Annonce
Guldborgsund

Borgmester ønsker en anden vurdering af dom

I løbet af 2021 blev de 10 omdiskuterede huse bygget færdige. Foto: Anders Knudsen

Sommerhussagen er igen på byrådsmødets dagsorden.

MARIELYST FERIEBY Når det nye byråd for første gang holder byråsmøde torsdag, er det med en gammel kendt sag på dagsordenen. Den om sommerhusene ved digegrundene i feriebyen, som Guldborgsundlisten har sat på dagsordenen:

"Jævnfør afsagte dom af 17. november 2021, som entydigt afgør, at Guldborgsund Kommune kan lave en ny lokalplan for hele området, ønskes det nye byråds stillingtagen til retslig lovliggørelse af 10 sommerhuse på Bøtølundvej, hvilket betyder ny lokalplan for hele området", står der i punktet.

Det har den nye borgmester, Simon Hansen (S), følgende kommentar til:

- Det kommer som en konsekvens af, at jeg har bedt om at få lokalplanarbejdet stoppet, imens vi indhenter en anden juridisk vurdering af dommen. Så man kan godt sige, at det er min skyld, siger han.

Udover en anden juridisk vurdering af dommen end advokatfirmaet Hortens ønsker borgmesteren, at et eksternt advokatfirma forholder sig til, om der er andre mulige løsningsmuligheder på sommerhussagen, der i den grad har delt vandene lokalt og trukket overskrifter i landsdækkende medier.

Alt er muligt, men ...

I Guldborgsundlistens begrundelse for at sætte punktet på dagsordenen er Poul Hvilsted fra advokatfirmaet Hortens juridiske vurdering af dommen vedhæftet. Den er dateret cirka 14 dage efter kommunalvalget.

Her er konsekvenser og rækkevidde for byrettens dom 17. november beskrevet på halvanden side. Horten stiller spørgsmålet, om en fysisk lovliggørelse ifølge retten er en mulighed? Til det skriver han:

"I udgangspunktet er det, som retten siger, en skønsmæssig afgørelse, og det vil jo alt andet lige sige, at alle udfald er mulige."

Herefter gentager han argumenter, der tidligere har været fremme i debatten, nemlig at Guldborgsund Kommune skal tage hensyn til værdispild og proportionalitet, når man træffer beslutninger.

Poul Hvilsted fremhæver også, at byrettens dom vil belaste kommunen, hvis den går videre med fysisk lovliggørelse og dermed en forventet klagesag fra ejerne af de 10 huse. Han understreger desuden, at han ikke kan udelukke, at en ny sammensætning af byråd vil blive betragtet som en kvalificerende forandring, rent juridisk:

"Men jeg hælder både generelt og i forhold til den konkrete sag, hvor byggetilladelser er udstedt og som sådan må anses for at være lovlige, til den opfattelse, at det vil blive underkendt."

Endeligt konkluderes det i Poul Hvilsteds notat, at kommunen kan ekspropriere efter planloven mod fuld erstatning.

Sagen kort
­
I januar 2021 afgjorde Planklagenævnet, at 10 sommerhuse ved Marielyst Ferieby ikke kunne rummes af lokalplanen. En ny skulle udarbejdes, eller husene skulle rives ned. Efterfølgende samlede Venstre og Guldborgsundlisten flertal for igangsættelsen af en ny lokalplan, hvor mindre fysiske tilpasninger på udearealerne også indgår.
I september 2021 mødtes Guldborgsund Kommune og naboer til de store sommerhuse så i byretten i Nykøbing, og 17. november blev kommunen frifundet for to rejste påstande. Den ene, at Guldborgsund Kommune var forpligtet til at lovliggøre de 10 sommerhuse fysisk og i tilfælde af, at sagsøgere ikke fik medhold i dette, da kunne kommunen pålægges at udbetale erstatning til naboerne.

Annonce
Annonce
Lolland

Pussy Power i Reventlowparken

Annonce
112

Tilbageholdt af kvinde: Knallertkører havde promille på 1,92

Annonce
Forsiden netop nu
Lolland

Mange kæmper alene og taber kampen mod vægten

112

Mand truede med kniv

112

Politiets Dølle-rapport: Graffiti, kokain, billet-tyveri og ukvemsord

Lolland

Fart og en duft af dyre dråber

Sport

BK Thor-bryder besvimede ved NM

112

Bil udbrændte i natlig brand

Dølle

29-årig fængslet for Dølle-drab - nægter sig skyldig

Femern

Dansk firma får Femern-ordre til tocifret millionbeløb

Dølle

Dølle-ulykke: Fodgænger er fortsat i kritisk tilstand

Lolland

Kørestolsbrugere dømt ude - svømmetur fra badebro kommer ikke til at ske

112

Brand i tandklinik i nat - lejligheder evakueret

Guldborgsund

Bjørnekloen er dukket op igen langs lokal å

Lokal nyt

Årets første officielle sommerdag kan komme på torsdag

Annonce
Guldborgsund

Nej til gasledning - Vil sætte strøm til sukkerfabrik ved aktion

Guldborgsund

Flydende vin- og kaffebar er så godt som klar til åbning

Lolland

Tilbage i velkendte rammer som byens nye brugsuddeler

Dølle

Efterlyst drabsmistænkt er blevet anholdt

Guldborgsund

Madens Folkemøde inviterer til infomøde for frivillige

Sport

Pleidrup forlænger med NFC og bliver breddechef i klubben

Dølle

De små fik også danset på Dølle

Guldborgsund

Større kommunalt pop-up-miljø ved havn

Annonce
Annonce