Annonce
Lokal nyt

Bispevalg: Delte meninger blandt kandidater om lokalt stifts fremtid

Arkivfoto: Anders Knudsen
I morgen onsdag afgøres første runde af valget om, hvem der skal være biskop i Roskilde Stift. Et af de spørgsmål, der er blevet rejst i valgkampen, handler om størrelsen på stifterne - og dermed handler valget også en lille smule om den kirkelige struktur på Lolland-Falster.

LOLLAND-FALSTER: I morgen onsdag, 11. maj, offentliggøres resultatet af første runde af bispevalget i Roskilde Stift. Om det ligefrem afgøres i morgen, hvem der bliver den næste biskop i rækken, er usikkert. For hvis ingen af de fire opstillede kandidater får absolut flertal, skal bispevalget ud i endnu en valgrunde mellem de to kandidater, der har fået flest stemmer i første valgrunde.

Og selvom et bispevalg i Roskilde Stift umiddelbart ikke har ret meget at gøre med Lolland-Falster og den kirkelige struktur her i landsdelen, så er det alligevel blevet inddraget som en del af valgkampen op til valget.

Kristeligt Dagblads netmedie, kirke.dk, har nemlig spurgt de fire kandidater om deres holdning til stifts-strukturen.

Annonce

Ingen af de fire kandidater til at blive biskop over Roskilde Stift ser det som en mulighed, at de sydligste af stiftets provstier lægges til Lolland-Falsters Stift, som er landets mindste.

En af kandidaterne, Anna Helleberg Kluge, der er provst i Næstved - som er et af de tre provstier der har været på tale, hvis Lolland-Falsters Stift skulle "polstres" i størrelse - siger direkte, at det "ingen gang har på jord at lave et tvangsægteskab, hvor den rasende og modvillige brud er dobbelt så stor og stærk som den lille, håbefulde brudgom".

Hun tænker dermed på, at der er 80.000 folkekirkemedlemmer på Lolland-Falster, men 150.000 i de sydsjællandske provstier.

Anna Helleberg Kluge betegner ifølge kirke.dk Lolland-Falsters Stift som for lille til at være bæredygtigt i sig selv og mener, at der grundlæggende er to muligheder - at Roskilde Stift tager ansvar og indlemmer Lolland-Falster i stiftet, eller Lolland-Falster lægges under Fyens Stift, hvor det var indtil 1803. På den måde vil Fyens Stift også blive mere bæredygtigt.

Kandidaten Per Vibskov Nielsen, der er provst på Nørrebro i København, siger, at det er vigtigere at se på fordelingen af midlerne mellem stifterne end at flytte stiftsgrænser. En omfordeling af de organisatoriske ressourcer vil gavne mange mindre landsogne og være en langtidsinvestering.

Ulla Thorbjørn Hansen, provst i Slagelse, slår fast, at ingen i Roskilde Stift ønsker at komme under et andet stift. Skal der ændres stiftsgrænser, bør det bero på et ønske fra de implicerede. Hun peger på, at et stift som Lolland-Falsters Stift er hårdt presset økonomisk, mens Roskilde Stift har helt andre økonomiske muligheder. Derfor skal der tænkes på tværs af sogne, provstier og stifter - og findes lokale løsninger.

Og endelig forstår sognepræst på Østerbro i København, Rasmus Nøjgaard, bekymringen i de tre sydsjællandske provstier for at blive flyttet til Lolland-Falsters Stift.

Måske var det mest oplagt at lægge Lolland-Falsters Stift under Roskilde, som dermed blev på størrelse med Helsingør Stift. Men det strider mod tidens hang til decentralisering, og derfor bør man holde fast i stiftsgrænserne, men med justering af udligningsordningerne, så et lavindkomst-stift som Lolland-Falster kan opretholde et tidssvarende kirkeliv, mener han.

Annonce
Annonce
Lokal nyt

Folketidende Podcast: De lokale hjælper ukrainerne, fordi de slet ikke kan lade være

Annonce
Guldborgsund

Indbrud i biler fra kommunen

Annonce
Forsiden netop nu
Guldborgsund

Hel by skal have nye gadelamper

Erhverv

Øernes Revision overtager Revisionscentralen

Guldborgsund

Kommunale byggeprojekter udskydes: Vi følger prisudviklingen tæt

Lolland

Lollandske sportsforeninger oplever fortsat medlemsflugt

Lolland

Netværk føler sig sat udenfor døren

Guldborgsund

Boligselskab udskyder renoveringer for op mod 300 millioner kroner

112

Dyrt kikkertsigte stjålet

Femern

Inflationen kan presse Femern-projektet

Lolland

Kedelig stemning i landsby efter præstestrid

Maribo

Flormelistågen sænkede sig over byen

Sport

Lokal bokser afvæbnede mand med kniv

Guldborgsund

Ansatte oplevede trusler og vold: Nu har sygehus vundet pris for bedste psykiske arbejdsmiljø

112

Bølge af indbrud i biler fortsætter

Annonce
Indland

Lægeformand: 1500 ekstra kolleger vil løse mangel i yderområder

Guldborgsund

Sagde ja til at afløse Lisbet Dahl: Pernille Schrøder fik fem dage til at lære en hel revy

Indland

Sundhedsaftale sikrer op til 25 nærhospitaler og mere almen praksis

Lolland

Beboer afværgede brand

Lolland

Kongelig sommerballet på havnekaj

Vejret

Efter to sommerdage trækker køligere luft ind over landet

Lolland

Så sin bil forlade indkørslen

Guldborgsund

20 år med hospitalsklovnen Karla: Hun gør en stor forskel

Annonce
Annonce