Annonce
Bolig og livsstil

Brug lidt tid på haven i efteråret og få en endnu flottere have næste år

Man behøver blot kigge på vejret for at finde et ganske overtalende bevis på, at sommeren er ved at være forbi.

Man behøver blot kigge på vejret for at finde et ganske overtalende bevis på, at sommeren er ved at være forbi. Og med efteråret lige om hjørnet er det snart på tide at se tilbage på sæsonen og gøre op, hvordan det er gået for ens have i år.

Med det sagt er der dog stadig noget tid tilbage for os, som ønsker at udføre bare lidt mere havearbejde, inden det bliver helt umuligt på grund af vind, vejr og frost i jorden. Se positivt på det: Havearbejde om efteråret betyder en mere overkommelig arbejdstemperatur og færre insekter.

Derudover er ”have-renovering” både langt billigere og langt mere overkommeligt end de – ofte langt større – renoveringsopgaver, man finder på om sommeren andre steder i ejendommen. Så har du brugt en masse penge på professionelle håndværkere som her, kan du være helt rolig – havearbejdet koster langt mindre og er langt mere hands-on.

Her følger nogle tips til det, du kan gå i gang med nu, så næste års haveprojekt bliver endnu bedre.

1. Plante forårsløg og løvfældende træer. Efteråret er absolut bedste årstid at gøre dette på, så længe der ikke er frost. Jorden er nemlig mere fugtig i denne våde årstid, hvilket gør det lettere for mange planter at danne rødder. Forårsløg er bl.a. vintergækker, krokus og påskeliljer, og du finder dem nemt både i fysiske butikker og online shop som denne.

2. Give bedene et lag kompost eller gødning. Det er både hurtigt og enkelt at sprede et jævnt lag på ethvert stykke åbent jord i dine bede. Vinterens skiftende temperaturer og afvekslingen mellem frost og tøvejr gør underværker for mulden næste sommer!

3. Rense fuglebad og fuglekasser. Fuglene har sikkert været en fornøjelse både at se på at lytte til – og så har de uden tvivl hjulpet dig med at holde befolkningen af skadedyr nede i din have. Så efteråret er et oplagt tidspunkt at gøre det attraktivt for fugle at komme tilbage året efter.

4. Træbeskytte hegn osv. Selvom det er efterår, er det ikke for sent at købe en god træbeskyttelse og beskytte træværket. Enhver malerbutik (bl.a. malingudsalg.dk) har en dertilhørende sektion med blandinger til udendørs brug. Husk dog, at træet skal være tørt inden behandlingen, og så bør luftfugtigheden ikke være på over 80 %. Man kunne derfor godt tro, at det er bedre at træbeskytte midt på sommeren – men der er vejret faktisk for tørt, så blandingen trænger for hurtigt ind.

5. Vande, indtil frosten sætter ind. Det er ikke bare en god idé – nok snarere et must – at sørge for, at træer og buske bliver godt vandet, indtil jorden fryser. Selvom der ikke er vækst at se, skal du huske på, at de stadig er levende. Er det en mild vinter, så vand hele denne periode. Og det gælder især for træer, som er plantet i år.

Annonce
Annonce
112

Politi undersøger sag om voldtægtsforsøg

Annonce
Lokal nyt

UVIST HVORDAN AFGIFT RAMMER SUKKERFABRIKKER

Annonce
Forsiden netop nu
Lolland

STOR OPRYDNING GAV NYE HAVEEJERE

Udslip

30 blev evakueret efter udslip af ammoniak

Femern

FEMERN-KRITIKER: TRAFIKGRUNDLAGET ER KOLLAPSET

Guldborgsund

BYGGERI AF 36 ALMENE FAMILIEBOLIGER GODKENDT

Craft Days

GÅR NED I STØRRELSE FOR AT GÅ OP I KVALITET

Stafet for livet

MANGLER DELTAGERE

Landsstævne

ENDELIG TID TIL LANDSSTÆVNE IGEN

Lolland

Undsætnings-aktion efter drivende jolle

Lolland

VARMEVÆRK TABER ENDNU EN KLAGESAG

Guldborgsund

KATEDRALSKOLENS REKTOR STOPPER

UDSLIP

KEMIKALIEUDSLIP ER UNDER KONTROL

POLITIK

RENÉ CHRISTENSEN OM FANEFLUGT: JEG TROR IKKE, DET ER SLUT ENDNU

Lolland

REGIONSFORMAND: NYT LÆGEFIRMA VIL SKABE TRYGHED

Annonce
Lolland

KLAGENÆVN AFVISER SAG OM BIOGASANLÆG

112

"BANKMAND" FORSØGTE AT SNYDE ÆLDRE KVINDER

Student 2022

- JEG SVEDER FRA STEDER, JEG IKKE VIDSTE, JEG KUNNE SVEDE FRA

Student 2022

- GÅ UD OG INDSPIL JERES EGET LIV

Sport

CENTRUM FOR HORBELEV-DRAMA ØNSKER MERE RESPEKT FOR DOMMERE

112

NABOER REDDEDE STRÅTÆKT HUS

Student 2022

GYMNASIETS PYJAMAS-ÅRGANG FEJRET

Student 2022

- DET ENESTE JEG HAR I HOVEDET LIGE NU ER AT DRIKKE MIG HAMMERSTIV

Annonce
Annonce