Annonce
Guldborgsund

Danskkrav-forslag afvist

Debatten tog tid, men alle byrådsmedlemmer endte med at blive enige. Foto: Anders Knudsen/arkiv

Byråd forkastede DF-forslag - enedes om at have tillid til medarbejdere.

GULDBORGSUND Da Dansk Folkeparti (DF) forleden fik optaget et beslutningsforslag på Guldborgsund Kommunes byrådsmøde torsdag om, at alle kommunens ansatte i borgernære funktioner skal mestre dansk, kastede det straks modstand af sig, og den fortsatte på byrådsmødet i aftes.

Under debatten om forslaget var der fra både Guldborgsundslisten, Socialdemokratiet, Venstre og SF undren over, præcist hvordan forslaget skulle tolkes og implementeres, samt om der overhovedet var et problem.

Forslaget skulle ifølge DF og partiets gruppeformand René Christensen sikre, at kommunen fik flere muligheder for at ansatte borgere, da disse, hvis sproget var eneste barriere for, at de fik jobbet, skulle gennemgå et for dem gratis sprogkursus. Desuden skulle det sikre, at kommunikationen mellem borgere og ansatte samt ansatte imellem forløb uden misforståelser, der kunne lede til potentielt alvorlige fejl, hvilket han både før og efter, at forslaget blev rejst, havde fået flere eksempler på fra borgere og ansatte.

Fra de øvrige partier lød det imidlertid, at det også ville gå ud over etniske danskere, der var ordblinde, men som fint kunne udfylde den rolle, de varetog.

Ole K. Larsen kom desuden med flere eksempler på velfungerende ansatte, der, hvis forslaget blev vedtaget, ikke ville kunne fortsætte i jobbet.

- Ifølge denne her sagsfremstilling er det alle ansatte med borgerrettede funktioner, der skal mestre dansk i tale og skrift, men hvorfor er det egentligt det? Er det fuldstændigt afgørende i alle borgerrettede funktioner, at man skal kunne det, spurgte han og fortsatte:

- I Venstre vil vi gerne frisætte vores skoler, så der undervises i Cambridge-engelsk, og det kan man ikke med det her forslag, selvom de ikke skal bruge dansk i deres funktion. Et andet tilfælde er en englænder, jeg kender, der underviser i it, og eleverne elsker ham. I it er sproget engelsk, og eleverne føler, at de lærer noget, og skal vi sige til ham, at han ikke kan bruges?

Jens Erik Boesen fra Guldborgsundlisten mente, at man med forslaget "sparkede en åben dør ind" og sagde, at det normalt var tydeligt, hvad man vedtog, når der var et beslutningsforslag på dagsordenen. Det mente han ikke var tilfældet med DFs forslag.

I stedet kom han på sin egen liste, Socialdemokratiets og Venstres vegne med et nyt beslutningsforslag.

"Byrådet udtrykker samlet set tillid til, at de medarbejdere, som bliver ansat i Guldborgsund Kommune, er i stand til at varetage de opgaver, som de bliver ansat til - herunder har et tilstrækkeligt niveau af mundtligt og skriftligt dansk. Byrådet anerkender derfor, at den enkelte leder selv kan vurdere, om en person er egnet til en stilling med borgerkontakt", hed det blandt andet.

Der blev desuden slået på, at byrådet ifølge budgetforliget 2022-2025 havde tilkendegivet, at det i samarbejde med Sosuskolen vil have fokus på, at elever har et tilstrækkeligt niveau af danskkundskaber til, at de kan indgå i praktikforløb og siden ansættelser.

Endelig påpegede det, at et enigt beskæftigelsesudvalg tidligere på året havde udvidet det ugentlige antal dansktimer på sprogskolen fra 12 til 15.

Forslaget blev vedtaget af samtlige byrådsmedlemmer, inklusiv de fem fra DF.

Annonce
Annonce
Fjernvarme

VARMESTRIDEN KOMMER IKKE I HØJESTERET

Annonce
Maribo

- INTET ER SIKKERT, NÅR DET GÆLDER PLANTER

Annonce
Forsiden netop nu
Tour de France

DA FOLKETIDENDE FOR ALVOR STEMPLEDE IND I VERDENS STØRSTE CYKELLØB

Erhverv

HØJE STÅLPRISER OG JAGT PÅ FINANSIERING UDSKYDER FLOATING POWER PLANTS TESTANLÆG

Landsstævne

MASSIV REGN STOPPEDE IKKE GYMNASTER

Folkemødet

FORENINGSLIVET KAN HJÆLPE UDSATTE PÅ LANDET

Livsstil

DET SKAL DU GØRE I HAVEN I JULI

Sport

REKORDMANGE PIGER PÅ FODBOLDSKOLE

Engestofte

BRØDNØRD I NYT POP OP-BAGERI

Guldborgsund

UTILFREDSE LEJERE HAR SAVNET EN ELEVATOR I FIRE MÅNEDER

Gymnasier

OVERVEJER FUSION AF GYMNASIER

Corona

PLEJEPERSONALE BLIVER IGEN OPFORDRET TIL CORONATEST

Erhverv

ÅRETS LÆREPLADSPRIS GIK TIL MSE

landsstævne

LOKALE VALGTE NOGET DE ALDRIG HAVDE PRØVET FØR: BIATHLON

Student 2022

STUDENTER FRA NYKØBING KATEDRALSKOLE

Annonce
Marielyst

STØVER DEN STORE SAKS AF

landsstævne

RØDBYS BADMINTON HERRER VANDT ALLE DERES KAMPE

Festival

FEJREDE FØDSELSDAG PÅ VILDE VULKANER

Sport

NY TURNERINGSSTRUKTUR BEKRÆFTET

Femern

TRODSER ARBEJDSRETTEN: 500 BYGNINGSARBEJDERE FORTSÆTTER STREJKE

Skolebyggeri

- JEG VIL GERNE VÆRE SKOLEDRENG IGEN, HVIS JEG FIK LOV TIL AT GÅ HER

Guldborgsund

KOMMUNE ADVARER BORGERE OM SPAMMAIL I OMLØB

Lolland

TOUR DE FRANCE GIVER UDSOLGTE AFGANGE PÅ LOKAL FÆRGERUTE

Annonce
Annonce