Annonce
Lokal nyt

Bispevalg: Delte meninger blandt kandidater om lokalt stifts fremtid

Den kirkelige struktur her i landsdelen er blevet inddraget som en del af valgkampen op til bispevalget i Roskilde Stift. Arkivfoto: Anders Knudsen
I dag afgøres første runde af valget om, hvem der skal være biskop i Roskilde Stift. Et af de spørgsmål, der er blevet rejst i valgkampen, handler om størrelsen på stifterne - og dermed handler valget også en lille smule om den kirkelige struktur på Lolland-Falster.

LOLLAND-FALSTER: Onsdag, 11. maj, offentliggøres resultatet af første runde af bispevalget i Roskilde Stift. Om det ligefrem afgøres i morgen, hvem der bliver den næste biskop i rækken, er usikkert. For hvis ingen af de fire opstillede kandidater får absolut flertal, skal bispevalget ud i endnu en valgrunde mellem de to kandidater, der har fået flest stemmer i første valgrunde.

Og selvom et bispevalg i Roskilde Stift umiddelbart ikke har ret meget at gøre med Lolland-Falster og den kirkelige struktur her i landsdelen, så er det alligevel blevet inddraget som en del af valgkampen op til valget.

Kristeligt Dagblads netmedie, kirke.dk, har nemlig spurgt de fire kandidater om deres holdning til stifts-strukturen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Landets mindste stift

Ingen af de fire kandidater til at blive biskop over Roskilde Stift ser det som en mulighed, at de sydligste af stiftets provstier lægges til Lolland-Falsters Stift, som er landets mindste.

En af kandidaterne, Anna Helleberg Kluge, der er provst i Næstved - som er et af de tre provstier der har været på tale, hvis Lolland-Falsters Stift skulle "polstres" i størrelse - siger direkte, at det "ingen gang har på jord at lave et tvangsægteskab, hvor den rasende og modvillige brud er dobbelt så stor og stærk som den lille, håbefulde brudgom".

Hun tænker dermed på, at der er 80.000 folkekirkemedlemmer på Lolland-Falster, men 150.000 i de sydsjællandske provstier.

Anna Helleberg Kluge betegner ifølge kirke.dk Lolland-Falsters Stift som for lille til at være bæredygtigt i sig selv og mener, at der grundlæggende er to muligheder - at Roskilde Stift tager ansvar og indlemmer Lolland-Falster i stiftet, eller Lolland-Falster lægges under Fyens Stift, hvor det var indtil 1803. På den måde vil Fyens Stift også blive mere bæredygtigt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Økonomisk presset

Kandidaten Per Vibskov Nielsen, der er provst på Nørrebro i København, siger, at det er vigtigere at se på fordelingen af midlerne mellem stifterne end at flytte stiftsgrænser. En omfordeling af de organisatoriske ressourcer vil gavne mange mindre landsogne og være en langtidsinvestering.

Ulla Thorbjørn Hansen, provst i Slagelse, slår fast, at ingen i Roskilde Stift ønsker at komme under et andet stift. Skal der ændres stiftsgrænser, bør det bero på et ønske fra de implicerede.

Hun peger på, at et stift som Lolland-Falsters Stift er hårdt presset økonomisk, mens Roskilde Stift har helt andre økonomiske muligheder. Derfor skal der tænkes på tværs af sogne, provstier og stifter - og findes lokale løsninger.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Bør holde fast

Og endelig forstår sognepræst på Østerbro i København, Rasmus Nøjgaard, bekymringen i de tre sydsjællandske provstier for at blive flyttet til Lolland-Falsters Stift.

Måske var det mest oplagt at lægge Lolland-Falsters Stift under Roskilde, som dermed blev på størrelse med Helsingør Stift. Men det strider mod tidens hang til decentralisering, og derfor bør man holde fast i stiftsgrænserne, men med justering af udligningsordningerne, så et lavindkomst-stift som Lolland-Falster kan opretholde et tidssvarende kirkeliv, mener han.

  • Den kirkelige struktur her i landsdelen er blevet inddraget som en del af valgkampen op til bispevalget i Roskilde Stift. Arkivfoto: Anders Knudsen
Annonce
Indland

28-årig røver Rema 1000 med økse og går på bodega

Lolland

Her holder børnene fri store bededag

Annonce
Annonce
112

Bragede sammen: 23-årig kvinde kørt på sygehuset

Lolland

Øget med millioner: Christen bag stor fremgang

Lolland

Her holder børnene fri store bededag

Indland

28-årig røver Rema 1000 med økse og går på bodega

112

Politiet efterlyser: Har du set Mathias?

Sport

Bombe i Nordfalster - cheftræner færdig til sommer

112

Afsløret i bussen: Der var ulovlige stoffer i poserne

Guldborgsund

Hvad skal vi grine af til sommer? Revyfolk kæmper med teksterne

Lolland

Dinosaur-lorte under lup: Evolutionsmuseet udstiller forstenede fækalier

Indland

Mand er faldet fra kran under arbejde i København

112

Område ved fjord afspærret efter fund i vandet

Sport

Skuffet Wulff efter nederlag: - Fatter slet ikke at vi kan tabe den kamp

112

Tre anholdt: Narkohunden Alfa opsnusede et halvt kilo kokain

Vejret

Vågnede op til haglvejr - men forude venter 23 grader

Indland

Medicinrådet anbefaler medicin til behandling af uhelbredelig brystkræft

Annoncørbetalt indhold

Suveræne SUV’er til skarpe priser

Annonce
Annonce
Guldborgsund

Ekstremt vejr koster kommune mindst 24 millioner kroner

Indland

Vil du også gøre det? Seks ud af 10 vil sætte hveder på bordet

Udland

Biden underskriver Ukraine-pakke og lover nye sendinger straks

Maribo

Flytter butik væk fra Rødby: Men åbner i Maribo

Maribo

Sygdomsforløb satte gang i butiksdrøm: Nu har han slået døren op

Lolland

Gør dig klar: Her sætter de prisen ned på brændstof

112

Stoppet på trehjulet knallert på motorvejstilkørsel