Annonce
Guldborgsund

Bosætning kan også ses som en folkesport

Næstformand i kultur, fritid og bosætningsudvalget, Britta Lange (S), talte om lokal nettotilflytning. Foto: Flemming Keith Karlsen

Fremmødet var fint, ambitioner og forventninger til temamødet var store, og idéerne var friske.

NYSTED Ambitionen var klar: at få flere til at bosætte sig i Guldborgsund Kommune og ikke mindst at få dem til at blive her.

Mandag aftens temamøde i Nysted Biograf-Teater om bosætning var således straks fra start sporet ind på at få en masse gode bidrag fra de fremmødte med hjem til det videre arbejde med at opdatere kommunens bosætningsstrategi.

Omkring 70 mødte frem til det andet temamøde om bosætning, og de mange idérige borgere forsamlet i Nysted Biograf-Teater fik til sidst i temamødet sendt masser af konstruktive tanker afsted via mobiler og QR-koder. Foto: Flemming Keith Karlsen

Snakken bredte sig hurtigt

Og snakken blandt de cirka 70 fremmødte skulle hurtigt komme til at brede sig.

Men først præsenterede konsulent Helle Bertram fra Borger & Branding i Guldborgsund Kommune aftenens program og henviste samtidig til friske artikler i nærværende dagblad om turismeboom i Sakskøbing og ejendomsmæglere fra samme område samt deres syn på, at det nu er blevet nemmere at sælge boliger på landet.

Hurtigt gik ordet videre til næstformand i kultur, fritid og bosætningsudvalget, Britta Lange (S).

Via tre lokale temamøder om bosætning på henholdsvis Stubbekøbing Rådhus, i Nysted Biograf-Teater og på Ny Kirstineberg ved Nykøbing håber Guldborgsund Kommune at blive klogere på, hvordan man får endnu flere til at flytte til Guldborgsund.
I aftes var turen kommet til det andet lokale temamøde i rækken med et to timers fokus på "Det rige hverdagsliv" i Guldborgsund Kommune.
I Nysted Biograf-Teater blev der serveret tapas af lokale råvarer, og næste temamøde om bosætning er sat til 20. januar på Ny Kirstineberg klokken 17 til 19.
På det sidste lokale temamøde skal det handle om "Karriere og uddannelse".
Alle borgermøder arrangeres i fællesskab med lokale foreninger, og man behøver ikke at melde sig til, man kan blot møde op.

Skansen ved Nysted bliver brugt af mange til at nyde en gåtur med mere, og de gode naturmuligheder på hele Lolland-Falster blev også nævnt som noget, der kunne arbejdes mere med for i første omgang at tiltrække flere turister. Foto: Anders Knudsen
Annonce

Bibliotek og svømmehal

- Det er sådan nogle ting som biblioteker, svømmehaller og aftenskoler, der bliver ratet højt, lød det fra Britta Lange under præsentationen af en frisk tilfredshedsmåling om Guldborgsund Kommunes særlige styrker.

Her har man været ude at spørge op mod 6.000 lokale borgere i alderen 18 til 80 år.

- Alt bliver samlet sammen og behandlet i udvalget i marts måned, ridsede Britta Lange situationen op, inden der blev givet grønt lys til at komme med gode idéer.

Udover kultur, fritid og bosætningsudvalget skal de andre fagudvalg i øvrigt også have chancen for at give deres besyv med i forhold til at opdatere bosætningsstrategien.

Til allersidst er det så økonomiudvalget og byrådet, som skal have alle de konstruktive ord om bosætning på dagsordenen.

- Men inden vi når så langt som til byrådet, skal der være en offentlig høringsperiode. Så hvis man ikke lige var forbi et af de tre temamøder, så er det her, man skal give sit besyv med, tilføjede Britta Lange.

Efter en række indlæg var der sat tid af til at drøfte hen over bordene, hvordan man skaber bosætning. Det kom der hurtigt en masse snak og udveksling ud af. Foto: Flemming Keith Karlsen
Annonce

Et stort antal frivillige

Så var turen ellers kommet til en række indlæg ved "medværterne" til aftenens temamøde. Først var det Birgitte Zimling, centerleder for Guldborgsund Frivilligcenter, der gjorde opmærksom på, at Guldborgsund Kommune i forhold til antal indbyggere har det procentvist næsthøjeste antal frivillige i hele landet med imponerende godt 3.500 styk.

Herefter kunne Dea Cordt Krag fra bestyrelsen i QLF fortælle om de mange muligheder for at netværke lokalt og her finde hjælp til det meste.

Helle Bertram kunne oplyse forsamlingen om, at der 13. februar bliver holdt et ekstra temamøde i Soho på Vesterbro i København, hvor der skal skabes kontakt til "unge mennesker, som måske kunne tænke sig at flytte tilbage til Lolland-Falster". Foto: Flemming Keith Karlsen
Annonce

Mere fokus på naturen

Formanden for Sakskøbing Turistforening, Martin Stahl, slog i sit indlæg på tromme for at arbejde mere med den lokale natur.

