Annonce
Lolland

DA LANDSDELEN VAR BEGRAVET I SNE

Det var langt fra alle, der i 1970’erne var i besiddelse af et godt kamera, eller huskede at tage billeder, mens snestormene rasede. Derfor er det heller ikke alle, som har leveret billeder til deres historie i bogen, men så har de lokalhistoriske arkiver kunne træde til. Her er vi i Købelev. Foto: Niels Ploug Nielsen
Ny bog med erindringer om "Vinterkrigen på Lolland og Falster 1978-79."

NAKSKOV: Når man på Lolland og Falster taler om Vinterkrigen, så tænkes der først og fremmest på de to snestorme, der ramte landsdelen i vinteren 1978/79.

Enorme mængder af sne lagde sig over landskabet og stærk fygning skabte driver på højde med huse og gav store problemer for al færdsel.

Det var en hundredårshændelse, som ikke er set lignende hverken før eller siden, og den står klar i erindringen hos alle dem, som oplevede den.

Annonce

Reception 12. november

På de lokalhistoriske arkiver på Lolland og Falster får man jævnligt forespørgsler om Vinterkrigen. På Nakskov Lokalhistoriske Arkiv opstod derfor en idé om at få indsamlet nogle personlige beretninger, som kunne udgives i bogform, og arkivet henvendte sig derfor til LollandBibliotekerne, som tidligere har udgivet en række bøger baseret på erindringer.

Der var man straks med på idéen, og biblioteket har samarbejdet med alle arkiverne på Lolland-Falster om bogen. En efterlysning af erindringer fra Vinterkrigen blev sat i gang i januar i år. Nu er bogen blevet klar til udgivelse, og i den anledning afholdes en lille reception på Nakskov Lokalhistoriske Arkiv, Jernbanegade 8, i forbindelse med Arkivernes Dag lørdag 12. november klokken 11.30-12.30.

Annonce

Mere end tres historier

Bogen, der har fået titlen "Begravet i sne," indeholder mere end tres historier af forskellig længde. Det er forbløffende, at så mange har kunnet huske deres oplevelser så detaljeret fra netop den vinter nu treogfyrre år efter. Men historierne giver et godt indblik i mange af de problemer, som man stod overfor. Det gælder både i de private hjem, indenfor forskellige erhverv, transport, postvæsen og beredskab.

Hvordan Vinterkrigen huskes, afhænger meget af, om man var voksen eller barn. Mange voksne fik efterfølgende et noget anstrengt forhold til sne. Det var jo dem, der havde stået med alle bekymringerne. For mange børn var det derimod en spændende tid, hvor de store snedriver gav fantastiske muligheder for at køre på kælk og bygge snehuler. Og skolerne var også lukkede i flere dage.

Indledningen er skrevet af Peter Gade, der er tidligere journalist på Folketidende og nu frivillig på Nakskov Lokalhistorisk Arkiv. Han har også interviewet en række nøglepersoner fra den gang. Særlig indenfor beredskabet samt andre, der har haft særlige oplevelser, ligesom han også har fået den metrologiske forklaring på de voldsomme snestorme fra Metrologisk Institut.

Bogen koster 199 kroner og kan købes på Nakskov Bibliotek og Maribo Bibliotek, Nakskov Lokalhistoriske Arkiv, Nakskov Turistbureau samt hos Bog & Idé efter den 12. november.

Annonce

Hør også om stormfloden

Ud over præsentationen af den nye bog om den voldsomme mængde sne, fortæller Ole Munksgaard også på Arkivernes Dag fra klokken 13 om en anden naturkatastrofe:

I år er det 150 år siden, at Lolland-Falster blev ramt af den værste stormflod nogensinde. Mennesker, dyr og huse blev skyllet væk af havet, da vandet 13. november 1872 steg med helt op til 3,30 meter over dagligt vande.

Lokalhistoriker og tidligere lektor, Ole A. Munksgaard fortæller om stormfloden 1872 på det vestlige Lolland og tiden, der fulgte. Han tager tilhørerne med helt tæt på den katastrofe og de menneskeskæbner, der blev udløst af elementernes rasen i dagene op til kulminationen 13. november 1872.

På Lolland-Falster omkom i alt 81 børn og voksne, hvoraf en del aldrig blev fundet, da de blev ofre for havet og forsvandt sporløst. Han fortæller også om det enorme oprydnings- og genopbygningsarbejde, der fulgte, og om den politiske proces, der i 1873 førte til loven om digebyggeri på både Lolland og Falster.

Annonce
Femern

EFTER ET ÅR: NU GÅR DET RIGTIG STÆRKT PÅ FEMERN

Annonce
Annonce
Guldborgsund

POLITIKERE FIK KLAR BESKED: INGEN BLANKOCHECK TIL VINDMØLLER

Guldborgsund

POLITIKERE BEGRÆNSER DET FRIE SKOLEVALG

Guldborgsund

FISKESÆLGER HAR MELDT FORRETNING KONKURS

112

HEFTIG FART PÅ MOTORVEJ: SE HASTIGHEDSREKORDEN

112

KØRTE PÅVIRKET: SE HVOR DE BLEV STOPPET

Lolland

SÅ KAN DER TISSES TIL AUGUST

112

ØKSEMAND SPOLERER JULEFROKOST

Lolland

FLERE SKAL VACCINERES: HER GØR MAN EN EKSTRA INDSATS

Lokal nyt

"ØRNEN" ER KLAR TIL ET COMEBACK

Lokal nyt

OVERVÅGET PÅ ARBEJDSPLADSEN

112

SPYTTENDE VOLDSMAND SIGTET

Lolland

NAKSKOV-SKIB HAR SEJLET SIN SIDSTE TUR PÅ SPRITRUTE

Vejret

NU KOMMER DECEMBERSNEEN

Juletid

DISSE JULEØL SKAL DU HAVE PÅ BORDET

Politik

RENÉ CHRISTENSEN KAN ENDE SOM PARTIFORMAND

Lolland

JULEHYGGEN KOM PÅ SKINNER

Annonce
Guldborgsund

SÅDAN LØSES DEN AKUTTE MANGEL PÅ FÆNGSELSBETJENTE

112

EFTERSØGT 81-ÅRIG FUNDET

112

BRØD KØKKENVINDUET OP

112

NAPPEDE KRICKETUDSTYR

Lokal nyt

HER KØRER FRISØREN UD TIL KUNDERNE

Lolland

- SIDSTE ÅR SPYTTEDE HUNDENE KIKSENE UD IGEN

112

SNØD PÅ FACEBOOK FOR AT BETALE HASHGÆLD

Annonce
Annonce