Annonce
Bolig og livsstil

Birgitte Raaberg: Jeg ville gerne blive til noget

Mere end 40 af Beatles' største sange indgår i musicalen "She Loves You", som har Birgitte Raaberg i hovedrollen - lige fra inderlige "Let It Be" og sørgmodige "Yesterday" til optimistiske "All You Need Is Love" og selvfølgelig musicalens titelnummer, "She Loves You". Foto: Lars E. Andreasen/Free

- Min livsstil er farvet af den tid, siger sanger og skuespiller Birgitte Raaberg om hippiebevægelsen, som hun repræsenterer i ny musical med Beatles-musik.

Det bliver et kærkomment genhør med sin ungdoms soundtrack, når Birgitte Raaberg går på scenen i musicalen "She Loves You", som får verdenspremiere i Tivoli til foråret.

Beatles' største hits danner nemlig lydkulissen i fortællingen om tre etaper af kærligheden - den unge, spirende kærlighed, den etablerede, fasttømrede kærlighed og den livslange, ubetingede kærlighed.

- Det bliver en historie om en familie med deres kærlighedshistorier på godt og ondt og også med den vinkel: Hvad er det, vi bruger vores liv til?, fortæller Birgitte Raaberg.

- Der er nogle sammenstød mellem den travlhed, vi er røget ind i i nutiden, og så den tid, jeg repræsenterer som moren i forestillingen - hippietiden og oprøret mod kæft, trit og retning.

I "She Loves You" bliver Birgitte Raaberg genforenet med Maria Lucia, som spiller hendes datter.

De to spillede første gang over for hinanden for et årti siden i musicalen "Sugar", så det er et glædeligt gensyn.

- Hun måtte i virkeligheden gerne være min datter. Det ville jeg synes, var skønt, siger den 67-årige sanger- og skuespillerinde og fortsætter:

- Jeg er gift med Troels, min dejlige, dejlige mand. Jeg har ikke kunnet få børn. Det har været en tur, jeg har været igennem, og det har jeg det fint med i dag. Det er derfor, Maria Lucia og alle mine andre teaterbørn gerne må være mine børn, siger hun med et smil.

Birgitte Raaberg var selv barn, da Beatles bragede igennem med budskaber om fred og næstekærlighed, og den dag i dag er hendes liv farvet af den tid.

- Jeg er jo kunstner, skuespiller og sanger, og jeg maler og skriver digte. For mig er kunsten en dør ind til livet. Jeg holder meget af, at vi giver de farver, vi har hver især, til et velfungerende samfund.

- Jeg holder også meget af, at der er plads til at stikke ud, og at diversitet er en ressource. Det synes jeg, den tid gav os, og det kunne vi godt bruge noget af i dag, mener hun.

Birgitte Raaberg kan selv huske, hvordan hun og de andre unger stod nede i gården på Frederiksberg, hvor hun voksede op, og sang Beatles-sange, som de havde hørt i Radio Luxembourg.

Selv ville hun gerne gå forrest med guitaren og synge protestsange.

- Nu mistede jeg desværre min far, da jeg var 27. Men jeg tror, det var hårdt for den generation, at vi gjorde oprør og syntes, at de på mange planer ikke levede op til, hvad man skulle som menneske. Det er lidt ligesom at få at vide i dag, at man er en boomer, siger Birgitte Raaberg og fortsætter:

- Jeg kan se det nu her, hvor jeg selv er blevet en ældre skuespiller, og jeg står og siger til de unge: Prøv at høre her, det hedder ÆR-GER-LIGT. Jeg kan huske de gamle skuespillere sige til mig: "Åh, de unge kan jo ikke tale!". Og jeg tænkte: "sikke nogle gamle idioter". Jeg kan godt se de unge i dag tænke: "Ej, Birgitte, nu er DU bare en gammel idiot".

Hippiebevægelsen var dog ikke udelukkende peace, love and harmony, fortæller hun.

- Det er ikke sådan, at vi alle sammen bare skal blive hippier, for der var også bagsiden, hvor der var utroligt mange stoffer. Det er ikke altid, at ting kommer til en, hvis ikke man sætter foden i og selv yder en indsats, siger hun og fortsætter:

- Det var der, jeg gik imod hippiebevægelsen, for jeg ville gerne blive til noget. Jeg ville gerne arbejde for at komme til at gøre det, jeg gerne ville.

Birgitte Raaberg drømte om at blive skuespiller. Men hun turde ikke sige det højt.

Det kom først i gymnasiet.

- Jeg var ikke køn nok, jeg var ikke dygtig nok, og jeg var skidegenert. Jeg var alt muligt andet end hende, der troede på sig selv, fortæller hun.

- Jeg vidste faktisk meget længe ikke, hvem jeg var. Men da jeg så fandt ud af, at jeg kunne det, jeg gerne ville, var det: wauw! Der kan stadig være en flig af: "Gud, kan jeg det her?!". Men nu har jeg heldigvis min træning og min disciplin.