- Vi skal have udviklet nogle ruter og stier, og det kan være med til at tiltrække "Fjällräv-segmentet", mente Martin Stahl.

Han så også Sakskøbing som et eksempel på "en rigtig foreningsby" med et stort antal registrerede foreninger.

- Fordelen ved foreninger er, at vi kan samles om noget. Ulempen er, at de er introverte. Jeg kunne godt tænke mig at åbne foreningslivet op, så der kan arbejdes på tværs af det. Foreningslivet er pivgodt, men det kan også være ret svært at komme ind på livet af, tilføjede Martin Stahl.

Kirsten Sydendal ønskede sig, at bosætning om en tre til fem år kunne udvikle sig til en hel folkesport, og at der ligeledes om tre til fem år var fuldstændighed klarhed omkring, at alle er bosætningsambassadører. Foto: Flemming Keith Karlsen
Annonce

Kommunalt samarbejde

Til sidst hendledte Kirsten Sydendal fra Lolland-Falster Lovestorm forsamlingens opmærksomhed på vigtigheden i, at Lolland og Guldborgsund kommuner finder sammen i et godt samarbejde om lokal bosætning.

- Det største og vigtigste klyngesamarbejde er det mellem Guldborgsund og Lolland, også når det gælder bosætning, lød det fra Kirsten Sydendal, som høstede stor applaus fra forsamlingen for den udmelding. Og så havde Lovestorm-idémageren to ønsker. Det første lød, at bosætning om tre-fem år er blevet en lokal folkesport og noget, som alle er optaget af, og at der derfor som det mest naturlige bliver holdt nøje øje med udviklingen i de lokale folketalsstatistikker fra alle sider - både hos politikere og lokale borgere.

- Om tre-fem år håber jeg også, at vi ved, at vi alle sammen er bosætningsambassadører, tilføjede Kirsten Sydendal.

Så blev der ellers snakket løs ved bordene om, hvem man særligt ønsker at tage imod.

Og om, hvad man eventuelt selv kan gøre for at tiltrække og tage imod nye borgere i kommunen.

De mange idéer blev i slutningen af temamødet overført via telefonerne og QR-kode, så kommunens repræsentanter nu kan arbejde videre med dem.

Annonce
Annonce
Guldborgsund

LUKNING AF GÅGADE UDFORDRER TAXIER MED GANGBESVÆREDE KUNDER

Annonce
112

BUSPASSAGER MED ULOVLIG KNIV

Annonce
Forsiden netop nu
Forside

EFTER VERBAL KRIG: MARK O. MADSEN HAR FÅET MODSTANDER OG DATO

Lolland

MARIBO DUFTER AF MIDDELHAVET: - DET GIVER LIGE BYEN ET PIFT

Politik

FORETRÆKKER VALG INDEN NYT FOLKETINGSÅR

Erhverv

LOLLANDS BANK FORNUFTIGT GENNEM FØRSTE HALVÅR

Lolland

KOMMUNE IMPORTERER ARBEJDSKRAFT TIL ÆLDREPLEJEN

Politik

INGEN KANDIDATER SYD FOR NÆSTVED

Forside

UBESEJRET BOKSER OG DEBUTANT MELDES KLAR

Lolland

BEBOERE DROPPER KAMPEN FOR AT FÅ PRÆST TILBAGE

112

STJÅLET BIL STANDSET - TRE SIGTET FOR TYVERI

Guldborgsund

DEBAT OM 48 METER HØJ MAST: - FOR MEGET FOKUS PÅ DET NEGATIVE

Guldborgsund

HEDEBØLGE KAN SLUTTE MED TORDEN OG SKYBRUD

Pædagogisk Psykologisk Rådgivning

OTTE UD AF 28 ANSATTE FORLADER PPR

Guldborgsund

REVYSKUESPILLERE OVERRASKET MED HYLDEST

Annonce
Vejr

RISIKO FOR TÆT TÅGE AFLØSES AF SOL, SKYER OG NÆSTEN 30 GRADER

Guldborgsund

SMADREDE VINDUER, TAG OG MUR VED INDBRUD

Sommervarme

GODT NYT FRA SYGEHUSET: MEGET FÅ ER KOMMET IND MED DEHYDRERING

Sport

MODLØSE NYKØBING FC HAVDE INGEN CHANCE MOD HB KØGE

Guldborgsund

SNART PÅ TV: BENNY FRA FALSTER BLIVER GIFT VED FØRSTE BLIK

112

BRANDVÆSEN MÅTTE TILKALDE POLITI

Høsten 2022

STORT TILLØBSSTYKKE: LANDMAND INVITEREDE GÆSTER MED I MEJETÆRSKER

Lolland

NEJ TIL AT HASTEBEHANDLE SAG OM MULTIHANDICAPPEDE SOFIE

Annonce
Annonce