Annonce
Lolland

BORGMESTER: AFTALE MED INDENRIGSMINISTERIET ER IKKE DET PAPIR VÆRD, DEN ER SKREVET PÅ

Indenrigs- og boligminister Christian Rabjerg Madsen har sat sin navn på en aftale med Lolland Kommune. Men den er ikke det papir værd, den er trykt på, mener borgmesteren. Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix
Lolland Kommune havde masser af ønsker til partnerskabsaftalen med Indenrigs- og Boligministeriet, men de blev fejet af banen, siger borgmesteren.

LOLLAND: Den var længe undervejs, og der var knyttet store forhåbninger til den.

Men det lokale folketingsmedlem Christian Juhl (EL) undrer sig over den partnerskabsaftale, Lolland Kommune har indgået med Indenrigs- og Boligministeriet.

Ønsket er, at aftalen skal bidrage til at udvikle Lolland Kommune, men Christian Juhl tvivler på effekten, da aftalen ikke forholder sig til uddannelse af Lollands børn og unge.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Aftalen adresserer således ikke, at fem ud af otte folkeskoler er under tilsyn af Styrelsen for Undervisning og Kvalitet, og at 44 procent af kommunens unge på 25 år ikke har en ungdomsuddannelse. Og den indeholder hverken noget om en indsats på folkeskoleområdet eller om at opbygge faglige uddannelser.

Christian Juhl har spurgt indenrigs- og boligminister Christian Rabjerg Madsen (S), hvad årsagen er til det. Og han svarer, at:

"Kommunen prioriterer selv, hvilke tiltag den vil iværksætte, herunder hvilke som fremgår af aftalen."

Udviklingspartnerskabet

Lolland Kommune og Indenrigs- og Boligministeriet indgik 30. juni 2022 en aftale om et udviklingspartnerskab.

Aftalen indebærer, at kommunen får et særtilskud på 120 millioner kroner om året i 2022, 2023, 2024 og 2025.

Pengene skal investeres i langsigtede tiltag, der skal forbedre kommunens økonomiske situation.

Aftalen nævner, at kommunen planlægger følgende konkrete initiativer:

  • Udvikling af erhverv i forbindelse med etablering af Femern Bælt. Kommunen afsøger muligheder for udvikling af erhvervsliv, infrastruktur og produktionssteder, herunder fast etablering af tunnelfabrik, i tilknytning til den kommende forbindelse under Femern Bælt.
  • Indsatser på turismeområdet i forhold til nye muligheder på Lollands sydkyst.
  • Løbende tiltag med henblik på tilpasning af boligmarkedet, herunder blandt andet ved boligudvikling og nedrivning af dårlige boliger. Tilpasningen sker som led i en overordnet strategi for byudvikling i kommunen.
  • Planlægning vedrørende investering i miljøtiltag, herunder beskyttelse i forhold til klimaudfordringer.
  • Fokus på prioriteringer i den løbende drift.

Ministeren skriver dog også i sit svar, at listen over aktiviteter, der er nævnt i aftalen, naturligvis ikke er udtømmende for de forhold, som Lolland Kommune kommer til at arbejde med i de kommende år.

Uha! Det forpligter

Ministerens svar får borgmester Holger Schou Rasmussen til at protestere. Hvis Lolland Kommune kunne bestemme, skulle der nemlig have stået mange flere ting i partnerskabsaftalen.

- Vi har sendt et langt dokument ind til ministeriet, hvor de fuldstændig har streget i det og ikke ville være med til noget som helst. Der var en masse gode idéer og tanker og ting, vi gerne ville forpligte os til. Men "Uha! Det forpligter jo andre ministerier", så det blev bare streget, streget, streget. Det eneste, jeg fik ind i aftalen, var, at der skal stå i den, at vi mødes en gang om året for at se, hvordan verden ser ud, fortæller Holger Schou Rasmussen.

Vi har sendt et langt dokument ind til ministeriet, hvor de fuldstændig har streget i det og ikke ville være med til noget som helst.

Holger Schou Rasmussen (S), borgmester

Han er derfor dybt skuffet over aftalen.

- Den der partnerskabsaftale er ikke det papir værd, den er skrevet på, for den har ikke nogen bindinger. De ville ikke noget som helst, der forpligter andre ministerier. Så jeg sagde til ministeren: "Det her er jo ikke en partnerskabsaftale. Det er jo bare en tilskudsaftale", siger han med henvisning til, at aftalen fastslår, at kommunen hvert år fra 2022 til 2025 får et særtilskud på 120 millioner kroner - i alt 480 millioner kroner på fire år.

