Annonce
Hjemløshed

De frivillige trækker læsset

Huset er et værested for socialt udsatte, hjemløse og ensomme i Nakskov. Foto: Flemming Keith Karlsen

Uden frivillige var der intet værested for de socialt udsatte.

NAKSKOV Der er liv og glade dage i køkkenet, kort før frokosten skal serveres i Huset på Niels Nielsensgade, hvor Frelsens Hær har deres værested og natherberg under et og samme tag. En enkelt ansat går og vander planterne i den store, lyse stue, hvor der er næsten uendeligt højt til loftet både metaforisk og rent fysisk.

- Hun er egentlig ikke på arbejde endnu, så det her går hun og gør frivilligt, forklarer Jan Marseille, teamleder i Frelsens Hær Nakskov.

Og sådan er det hele vejen rundt. Frivillige kræfter trækker et læs, der næsten synes umuligt, men det lader til at lykkes dag efter dag. Jan Marseille er den eneste fuldtidsansatte i bygningen, i hvert fald i åbningstiden mellem klokken 9 og 14 alle ugens hverdage, og hans job har mange forskellige facetter. Han ordner alt fra regnskab til vagtplaner, søger forskellige driftsmidler fra fonde og foreninger og sørger for, at arbejdet glider nogenlunde glidningsfrit blandt de cirka 15 frivillige, der har deres daglige eller ugentlige gang i Huset på Niels Nielsensgade.

- Jeg er ansat af hovedkontoret i København. Jeg tager mig også af genbrugsbutikken og kontoret i Jernbanegade, udover alt mit arbejde her i Huset, forklarer Jan Marseille, hvis telefon brummer som en gal adskillige gange under vores snak. Han er en travl mand med mange kasketter.

Jan Marseille, teamleder i Frelsens Hær Nakskov, står også gerne bag kassen. Foto: Flemming Keith Karlsen

En broget skare

Lige så broget som Jans jobbeskrivelse er de frivillige i Huset. De fleste, der kommer af egen drift, er på den voksne side af de 40 år, og mange har forladt det konventionelle arbejdsmarked enten på grund af alder eller andre årsager.

I huset her har vi cirka 15 på vagtplanen. Nogle er her hele dagen fra otte om morgenen, hvor de laver kaffe og serverer morgenmad. Nogle er her hver eneste dag, nogle en gang om ugen. Det er forskelligt. Det er voksne mennesker, nogle er pensionister, mens enkelte stadig er på arbejdsmarkedet og arbejder færre timer her. Og så har vi til tider nogle unge mennesker, der bliver sendt ind fra kriminalforsorgen til os i stedet for at blive smidt i fængsel, og så har vi praktikanter fra jobcentrene, der også kommer herned, forklarer Jan Marseille, mens telefonen lystigt brummer i baggrunden.

Midlerne er yderst begrænsede, det lægger Jan Marseille ikke skjul på. Det har de været i en årrække, herberget og værestedet på samme adresse lukkede. Men de frivillige trækker et abnormt stort læs i Frelsens Hærs arbejde med socialt udsatte, herunder hjemløse, misbrugere og ensomme, der alle bruger værestedet ved havnen. Pengene til driften af Huset kom i en periode fra moderorganisationen i England, og nu er det midler fra hovedkontoret i København, der holder dørene åbne. Penge fra den nyåbnede genbrugsbutik i Østergade spæder også lidt til.

- Vi får 200.000 kroner om året til driften af vores afdeling i København. Jeg har ikke engang fået mit budget godkendt for 2020, og vi er jo godt inde i året, så det er lidt spændende. Jeg ved ikke helt, om vi er købt eller solgt, og der er ingen garanti for, at vi kan fortsætte hele tiden. Og de hjemløse er her jo, uanset om vi er her eller ej, forklarer teamleder Jan Marseille.

Frelsens Hær

Frelsens Hær er et evangelisk kirkesamfund, der arbejder i 128 lande. Frelsens Hær blev grundlagt i 1865 og forkynder i dag evangeliet på mere end 175 sprog.
Frelsens Hær driver som en naturlig del af det evangeliske arbejde et omfattende socialt arbejde og står for en række udviklingsprojekter rundt omkring i verden. Desuden er Frelsens Hær hurtigt ude med nødhjælp i forbindelse med katastrofer i de lande, hvor man i forvejen er til stede.
Frelsens Hær har arbejdet i Danmark siden 1887. Frelsens Hær i Danmark har 1.211 medlemmer (891 soldater og 320 civile medlemmer), fordelt på 30 korps (menigheder) og driver 10 sociale institutioner og projekter.
Frelsens Hærs Genbrug driver fire genbrugscentre og har genbrugsbutikker i en lang række byer i hele landet.
Kilde: Frelsens Hær

Carina Rummelhoff er frivillig i Frelsens Hær Nakskov - både i Huset og genbrugsbutikken. Foto: Andreas Johansen
Annonce

Liv eller død

Når kulden sætter ind, som den heldigvis for de gadesovende hjemløse ikke har gjort i så stort omfang denne vinter, tilbyder Frelsens Hær dem et sted at sove, hvor der er lunt og rart. Natherberget har åbent fra 15. november til og med 31. marts, og i sidste ende kan det betyde forskellen mellem liv og død for den enkelte hjemløse.

