Annonce
Guldborgsund

Danskkrav-forslag afvist

Debatten tog tid, men alle byrådsmedlemmer endte med at blive enige. Foto: Anders Knudsen/arkiv

Byråd forkastede DF-forslag - enedes om at have tillid til medarbejdere.

GULDBORGSUND Da Dansk Folkeparti (DF) forleden fik optaget et beslutningsforslag på Guldborgsund Kommunes byrådsmøde torsdag om, at alle kommunens ansatte i borgernære funktioner skal mestre dansk, kastede det straks modstand af sig, og den fortsatte på byrådsmødet i aftes.

Under debatten om forslaget var der fra både Guldborgsundslisten, Socialdemokratiet, Venstre og SF undren over, præcist hvordan forslaget skulle tolkes og implementeres, samt om der overhovedet var et problem.

Forslaget skulle ifølge DF og partiets gruppeformand René Christensen sikre, at kommunen fik flere muligheder for at ansatte borgere, da disse, hvis sproget var eneste barriere for, at de fik jobbet, skulle gennemgå et for dem gratis sprogkursus. Desuden skulle det sikre, at kommunikationen mellem borgere og ansatte samt ansatte imellem forløb uden misforståelser, der kunne lede til potentielt alvorlige fejl, hvilket han både før og efter, at forslaget blev rejst, havde fået flere eksempler på fra borgere og ansatte.

Fra de øvrige partier lød det imidlertid, at det også ville gå ud over etniske danskere, der var ordblinde, men som fint kunne udfylde den rolle, de varetog.

Ole K. Larsen kom desuden med flere eksempler på velfungerende ansatte, der, hvis forslaget blev vedtaget, ikke ville kunne fortsætte i jobbet.

- Ifølge denne her sagsfremstilling er det alle ansatte med borgerrettede funktioner, der skal mestre dansk i tale og skrift, men hvorfor er det egentligt det? Er det fuldstændigt afgørende i alle borgerrettede funktioner, at man skal kunne det, spurgte han og fortsatte:

- I Venstre vil vi gerne frisætte vores skoler, så der undervises i Cambridge-engelsk, og det kan man ikke med det her forslag, selvom de ikke skal bruge dansk i deres funktion. Et andet tilfælde er en englænder, jeg kender, der underviser i it, og eleverne elsker ham. I it er sproget engelsk, og eleverne føler, at de lærer noget, og skal vi sige til ham, at han ikke kan bruges?

Jens Erik Boesen fra Guldborgsundlisten mente, at man med forslaget "sparkede en åben dør ind" og sagde, at det normalt var tydeligt, hvad man vedtog, når der var et beslutningsforslag på dagsordenen. Det mente han ikke var tilfældet med DFs forslag.

I stedet kom han på sin egen liste, Socialdemokratiets og Venstres vegne med et nyt beslutningsforslag.

"Byrådet udtrykker samlet set tillid til, at de medarbejdere, som bliver ansat i Guldborgsund Kommune, er i stand til at varetage de opgaver, som de bliver ansat til - herunder har et tilstrækkeligt niveau af mundtligt og skriftligt dansk. Byrådet anerkender derfor, at den enkelte leder selv kan vurdere, om en person er egnet til en stilling med borgerkontakt", hed det blandt andet.

Der blev desuden slået på, at byrådet ifølge budgetforliget 2022-2025 havde tilkendegivet, at det i samarbejde med Sosuskolen vil have fokus på, at elever har et tilstrækkeligt niveau af danskkundskaber til, at de kan indgå i praktikforløb og siden ansættelser.

Endelig påpegede det, at et enigt beskæftigelsesudvalg tidligere på året havde udvidet det ugentlige antal dansktimer på sprogskolen fra 12 til 15.

Forslaget blev vedtaget af samtlige byrådsmedlemmer, inklusiv de fem fra DF.

Annonce
Annonce
Guldborgsund

LUKNING AF GÅGADE UDFORDRER TAXIER MED GANGBESVÆREDE KUNDER

Annonce
112

BUSPASSAGER MED ULOVLIG KNIV

Annonce
Forsiden netop nu
Forside

EFTER VERBAL KRIG: MARK O. MADSEN HAR FÅET MODSTANDER OG DATO

Lolland

MARIBO DUFTER AF MIDDELHAVET: - DET GIVER LIGE BYEN ET PIFT

Politik

FORETRÆKKER VALG INDEN NYT FOLKETINGSÅR

Erhverv

LOLLANDS BANK FORNUFTIGT GENNEM FØRSTE HALVÅR

Lolland

KOMMUNE IMPORTERER ARBEJDSKRAFT TIL ÆLDREPLEJEN

Politik

INGEN KANDIDATER SYD FOR NÆSTVED

Forside

UBESEJRET BOKSER OG DEBUTANT MELDES KLAR

Lolland

BEBOERE DROPPER KAMPEN FOR AT FÅ PRÆST TILBAGE

112

STJÅLET BIL STANDSET - TRE SIGTET FOR TYVERI

Guldborgsund

DEBAT OM 48 METER HØJ MAST: - FOR MEGET FOKUS PÅ DET NEGATIVE

Guldborgsund

HEDEBØLGE KAN SLUTTE MED TORDEN OG SKYBRUD

Pædagogisk Psykologisk Rådgivning

OTTE UD AF 28 ANSATTE FORLADER PPR

Guldborgsund

REVYSKUESPILLERE OVERRASKET MED HYLDEST

Annonce
Vejr

RISIKO FOR TÆT TÅGE AFLØSES AF SOL, SKYER OG NÆSTEN 30 GRADER

Guldborgsund

SMADREDE VINDUER, TAG OG MUR VED INDBRUD

Sommervarme

GODT NYT FRA SYGEHUSET: MEGET FÅ ER KOMMET IND MED DEHYDRERING

Sport

MODLØSE NYKØBING FC HAVDE INGEN CHANCE MOD HB KØGE

Guldborgsund

SNART PÅ TV: BENNY FRA FALSTER BLIVER GIFT VED FØRSTE BLIK

112

BRANDVÆSEN MÅTTE TILKALDE POLITI

Høsten 2022

STORT TILLØBSSTYKKE: LANDMAND INVITEREDE GÆSTER MED I MEJETÆRSKER

Lolland

NEJ TIL AT HASTEBEHANDLE SAG OM MULTIHANDICAPPEDE SOFIE

Annonce
Annonce