Stod det til Holger Schou Rasmusen, skulle partnerskabsaftalen for eksempel bidrage til at løse problemet med "de dyre tilflyttere". Hvert tredje barn, der flytter til kommunen, har nemlig en børnesag med, og borgmesteren efterlyste derfor,at staten gør en indsats for at stoppe den trafik.

Men det kunne der altså ikke blive noget af.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Tager fat i ministeren

Christian Juhl deler Holger Schou Rasmussens kritik af partnerskabsaftalen.

- Jeg er enig med borgmesteren, for han har fuldstændig ret, siger han og efterlyser, at aftalen også fik fokus på uddannelse og ikke kun på "udvikling af erhverv", "indsatser på turismeområdet", "tilpasning af boligmarkedet" og "investering i miljøtiltag".

- Vi skal sørge for at uddanne de unge, og det er en 10-årsplan, der skal laves. Det er derfor, jeg spurgte til det, og det svarer ministeren ikke på. Hver for sig er overskrifterne på de fire initiativer i aftalen fornuftige nok, men basis for det meste er, at der er en gruppe unge mennesker, som uddannes til det og kan tage over. Så jeg synes ikke, det er godt nok af ministeriet, og vi er nødt til at blive ved med at presse på i ministerierne for, at de skal se, at man skal investere i uddannelse, siger han.

Christian Juhl tilføjer, at ministeren burde kaldes i samråd om sagen, men at det forestående folketingsvalg spænder ben for det.

- Men jeg vil prøve at tage fat i ministeren og snakke med ham, for jeg kender ham godt fra andre sammenhænge, siger han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Dialogen fortsætter

Folketidende har forelagt kritikken for indenrigs- og boligminister Christian Rabjerg Madsen. I et kort svar skriver han:

”Lolland Kommune har valgt at tage imod tilbuddet om budgetsikkerhed gennem et flerårigt særtilskud. Det er sket med henblik på, at kommunen inden for den økonomi arbejder med tiltag, der på sigt kan forbedre kommunens økonomiske balance. Kommunen vil selvfølgelig også kunne arbejde med andre initiativer. Som det fremgår af aftalen, vil dialogen fortsætte, så der vil i den forbindelse blive mulighed for at vende eventuelle barrierer.”

  • Staten og Fonden Fristaden Christiania underskriver ny aftale
    Indenrigs- og boligminister Christian Rabjerg Madsen har sat sin navn på en aftale med Lolland Kommune. Men den er ikke det papir værd, den er trykt på, mener borgmesteren. Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix
Annonce
Lolland

Askø-beboere fik besøg fra Christiansborg i færgesag: - Dejligt at nogen gider lytte til os

Lolland

Efter voldsom brand: Militærmuseum genopstår

Annonce
Annonce
112

Bil brænder på motorvejen

Sport

Triumf i Silkeborg - perfekt slutspilsstart for NFH

Sport

NFC klar til påskekamp: Højmark står til startplads mod sin tidligere klub

Indland

Det Sydfynske Øhav kommer på anerkendt Unesco-liste

Lolland

Askø-beboere fik besøg fra Christiansborg i færgesag: - Dejligt at nogen gider lytte til os

Sport

Team Sydhavsøerne kan runde flest indtjente point i 11 sæsoner

Lolland

Efter voldsom brand: Militærmuseum genopstår

Sport

Cheftræner efter slutspilssejr: - Det var en mental svær opgave

Guldborgsund

Konkursramt tøjbutik er forvandlet til helsecafé

112

Tidligere drabsdømt tilstår drab på medpatient i Skejby

112

Politiet med klar opfordring: Aftal det på forhånd

112

Hundredvis blitzet - en kørte 147 km/t

Guldborgsund

Nu skal pengene findes: Besparelser for 16 millioner kroner sendes i høring

Sport

Skifteret giver NFC-konkurrents ejer frist til at komme med redningsplan

Lokal nyt

Venstre vil forlænge grænsekontrollem

Annonce
Annonce
Lolland

Kæmpe kovending: Alligevel flertal for omfartsvej

Indland

Over 800 butikker vil donere overskudsmad i påsken

Vejret

Lavtryk og regn besøger Danmark i påskedagene

Lolland

Engang var den Danmarks bedste Aldi: Nu åbner den snart som Rema 1000

Guldborgsund

Ukendt fremtid præger lokal zoo

Guldborgsund

Revyen solgte ud: - Nu skal vi lige komme os over chokket

112

Tyskland skærper grænsekontrollen til EM i fodbold: Scandlines følger udviklingen