Birgitte Raaberg har 40-års jubilæum som skuespiller i år.

Det helt store gennembrud fik hun som Susan Himmelblå i kultklassikeren "Midt om natten" over for Kim Larsen og Erik Clausen, og rollen indbragte hende en Bodil-statuette.

Siden har hun udmærket sig i en anden kultklassiker, nemlig som lægen Judith i Lars von Triers "Riget", som hun også er prisbelønnet for. En rolle, hun i øvrigt genoptager næsten 25 år efter, når tredje og sidste sæson får premiere næste år.

Ved siden af sang og skuespil arbejder Birgitte Raaberg som performancecoach og med kommunikationstræning - blandt andet med afsæt i indiansk livsfilosofi.

- Jeg ville synes, jeg visnede, hvis jeg ikke havde muligheden for at udtrykke mig kunstnerisk. Jeg ville ikke synes, livet var noget værd faktisk, for det er det, jeg føler, jeg er kommet på jorden for at gøre, siger hun.

- Uanset hvad vi har af talenter, er det supervigtigt, at vi bruger vores lys. Og der synes jeg, at vores kultur nogle gange kan være en lille smule belastende i forhold til manglende selvværd, som jeg synes, er en folkesygdom, som jeg selv har måttet kæmpe meget med.

I dag befinder Birgitte Raaberg sig et rigtig godt sted.

- Når jeg tænker tilbage på de 40 år, er jeg taknemlig over så meget, jeg har fået lov til at lave, siger hun.

- Jeg har haft travlt med alt muligt fantastisk, og det tyder ikke på, at det stopper. Folk har nogle gange spurgt mig: "Hvad ville du, hvis du kun måtte én ting?". Men det vil jeg ikke. Jeg vil bruge hele mit liv - hele tiden.

"She Loves You" får verdenspremiere 25. marts 2022 i Tivolis Koncertsal og opføres efterfølgende i Musikhuset Aarhus.

Birgitte Raaberg var selv en del af hippiebevægelsen, og noget af den livsfilosofi afspejler hendes liv den dag i dag. Foto: Lars E. Andreasen/Free
Annonce
Annonce
Lolland

STJÅLET KOMMUNE-TELEFON MED FØLSOMME OPLYSNINGER VAR UBESKYTTET

Annonce
Dronningen kommer på besøg

HVILKE MINDER HAR DU FRA DRONNINGEBESØG PÅ LOLLAND-FALSTER?

Annonce
Forsiden netop nu
112

TYVERI FRA BYGGEPLADS

Guldborgsund

HAJKUTTERE SENDT AFSTED MED BULDER OG BRAG

Guldborgsund

VINDER BROBYGGERI TIL EN HALV MILLIARD OVER GULDBORGSUND

Guldborgsund

NU BEGYNDER NÆSTE ETAPE AF ASFALTARBEJDET PÅ FARØBROERNE

Sport

AFRIKANSK MESTER KLAR TIL AT SENDE LOKAL BOKSER I GULVET

Lolland

STRØMMEN ER VENDT TILBAGE PÅ ASKØ

112

ÅRSAG KLARLAGT: VOLDSOM BRAND BLEV UDLØST AF KORTSLUTNING

Guldborgsund

SKOLELEDERE: DET NYE SKOLEÅR SKAL BYDE PÅ OPLEVELSER

Guldborgsund

DET ER HØJSÆSON FOR KATTEKILLINGER I NØD

Folketingsvalg

VALGET NÆRMER SIG: VIL DU VÆRE MED I VORES VÆLGERPANEL?

Lolland

TRODS UNDERSKUD: REVY KÆMPER VIDERE

Femern

FEMERN A/S OMLÆGGER LOKALE VEJE

Storstrømsbroen

STORSTRØMSBROEN TRÆKKER ITALIENSK KÆMPE I MINUS

Annonce
Lolland

SÅ ER PROGRAMMET FOR Ø-BESØGET KLAR: HER KAN DU SE DRONNINGEN

Sport

POLMAN SIDDER OVER I FØRSTE TESTKAMP FOR NFH

Vejr

HEDEBØLGE PÅ VEJ: DAGTEMPERATURER OVER 25 GRADER EN HEL UGE FREM

Guldborgsund

FORMAND FOR HANDICAPRÅD: HAR IKKE HØRT NOGEN RÅBE OP OM UNØDVENDIGE AMPUTATIONER

Sport

NYKØBING FC TRAK SUPERLIGAMANDSKAB I POKALEN

112

NATLIGT INDBRUD HOS KØBMAND: POLITIET EFTERLYSER VIDNER

Landbrug

STOR TILFREDSHED MED HØSTEN: - DET SER RIGTIG GODT UD

112

RØG FRA GARAGE-BRAND SPREDTE SIG TIL HUS

Annonce
Annonce