- Når kulden rammer og sneen daler, så er det et sundhedsproblem at have hjemløse, der bor på gaden. Så tilbyder vi en varm seng. Vi har syv pladser på natherberget - der er tale om enkeltværelser, og det er faste pladser, men i nødstilfælde kan vi have plads til flere, hvis det er nødvendigt. I gennemsnit har vi tre hjemløse per nat, sidste år havde vi lidt flere, men det har også været lunt denne vinter. I år er det fordelt mellem syv eller otte hjemløse, der er i området, forklarer Jan Marseille.

Annonce

Gør noget for andre

Pengene til natherberget kommer fra Socialstyrelsen og skal også søges på årlig basis. Der er tre ansatte, som dækker seks dage om ugen. Den syvende vagt dækkes af frivillige kræfter.

En af de frivillige, der har gang i madlavningen denne fredag, er Carina Rummelhoff. Hun har været frivillig i Frelsens Hær Nakskov i cirka seks år og har sin gang både i genbrugsforretningen og i Huset.

- Jeg kommer for det sociale mellem os frivillige, og for at gøre noget godt for dem der har det allersværest i samfundet. Det betyder rigtig meget for mig. Men jeg får bestemt også noget igen. Jeg er blevet gode venner med flere af mine kollegaer, og vi ses også privat. Jeg er her to gange om ugen og hver anden lørdag i genbrugsbutikken, forklarer Carina Rummelhoff.

Der mangler ikke nødvendigvis frivillige, men teamleder Jan Marseille lægger ikke skjul på, at flere hænder ikke ville skade.

- Alle kan noget, om det så er at skænke kaffe op eller lægge øre til en, der har brug for en at snakke med. Vi mangler ikke nødvendigvis frivillige, men vi kunne godt bruge flere. Men de frivillige bliver behandlet fuldstændig, som man ville behandle ansatte - det kræver en stor indsats at få folk til at tage ansvar, men vores frivillige er rigtig gode til at fange visionen i Frelsens Hær om næstekærlighed. De løfter meget mere, end jeg nogensinde kunne forvente af dem, siger teamleder Jan Marseille.

Annonce
Guldborgsund

VELUX FONDEN MED STOR STØTTE TIL LOKAL MUSLINGE-DYRKNING

Annonce
Annonce
Lokal nyt

FOLKETIDENDE FÅR NY CHEFREDAKTØR

Lokal nyt

MARKANT KURSSKIFTE: DR DROPPER DISNEY SJOV

Håndbold

NFH-SPILLER I FAMILIEFEJDE

Femern

FEMERNBYGGERI KOSTER 15,5 MILLIONER OM DAGEN

Lokal nyt

LÆGEVAGTENS TELEFONBØVL LØST

Sport

KAN HAN SLÅ VINGEGAARD OG VIKTOR? LOKAL ATLET NOMINERET TIL STOR HÆDERSPRIS

112

MÅLTE 450 - UDDELTE KUN BØDER

Lolland

SORTERING AF SKRALD FRA APRIL 2023

Lolland

RESTAURANTER KONKURS

Lokal nyt

DONORER FÅR NÆPPE KOMPENSATION

Lolland

SLUT MED HJEMMELAVET HAVREGRØD TIL ÆLDRE

Lolland

OPBAKNING TIL NY HAL

Lolland

REVY FÅR EN SIDSTE ØKONOMISK HÅNDSRÆKNING

Lokal nyt

LOLLAND-FALSTER FÅR NYE DOMMERSPIRER

Guldborgsund

BORGERMØDE BLIVER AFGØRENDE FOR KLIMA-Ø

Håndbold

NFH SMIDER BOMBE: SÆLGER STJERNESPILLER

Annonce
Guldborgsund

RENÉ CHRISTENSEN ER BLEVET ANSAT

Erhverv

PÅ VEJ TIL LOLLAND OG FALSTER: NU ER DE KØBT AF SHELL FOR MILLIARD-BELØB

Indland

VINTERVEJR SENDER ENERGIPRISER PÅ HIMMELFLUGT I DECEMBER

112

EFTER UHELD: VEJ GENÅBNET

Indland

3,7 FERIEMILLIARDER VENTER BARE PÅ AT BLIVE UDBETALT

Indland

BORGERE KAN IKKE FÅ LOV AT BETALE GÆLD: OMUBUDSMAND GÅR IND I SAGEN

Lolland

NAKSKOV SIKRET REVY IGEN NÆSTE SOMMER

Annonce
Annonce