Annonce
112

Brandstifter skal halvandet år i fængsel

En sen søndag aften i marts brændte det i Havnegade 9. Nu er en ung mand dømt for at have antændt den og en hel stribe andre brande i Nakskov. Foto: Lars Dalsig

Ung mand er ved Retten i Nykøbing blevet dømt for en hel stribe af ildspåsættelser.

NAKSKOV 23-årige Jonas Herman Møller Nielsen er tidligere på måneden ved Retten i Nykøbing blevet idømt halvandet års fængsel for en række tilfælde af brandstiftelse. Han blev varetægtsfængslet 17. april og sigtet for at stå bag en stribe brande i februar, marts og april i år.

Erkendte tre forhold

I retten var han tiltalt for 11 forhold, og han erkendte tre af dem. Det var rigtignok, medgav han, at han 26. marts klokken 0.30 havde sat ild til en tøjcontainer og en papircontainer på Nørrevold, hvorefter han selv havde ringet til 112. Branden medførte skader for knap 20.000 kroner.

Det var også rigtignok, at han 1. april klokken 0.15 havde sat ild i en container med træ i på adressen Blegen 4. Og endelig erkendte han, at det var ham, der 31. marts klokken 9.30 havde sat ild til en sæk tøj, der lå i en container på adressen Østergade 13 - en ild, der gik ud af sig selv.

Annonce

Frifundet for to

Resten af forholdene nægtede han sig skyldig i, og retten frifandt ham også for to af dem.

Det var således ikke bevist, at det var ham, der 21. februar klokken 19.10 havde sat ild til en container med pap under et halvtag på Horslunde Realskole. Skolen havde krævet omkring 2.700 kroner i erstatning, men da branden var sket en måned før de øvrige, og da der var rimelig tvivl om, hvorvidt branden overhovedet var påsat bevidst, blev han altså frikendt - også selv om data fra telemaster ikke kunne udelukke, at han havde været i området på det tidspunkt.

Også en brand 3. april klokken 10.30 ved Roklubben på Strandpromenaden blev han frifundet for. Her var der ild i en vægmonteret skraldespand under et udhæng, men ilden gik ud af sig selv. Også i dette tilfælde var der tvivl om, hvorvidt branden var antændt bevidst, og det var med til at frifinde ham, selv om han også i dette tilfælde godt - i henhold til teledata - kan have været i nærheden.

Annonce

Dømt for seks, han nægtede

Tilbage var seks brande, som han nægtede at have stået bag, men som han blev dømt for. De tre første var:

28. marts ved midnat satte han ild til en container med byggeaffald i en baggård til Vejlegadebro 1.

2. april klokken 0.30 satte han ild til flere affaldscontainere, der stod under et træhalvtag ved Marys Diner på Vejlegadebro 11. Branden skadede flere forretninger med røg, sod og andre skader, der samlet løb op i lige over en halv million kroner.

På et tidspunkt mellem 31. marts klokken 18 og 6. april klokken 8 satte han ild til affald i en kølecontainer i baggården til Hotel Harmonien. Ilden gik ud af sig selv.

Om de tre brande konstaterede retten, at de var antændt inden for få dage, der ligger tæt på de brandstiftelser, han har erkendt. Fremgangsmåden har også været den samme, og teledata udelukker ikke, at han har været i nærheden.

Dertil kommer, at han i forhold til branden ved Marys Diner havde kontaktet ejeren og fortalte, at han havde observeret nogle ukendte personer. Og den samme forklaring havde han givet til politiet i forbindelse med en af de brande, som han efterfølgende erkendte selv at have antændt. Derfor blev han fundet skyldig.

Annonce

Brande i Havnegade

De tre sidste brande blev alle antændt i forladte huse:

28. marts klokken 23.20 satte han ild til et værelse på første sal i Havnegade 9 - ilden bredte sig til en gang.

10. april forud for klokken 8.40 satte han ild til loftetagen i Havnegade 5.

14. april forud for klokken 04.20 satte han ild til ejendommen Apotekervej 28, så den blev beskadiget for lidt over 12.000 kroner.

Om de sager fortalte vidner, at den 23-årige kendte til muligheden for at få adgang til Havnegade 5 og 9. Derudover har man på gulvet i Havnegade 9 fundet en lighter, der tilhørte ham og havde hans dna på sig.

Hvad angår branden på Apotekervej, blev den antændt ved hjælp af motorbenzin, som et vidne, der er hans bostøtte, også kunne lugte i hans hjem. Vidnet fortalte, at hun havde spurgt Jonas Nielsen til lugten, og at han var blevet meget presset.

Derudover noterede retten sig, at han havde udvist stor interesse for de brandtekniske undersøgelser af brandene på Havnevej. Og det gjorde alt sammen, at han blev fundet skyldig.

Annonce

Store erstatningskrav

Retten konstaterede i øvrigt, at Jonas Nielsen udviste stor interesse for brand og blå blink.

Ud over straffen på halvandet års fængsel blev han dømt til at betale en række erstatninger, der i runde tal er som følger. Refa skal have 15.600 kroner. Tøjgenbrugsfirmaet Trasborg skal have 4.200 kroner. Privatsikring skal have 301.000 kroner. Og Marys Diner skal have 5.800 kroner. Derudover skal han betale sagens omkostninger.

Annonce
Annonce
112

INDBRUD HOS AFTENSKOLE: COMPUTERE OG PENGEKASSE STJÅLET

Annonce
Femern

KÆMPESTEN PÅ OMKRING 60 TONS FUNDET VED UDGRAVNINGEN TIL FEMERNTUNNEL

Annonce
Forsiden netop nu
112

FULD SEJLER ANHOLDT - SEJLEDE IND FORAN ANDRE

Lokal nyt

REFA MSK PÅ ANKLAGEBÆNKEN

112

HUND DØD EFTER OVERFALD

Nordlys

DET SMUKKESTE NORDLYS OVER SYDHAVSØERNE

Lolland

KOSTER 4,2 MILLIONER KRONER AT FLYTTE TO FORENINGER

Vejr

ENDELIG EN GOD OMGANG REGN

Guldborgsund

- DET HAR FAKTISK VÆRET OVERVÆLDENDE

Guldborgsund

BYLAUG FIK OPBAKNING TIL AT RÆKKE UD TIL GRØNNE INVESTORER

Guldborgsund

PIPHANSENS DYR SKAL HAVE NYE HJEM

Guldborgsund

LUKNING AF GÅGADE UDFORDRER TAXIER MED GANGBESVÆREDE KUNDER

112

BUSPASSAGER MED ULOVLIG KNIV

sport

EFTER VERBAL KRIG: MARK O. MADSEN HAR FÅET MODSTANDER OG DATO

Lolland

MARIBO DUFTER AF MIDDELHAVET: - DET GIVER LIGE BYEN ET PIFT

Annonce
Politik

FORETRÆKKER VALG INDEN NYT FOLKETINGSÅR

Erhverv

LOLLANDS BANK FORNUFTIGT GENNEM FØRSTE HALVÅR

Lolland

KOMMUNE IMPORTERER ARBEJDSKRAFT TIL ÆLDREPLEJEN

Politik

INGEN KANDIDATER SYD FOR NÆSTVED

Sport

UBESEJRET BOKSER OG DEBUTANT MELDES KLAR

Lolland

BEBOERE DROPPER KAMPEN FOR AT FÅ PRÆST TILBAGE

112

STJÅLET BIL STANDSET - TRE SIGTET FOR TYVERI

Guldborgsund

DEBAT OM 48 METER HØJ MAST: - FOR MEGET FOKUS PÅ DET NEGATIVE

Annonce
Annonce