Annonce
Guldborgsund

Bosætning kan også ses som en folkesport

Næstformand i kultur, fritid og bosætningsudvalget, Britta Lange (S), talte om lokal nettotilflytning. Foto: Flemming Keith Karlsen

Fremmødet var fint, ambitioner og forventninger til temamødet var store, og idéerne var friske.

NYSTED Ambitionen var klar: at få flere til at bosætte sig i Guldborgsund Kommune og ikke mindst at få dem til at blive her.

Mandag aftens temamøde i Nysted Biograf-Teater om bosætning var således straks fra start sporet ind på at få en masse gode bidrag fra de fremmødte med hjem til det videre arbejde med at opdatere kommunens bosætningsstrategi.

Omkring 70 mødte frem til det andet temamøde om bosætning, og de mange idérige borgere forsamlet i Nysted Biograf-Teater fik til sidst i temamødet sendt masser af konstruktive tanker afsted via mobiler og QR-koder. Foto: Flemming Keith Karlsen

Snakken bredte sig hurtigt

Og snakken blandt de cirka 70 fremmødte skulle hurtigt komme til at brede sig.

Men først præsenterede konsulent Helle Bertram fra Borger & Branding i Guldborgsund Kommune aftenens program og henviste samtidig til friske artikler i nærværende dagblad om turismeboom i Sakskøbing og ejendomsmæglere fra samme område samt deres syn på, at det nu er blevet nemmere at sælge boliger på landet.

Hurtigt gik ordet videre til næstformand i kultur, fritid og bosætningsudvalget, Britta Lange (S).

Via tre lokale temamøder om bosætning på henholdsvis Stubbekøbing Rådhus, i Nysted Biograf-Teater og på Ny Kirstineberg ved Nykøbing håber Guldborgsund Kommune at blive klogere på, hvordan man får endnu flere til at flytte til Guldborgsund.
I aftes var turen kommet til det andet lokale temamøde i rækken med et to timers fokus på "Det rige hverdagsliv" i Guldborgsund Kommune.
I Nysted Biograf-Teater blev der serveret tapas af lokale råvarer, og næste temamøde om bosætning er sat til 20. januar på Ny Kirstineberg klokken 17 til 19.
På det sidste lokale temamøde skal det handle om "Karriere og uddannelse".
Alle borgermøder arrangeres i fællesskab med lokale foreninger, og man behøver ikke at melde sig til, man kan blot møde op.

Skansen ved Nysted bliver brugt af mange til at nyde en gåtur med mere, og de gode naturmuligheder på hele Lolland-Falster blev også nævnt som noget, der kunne arbejdes mere med for i første omgang at tiltrække flere turister. Foto: Anders Knudsen
Annonce

Bibliotek og svømmehal

- Det er sådan nogle ting som biblioteker, svømmehaller og aftenskoler, der bliver ratet højt, lød det fra Britta Lange under præsentationen af en frisk tilfredshedsmåling om Guldborgsund Kommunes særlige styrker.

Her har man været ude at spørge op mod 6.000 lokale borgere i alderen 18 til 80 år.

- Alt bliver samlet sammen og behandlet i udvalget i marts måned, ridsede Britta Lange situationen op, inden der blev givet grønt lys til at komme med gode idéer.

Udover kultur, fritid og bosætningsudvalget skal de andre fagudvalg i øvrigt også have chancen for at give deres besyv med i forhold til at opdatere bosætningsstrategien.

Til allersidst er det så økonomiudvalget og byrådet, som skal have alle de konstruktive ord om bosætning på dagsordenen.

- Men inden vi når så langt som til byrådet, skal der være en offentlig høringsperiode. Så hvis man ikke lige var forbi et af de tre temamøder, så er det her, man skal give sit besyv med, tilføjede Britta Lange.

Efter en række indlæg var der sat tid af til at drøfte hen over bordene, hvordan man skaber bosætning. Det kom der hurtigt en masse snak og udveksling ud af. Foto: Flemming Keith Karlsen
Annonce

Et stort antal frivillige

Så var turen ellers kommet til en række indlæg ved "medværterne" til aftenens temamøde. Først var det Birgitte Zimling, centerleder for Guldborgsund Frivilligcenter, der gjorde opmærksom på, at Guldborgsund Kommune i forhold til antal indbyggere har det procentvist næsthøjeste antal frivillige i hele landet med imponerende godt 3.500 styk.

Herefter kunne Dea Cordt Krag fra bestyrelsen i QLF fortælle om de mange muligheder for at netværke lokalt og her finde hjælp til det meste.

Helle Bertram kunne oplyse forsamlingen om, at der 13. februar bliver holdt et ekstra temamøde i Soho på Vesterbro i København, hvor der skal skabes kontakt til "unge mennesker, som måske kunne tænke sig at flytte tilbage til Lolland-Falster". Foto: Flemming Keith Karlsen
Annonce

Mere fokus på naturen

Formanden for Sakskøbing Turistforening, Martin Stahl, slog i sit indlæg på tromme for at arbejde mere med den lokale natur.

