Annonce
Lolland

BREDT LOLLANDSK FORLIG UNDER MØRKE SKYER

Kun Enhedslisten står udenfor det budgetforlig i Lolland Kommune, der torsdag blev præsenteret af forligskredsen. Byrådet skal andenbehandle og vedtage kommunens budget på byrådsmødet i næste uge. Arkivfoto: Flemming Keith Karlsen
24 af 25 byrødder står bag budgettet, der skal andenbehandles i næste uge.

LOLLAND: Politikerne i Lolland Byråd har taget arbejdshandskerne på, og mere end nogen sinde er der nok behov for det.

Der skal nemlig knokles hårdt for at opretholde en tilstrækkelig service til kommunens borgere over en bred kam, for udligningen giver stadig panderynker, inflationen er stigende, og recessionen truende.

De mørke skyer har nærmest taget permanent ophold over Lolland.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Torsdag kunne et markant flertal i byrådet præsentere et budgetforlig for det kommende år, som trodser lidt af mørket, men som stadig må tage højde for, at tidens tendenser gør det svært at få pengene til at række på Lolland.

- Udfordringerne med udligningen og særtilskudspuljen er nok de fleste bekendt, men i sidste ende fik vi tilskud på 195 millioner kroner. Det er med til at holde os flydende, men der er gevaldige huller i skibet, og pumperne skal virkelig pumpe stærkt for at få dette til at fungere, siger Lollands borgmester, Holger Schou Rasmussen (S), der dog glæder sig over et bredt samarbejde i byrådet, hvor 24 af 25 byrådsmedlemmer står bag aftalen. Kun Enhedslisten står udenfor.

Forhandlingerne om budgettet er gået godt, trods de dystre udsigter for kommunen, men det skyldes også en tro på, at fremtiden tegner lysere for Lolland, end den mørke himmel giver udtryk for.

Det kræver dog, at der bliver arbejdet hårdt for at skabe en retning for Lolland, som - sammen med en anden model for udligningen, som alle byrødderne håber på - kan give kommunen en stærkere økonomi.

Millioner til Kragenæs, Nakskov og Maribo

Budgetforliget afsætter blandt andet to millioner kroner i 2023 til at styrke den internationale rekruttering til Lolland, for uden udenlandsk arbejdskraft hænger det ikke sammen på Lolland.

I årene frem til og med 2026 vil beløbet være fem millioner kroner årligt.

Den grønne energi har gennem mange år stået meget centralt i den lollandske politik, og det ændrer politikerne ikke ved, men til gengæld bliver der arbejdet på at koble arealudlæg til vedvarende energi sammen med krav om lokale arbejdspladser.

Budgettet afsætter to millioner kroner til at arbejde videre med en udviklingsplan for Kragenæs, mens 4,2 millioner kroner skal bruges på at sætte det gamle bibliotek i Klostergade i Nakskov i stand, så det kan bruges til søfartsmuseum, og i Maribo vil der blive brugt fire millioner kroner som medfinansiering til en ny kunststofbane.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Penge til specialundervisningen

Skoleområdet på Lolland har været til debat, og her vil man arbejde hurtigt frem mod en principbeslutning for fremtidens skoler i kommunen.

Holeby og Horslunde står overfor dyre renoveringer, og anlægsudgifterne til både renovering og nybyggeri skal vurderes, ligesom ambitionerne generelt i folkeskolen skal afklares.

Samtidig har forligspartierne valgt, at en planlagt besparelse på to millioner kroner på kompetenceudvikling i folkeskolen rettes til, så besparelsen kun bliver på 800.000 kroner.

Specialundervisningen, som blev evalueret af Epinion tidligere på året, får tilført fire millioner kroner næste år og fem millioner hvert år frem til 2026.

Pengene skal bruges til at arbejde videre med anbefalingerne fra evalueringen, og forligspartierne vil se positivt på eventuelle bevillingsønsker, hvis der på specialskoleområdet opstår yderligere ressourcebehov.

Til gengæld bliver Lolland International School tilgodeset af politikerne.

Skolen har været en stor succes, og elevtallet forventes at stige til over 120 elever næste år.

Skolen får tilført en halv million ekstra næste år og 1,2 millioner kroner hvert af de følgende tre år.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Dropper færre færgeafgange

Kommunens beboere på de små øer kan glæde sig over, at et forslag om færre færgeafgange droppes, og ændringer i færgefarten bliver først aktuelt, når der er en strategi for fremtidens færgefart til øerne.

På ældreområdet bliver der blandt andet afsat en million kroner til øget aflastning og dagtilbud til borgere i eget hjem, hvilket har vist sig gavnligt især overfor borgere med demens.

Der bliver også arbejdet videre med en model, der skal give færre forskellige medarbejdere ude hos kommunens syge og ældre.

Der er også afsat penge til blandt andet FamilieRingen og Headspace, som var sparket til hjørne og måtte afvente politikernes budgetaftale.

Bag forliget står Socialdemokratiet, Venstre, Din Stemme, Dansk Folkeparti, SF, Konservative, Lokallisten Lolland og løsgænger Per Kim Nielsen.

  • 26rød_byrådsmøde_3
    Kun Enhedslisten står udenfor det budgetforlig i Lolland Kommune, der torsdag blev præsenteret af forligskredsen. Byrådet skal andenbehandle og vedtage kommunens budget på byrådsmødet i næste uge. Arkivfoto: Flemming Keith Karlsen
Annonce
112

Område ved fjord afspærret efter fund i vandet

Maribo

Sygdomsforløb satte gang i butiksdrøm: Nu har han slået døren op

Annonce
Annonce
Maribo

Sygdomsforløb satte gang i butiksdrøm: Nu har han slået døren op

Sport

NFH dummer sig gevaldigt i Sønderjyske - under maksimalt pres nu

112

Område ved fjord afspærret efter fund i vandet

Indland

Vil du også gøre det? Seks ud af 10 vil sætte hveder på bordet

Guldborgsund

Millliondyrt projekt i gang: Skal forvandle 250 kvm

Dølle

Snart går det løs: Hjælp os med dine vildeste Dølle-minder!

Sport

Skuffet Wulff efter nederlag: - Fatter slet ikke at vi kan tabe den kamp

Lolland-Falster

"På røven i Nakskov"? - Det kan man godt glemme alt om

Maribo

Flytter butik væk fra Rødby: Men åbner i Maribo

Lolland

Gør dig klar: Her sætter de prisen ned på brændstof

Udland

Biden underskriver Ukraine-pakke og lover nye sendinger straks

112

Stoppet på trehjulet knallert på motorvejstilkørsel

Guldborgsund

Se billederne: Hundredvis dukkede op til 125-års jubilæum

Lolland

Store Lalandia-planer: Udvider for at udnytte potentialet

Sport

NFH-profil ånder lettet op: Fjernet knude var godartet

Indland

Myndighederne jubler: Snart er det slut

Annonce
Annonce
112

105 taget i fartkontroller

Lokal nyt

Uro i lokalt sygeplejeråd: Vil af med forkvinde

Guldborgsund

Nyt udvalg: Færre skal være afhængig af pendling

Udland

Fragmenter af fugleinfluenza fundet i amerikansk komælk

Guldborgsund

Kvinde dræbt af tog på Falster: Advarsel kom for sent

Falster

Koster 30 millioner: Enormt million-projekt går ind i ny fase

Guldborgsund

DSB udbetaler kompensation: Så meget er der til lokale pendlere