har det unge og nye altid fået forrang for det ældre og prøvede, jeg troede også, at jeg skulle erobre verden som 20-årig, men jeg endte som sognepræst i Gloslunde, og det er lykke for mig

Hvad - om noget - kan bekymre dig ved at blive ældre?

- Man har ikke længere ret til et godt helbred. Jeg skal vænne mig til, at legemet bliver skrøbeligt. Men så længe jeg stadig kan løbe seks kilometer i godt trav, holder jeg kadaveret godt i gang. Jeg er ikke bange for at dø, det skal nok gå. Fik du set det, du skulle? Ja, familiært har jeg haft et skønt liv med min familie. Det går vores to drenge godt - hvad kan man ønske mig mere?

- Arbejdslivet før jeg blev præst var et mere mineret område og amokløb mod befæstede positioner, men jeg er lykkelig over at kunne ende fredsommeligt som præst i folkekirken. Jeg rystes stadig over kursen for vort land og verdensdel, som jeg ikke kan forsone mig med. Hvordan kan vi frivolt lade os demografisk omkalfatre så voldsomt?

Hvordan håber du at se dig selv som senior?

- Mennesker er jo både sjæl og legeme, og intellektet kan sagtens være friskt, selv om kødet ældes. Jeg kender mange ældre mennesker, som jeg beundrer for deres klarhed, mod og skarpsindighed.

- Jeg håber at stemple ind i rækken af kloge vise mænd, der har et fornuftigt ord at sige om verdens tilstand. Man kan ikke generalisere om hverken unge eller gamle, der er både dumme og kloge i alle aldre.

Annonce
Annonce
Fugleskydning

SØNDAGSJAGT PÅ FEM TRÆFUGLE

Annonce
112

SIGTET EFTER BRAND

Annonce
Forsiden netop nu
Lolland

PØLSESNAK OM KRYDDERIER OG MEDISTER

Lotto

LOKAL LOTTOMILLINÆR

Badevand

TARMBAKTERIER I VANDET VED BADEANSTALT

Strejke

SAS: PILOTSTREJKE RAMMER OMTRENT 30.000 REJSENDE PER DAG

Lolland

HUN HAR VÆRET DØD I 200 ÅR - ALLIGEVEL FORTJENER HUN LIGTOG GENNEM SKOVEN

Beach Walk

FORBEREDELSERNE I FULD GANG

Field's

LOKAL MOR OG DATTER MIDT I SKUDDRAMA I FIELD'S

Filed's

BIOGRAFER HOLDER LUKKET GRUNDET SKYDERI I FIELD'S

112

BLEV VÆKKET AF BRANDALARM

Field´s

DE TRE DRÆBTE I FIELD'S ER TO 17-ÅRIGE OG EN 47-ÅRIG

Vejr

KØLIGT SOMMERVEJR VIL DOMINERE DEN KOMMENDE UGE

Field's

DET VED VI OM SKYDERIET I FIELD'S

Field's

FIELD'S HOLDER LUKKET I MINDST EN UGE EFTER SKYDERI

Annonce
landsstævne

STORSLÅET OG EFFEKTFULDT FARVEORGIE FRA EFTERSKOLERNE

landsstævne

EFTERSKOLEELEVER BEGEJSTREDE OVER OPLEVELSEN

Guldborgsund

KÆMPEBJØRNEKLO HAR VOKSET SIG STÆRK I TI ÅR MED BESPARELSE

Lokal nyt

En 22-årig dansk mand er anholdt efter skyderi i Fields

landsstævne

AFSLUTNING MED MANÉR: CARPARK NORTH, POPMUSIK OG GAMLE DANSKE SANGE

Lolland

OMBYGNING AF HAVNEBYGNING SKAL I UDBUD

Særlige steder

FLERE SÆRLIGE STEDER: KALLØGRÅ

Erverv

HØJE BRÆNDSTOFPRISER PRESSER TURISTBUSSER

Annonce
Annonce