- Vi skal have udviklet nogle ruter og stier, og det kan være med til at tiltrække "Fjällräv-segmentet", mente Martin Stahl.

Han så også Sakskøbing som et eksempel på "en rigtig foreningsby" med et stort antal registrerede foreninger.

- Fordelen ved foreninger er, at vi kan samles om noget. Ulempen er, at de er introverte. Jeg kunne godt tænke mig at åbne foreningslivet op, så der kan arbejdes på tværs af det. Foreningslivet er pivgodt, men det kan også være ret svært at komme ind på livet af, tilføjede Martin Stahl.

Kirsten Sydendal ønskede sig, at bosætning om en tre til fem år kunne udvikle sig til en hel folkesport, og at der ligeledes om tre til fem år var fuldstændighed klarhed omkring, at alle er bosætningsambassadører. Foto: Flemming Keith Karlsen
Annonce

Kommunalt samarbejde

Til sidst hendledte Kirsten Sydendal fra Lolland-Falster Lovestorm forsamlingens opmærksomhed på vigtigheden i, at Lolland og Guldborgsund kommuner finder sammen i et godt samarbejde om lokal bosætning.

- Det største og vigtigste klyngesamarbejde er det mellem Guldborgsund og Lolland, også når det gælder bosætning, lød det fra Kirsten Sydendal, som høstede stor applaus fra forsamlingen for den udmelding. Og så havde Lovestorm-idémageren to ønsker. Det første lød, at bosætning om tre-fem år er blevet en lokal folkesport og noget, som alle er optaget af, og at der derfor som det mest naturlige bliver holdt nøje øje med udviklingen i de lokale folketalsstatistikker fra alle sider - både hos politikere og lokale borgere.

- Om tre-fem år håber jeg også, at vi ved, at vi alle sammen er bosætningsambassadører, tilføjede Kirsten Sydendal.

Så blev der ellers snakket løs ved bordene om, hvem man særligt ønsker at tage imod.

Og om, hvad man eventuelt selv kan gøre for at tiltrække og tage imod nye borgere i kommunen.

De mange idéer blev i slutningen af temamødet overført via telefonerne og QR-kode, så kommunens repræsentanter nu kan arbejde videre med dem.

Annonce
Annonce
Lolland

TO SOGNE LÆGGES SAMMEN EFTER PRÆSTESTRID

Annonce
Kultur

STJERNE-DIRIGENT OG BIGBAND INDTAGER BY

Annonce
Forsiden netop nu
Guldborgsund

TO BOLIGBLOKKE SKAL RIVES NED

Rejsegilde

NY STADIONHAL BLIVER DYRERE END VENTET

Gaslækager

ENERGISTYRELSEN: OVER HALVDELEN AF GASSEN ER UDE AF RØRLEDNINGER

Energikrise

FJERNVARMEKUNDER KAN ÅNDE LETTET OP

Gaslækager

RUSLAND VIL HAVE SAG OM GASLÆKAGER TAGET OP I FN'S SIKKERHEDSRÅD

Energikrise

JULESTJERNERNE LYSER KUN I FÅ TIMER

Gaslækager

MYNDIGHEDER INDKALDER TIL BRIEFING OM GASLÆKAGER ONSDAG - FØLG LIVEBLOG

Lolland

SNART KAN DU KOMME I INFRARØD SAUNA

Royalt

PRINS JOACHIMS BØRN MISTER PRINSESSE- OG PRINSETITLER

112

UNG BUTIKSTYV STAK AF, FØR POLITIET NÅEDE FREM

112

FORMODET FALSK BANKMAND ANHOLDT

Lolland

TRYKKET STEMNING: LILLE PLEJEHJEM TRUET AF LUKNING

Indland

SOL OG VIND SKAL HJÆLPES PÅ VEJ MED MIDLERTIDIGE ELMASTER

Annonce
Håndbold

NFH FORLÆNGER MED CHEFTRÆNEREN

112

STOPPET MED 1.700 KILO I OVERLÆS AF GRØNTSAGER

Guldborgsund

LOKAL MINKAVLER VIL IKKE HAVE DYR I BURENE IGEN

Lolland

SKEPTISK BYRÅD GODKENDTE PARTNERSKABSAFTALE

Guldborgsund

ÆLDRE SAGEN SØGER FLERE SKOLEVENNER

Erhverv

DANSKE NETBUTIKKER MANGLER MÆRKNING AF FARLIGE VARER

112

MAND FUNDET DØD I HAVNEBASSIN

Gasledning til LF

SELSKAB KLAPPER I OM GASLEDNINGEN

Annonce
Annonce