Annonce
Guldborgsund

Bliver vandmiljøet glemt?

I november måned besøgte Radikale Venstres lokalforening sammen med Zenia Stampe området. Det er Thomas Damgaard og Jørgen Lundsager fra Initiativgruppen længst til højre. Foto: Jan Knudsen

- Miljøkontrollerne foregår, og tilladelsen er givet, men jeg kan godt forstå, at det undrer, siger udvalgsformand.

HASSELØ I efteråret beskrev Folketidende en sag om tilladelse til at udlede spildevand i Hasselø Bredning i artiklen "Borgere klagere over udledning af spildevand". Lige før valget lovede daværende borgmester John Brædder (L) at indbringe sagen for bestyrelsen i Guldborgsund Forsyning. Sidenhen er en del renset spildevand løbet i bredningen.

- Miljø- og Fødevareklagenævnet har afvist at behandle klagen over selve tilladelsen, fordi de ingen mulighed har for at afvige fra klagefristerne. Det kan vi ikke gøre noget ved, men det stopper os nu ikke, siger Thomas Damgaard fra Initiativgruppen Rent Vandmiljø i Hasselø Bredning.

Formanden for bestyrelsen i Guldborgsund Forsyning hedder Ole Bronné Sørensen. Han sidder som socialdemokrat også i byrådet og i teknik, klima og miljøudvalget. Dermed har han to kasketter på i problematikken. Som repræsentant for bestyrelsen i Guldborgsund Forsyning mener han, det vil være mærkeligt, hvis man fra politisk hold tog en sag op i bestyrelsen.

- Forsyningen er en virksomhed, som retter ind efter, hvad byrådet beslutter, så det ville være underligt baglæns, siger han.

Men kan Ole Bronné Sørensen se sagen blive politisk?

- Den er blevet nævnt på vores første møde i teknik, klima og miljøudvalget, men vi skal lige finde vores ben i det og rækkefølgen i sagerne. Jeg er orienteret om, at der bliver indleveret prøver, hvor alt ser ud, som det skal. Derfor kan vi godt kigge på det og interessere os nysgerrigt for det. Måske kan man gøre noget teknisk, så udledningen kommer længere ud, hvor der er mere strøm, siger han.

Ole Bronné Sørensen mener, det er noget, formanden for udvalget, Annemette Schønberg Johnsen (SF), vil tage hånd om.

Men det er ikke givet, i hvert fald ikke at dømme ud fra hendes kommentar til sagen:

- Der er strenge krav til rens af spildevand, og vi har ikke set nogen svigt. Miljøkontrollerne foregår, og tilladelsen er givet, men jeg kan godt forstå, at det kan undre, siger hun og understreger, at det ikke har været en politisk beslutning at give tilladelserne i nyere tid, men at det er kommet i regi af den gamle Sydfalster Kommune.

Hvor efterlader det så vandmiljøet og Thomas Damgaard?

- Tjah, der ligger stadig en klage over lugtgener, vi aldrig har hørt fra, og så kan vi prøve ad dialogens vej igen med den nye borgmester og den nye formand for teknik, klima og miljøudvalget. Eller Christiansborg, hvor vi tidligere har været i kontakt med Zenia Stampe (R). Vi ved, at hun har drøftet sagen med miljøminister Lea Wermelin (S). Vi har stadig et håb om, at fornuften vil sejre, mener Thomas Damgaard.

Annemette Schønberg Johnsen (SF) understreger, at tilladelsen er givet. Foto: Anders Knudsen

Sagen kort
I 2019 får seniorbofællesskabet Sundhaven en udledningstilladelse til spildevand i Hasselø Bredning, selv om der kun et par meter fra byggeriet løber offentlig kloak i vejen. Tilladelsen gives som følge af en tilladelse fra 2006, udstedt til privatpersonen Hans Nielsen af den daværende Sydfalster Kommune. Tidligere har Hans Nielsen, der også er bygherre på seniorbofællesskabet Sundhaven, udtalt, at han gerne vil på offentlig kloak. Han vil blot kun betale for omkostninger ved at komme på. Men Guldborgsund Forsyning vil ikke forskelsbehandle ved at dispensere for tilslutningsafgiften.

Annonce
Annonce
Guldborgsund

Stemmer man ja eller nej, hvis man er i tvivl?

Annonce
Lolland

Tak for kaffe - varmeregningen stiger med 83 procent på plejehjem

Annonce
Forsiden netop nu
Sport

LIVE: Nykøbing FC - AC Horsens

Guldborgsund

Formand jubler over lave ledighedstal: Endelig er vi på landsgennemsnittet

Dølle

Dølle-drabet: Politiet efterlyser video-optagelser

Sport

Jessen foran kontraktudløb: - Jeg elsker at være i NFC

Guldborgsund

Børn slog alarm om naturbrand

Lokal nyt

Indsatsen nedjusteres, men det er stadig muligt at blive vaccineret mod covid-19

Lolland

Mindre brand ved sundhedscenter

Lolland

Tyverier fra utallige køretøjer

Sport

Lokal racerkører har taget spidsen i årets Super GT-serie

Guldborgsund

Hurtig indsats fra beboere hindrede brand i at sprede sig

Lolland

Dannebrogsfaner "uønsket" ved dronningebesøget

112

Unge drenge brød ind i fitnesscenter og begik hærværk

Sport

Elma lavede 21 mål i rekordsejr

Annonce
Guldborgsund

Godt vejr betyder flere gæster

Lolland

Ældreminister fik gode råd fra frontpersonale

112

Ubudne gæster kom med vin og kage

Erhverv

Poul Nyrup besøgte lærlinge på Femern-byggeplads

Lolland

Opholdssted rykker ind i nedlagt skole

Guldborgsund

Klimaaktivister foran sukkerfabrikken: Det er ikke raketvidenskab, det her

Lolland

Landsbyordninger truet af lukning

Lolland

Maribo Varmeværk skifter formand i utide

Annonce
Annonce