Annonce
Guldborgsund

Cykling giver Krageredens børn godt humør

20 børn og 4 voksne på cykeltur fra Kragereden til Guldborgsund Tandpleje. En tur på knap fire kilometer, som børnene klarer på 40 minutter. Foto: Anders Knudsen

Kragereden og Sundby Børnehus er to af de daginstitutioner, der arbejder målrettet på at få børn til at røre sig mere i hverdagen.

NYKØBING Når børnene i Kragereden skal til tandlæge, spænder de cykelhjelmen og hjuler de knap fire kilometer fra Kraghave til klinikken i Nørregade.

Hjulene er små, for det er de 20 "Akrobater" også. Men de er alle vel fremme cirka 40 minutter efter start - sikkert flankeret af fire voksne, der danner for-, bag- og mellemtrop i feltet af de fem-seksårige.

Bussen bruger man ikke rigtig i Kragereden, der er en privat institution for 10 vuggestuebørn og 38 børnehavebørn. Til gengæld bruger de voksne meget tid på at lære børnene at cykle. Når de mindste begynder at støtte på fødderne i vuggestuen, begynder de også at cykle på små løbecykler uden pedaler.

Når man har øvet sig hver dag, er man mod slutningen af sin karriere som børnehavebarn med på holdet af "Akrobater", der cykler til tandlægen og til det meste andet. Med et par ladcykler som backup, hvis en "Akrobat" punkterer eller bliver uhelbredelig træt i benene. Med madpakker til en pause på en grøn plet. Og med tid til at snakke om skilte og færdselsregler på ruten.

- Vi har også altid plaster med, men vi bruger det meget sjældent, fortæller idrætspædagog i Kragereden Simone Stein.

Kragereden er idrætscertificeret af DGI, og det indebærer, at børnene i "Bevæg dig for livet-ånden" bliver præsenteret for masser af bevægelse i hverdagen, som de voksne har været på kursus i at formidle.

- Først og fremmest skal det være sjovt, og vi kører aldrig den samme vej hjem, for vi er ude for at opleve. Børnene elsker cykelturene, og de giver dem godt humør, kompetencer og en plads i fællesskabet, der er vigtig i et cykel-land som Danmark, mener Simone Stein.

Også i Sundby Børnehus drøner børnene rundt på to hjul. De dyrker også yoga, leger lege med kroppen i fuld aktivitet og går lange ture. Men minicrossbanen på legepladsen er særlig populær blandt de 40 børnehavebørn og 26 vuggestue-aspiranter.

Her i institutionen er DGI-certificeringen også i hus, og i de to et halvt år, Sundby Børnehus har arbejdet målrettet med bevægelse i børnenes hverdag, er der sket en markant forandring, fortæller leder Mogens Olsen.

- Det kan mærkes i alle dele af hverdagen. Vi har fået sundere børn, der selv tager initiativet til at lege med mere aktivitet. Jeg ser dem som børn med et sundt sind i en sund krop, fortæller Mogens Olsen, der også fremhæver madordningen med fokus på det sunde og økologi så vidt muligt.

Det er ikke nok, at børnene bevæger sig, når man skal leve op til DGI's målsætning.

- Nej, vi voksne skal jo være de gode rollemodeller, så vi skal sandelig også i sving. Men det går nemt, for cykelglæde smitter, fastslår Simone Stein.

Krageredens største børn, de fem-seksårige Akrobaterne, er vant til at cykle til det meste i hverdagen i børnehaven. Foto: Anders Knudsen
Cykelhjelme og parkeringsteknik er også en del af at være god børnecyklist. Krageredens Akrobater har styr på det hele. Foto: Anders Knudsen
De mindste børn i Krageredens vuggestue kommer på hjul, så snart de kan gå. Lederen af Kragereden, Thomas Andreasen, vejleder og hepper på de mindste cyklister på deres løbecykler. Foto: Anders Knudsen/arkiv
I Sundby Børnehus oplever leder Mogens Olsen, at to års fokus på mere bevægelse har sat positive aftryk. Foto: Claus Hansen
De mindste i Sundby Børnehus cykler på løbecykler uden pedaler. Foto: Claus Hansen
Bakker på Sundby Børnehus' cykelcrossbane kræver kræfter at forcere. Foto: Claus Hansen
På med hjelmen og så af sted i Sundby Børnehus. Foto: Claus Hansen
Cykelbanen i Sundby Børnehus er også åben for lokalområdets børn, når daginstitutionen har lukket. Foto: Claus Hansen
Annonce
Annonce
112

STJAL OPVASKEMASKINE

Annonce
Lolland

- JEG ER KLART BLEVET BEDRE TIL AT HOLDE FOKUS

Annonce
Forsiden netop nu
Guldborgsund

- STEMMEN ÆNDRER SIG, NÅR MAN BLIVER ÆLDRE

Lolland

FOLK STRØMMEDE TIL LILLE LANDSBY

112

RENDEGRAVER RAMTE BRO OVER MOTORVEJ

Guldborgsund

ET SKUD OPTIMISME TIL KULTURNAT

Lolland

- JEG ER BLEVET BUDT INDENFOR I HJEMMENE

Femern

POSITIVE NABOER PÅ VISIT HOS STOR MASTODONT

Udland

MENNESKEPYRAMIDER ER TILBAGE EFTER CORONA

112

STJAL ESPRESSOMASKINE

Uddannelse

NY AFTALE SKAL ØGE MULIGHEDER FOR UNGE UDEN UDDANNELSE

Guldborgsund

HUSKUNSTNERE HÅBER PÅ FORLÆNGELSE

Indland

KOFOD EFTER MØDE MED AMBASSADØR: RUSSISK ADFÆRD FORDØMMES STADIG

Guldborgsund

HETERONORMATIV GRIS OG SOLCELLER I TAGSTEN

Indland

DET STORE OPGØR MED FORTIDENS KEMISYNDER ER I GANG

Annonce
112

STJAL 300 LITER DIESEL

Udland

ALLE I RUSLANDS UNDERHUS STEMMER FOR ANNEKTERING

Guldborgsund

100 BIOGRAFÅR SKAL FEJRES

Udland

KIM KARDASHIAN FÅR BØDE FOR KRYPTO-REKLAME

112

TØMTE PULVERSLUKKER UNDER INDBRUD

Gaslækager

ØDELAGT NORD STREAM 2-RØRLEDNING LÆKKER FORTSAT GAS

112

SINDSSYG OG UDVIST IRAKER FÅR LOV TIL AT REJSE IND I DANMARK IGEN

Lolland

PLANER OM RESTAURANT PÅ SKOLE I HØRING

Annonce
Annonce