Annonce
Stormfloden i 1872

- DE TROEDE, DER VAR SNE I LUFTEN, MEN DET VAR SKUM FRA BØLGERNE, DER SLOG MOD HUSET

Udstillingen STORM på Frilandsmuseet bringer liv og død ind i de gamle huse ved hjælp af lys, lyd og billeder. Foto: Anders Knudsen
Museum Lolland-Falster åbner en ny udstilling på Frilandsmuseet i Maribo om stormfloden i 1872.

- Familierne måtte flygte op på lofterne. De kunne ikke komme ud, så de kravlede op på det højeste sted i huset. Det viste sig desværre at være rene dødsfælder.

Museumsinspektør Marie Brinch står i Ane Huggemands hus på Frilandsmuseet i Maribo. Hendes store øjne lyser i halvmørket, mens hun fortæller om de tre dramatiske døgn, der ændrede Lolland-Falster for evigt - dagene fra 12. til 14. november 1872, da store dele af Sydlolland og Sydfalster blev ramt af en orkan og efterfølgende stormflod, der åd alt på sin vej.

- De lerklinede huse falder hurtigt sammen, når de bliver våde. Så de fleste af de 80, der døde på Lolland-Falster, druknede på lofterne eller i forsøget på at redde sig ud. Det var utroligt tragisk, fortæller hun.

Annonce
På udstillingen kommer der også lyde ned fra loftsrummet - skrig, klynk, raslen som familien trak sig længere og længere væk fra vandet. Museet spiller på følelserne og sanserne i den nye udstilling for at bringe Stormfloden til live. Foto: Anders Knudsen

Fredag åbner Museum Lolland-Falster en ny udstilling om stormfloden i De Gamle Huse, Frilandsmuseet i Maribo. Her har museumsfolkene indrettet Ane Huggemands hus og Lokhuset med lys, lyd og video, som sammen med stemningen og genstandene i de gamle huse blæser liv i fortællingen om det spor af død og ødelæggelse, stormfloden trak hen over øerne i 1872.

- Husene her på Frilandsmuseet er autentiske og ser ud som de huse, som var udsat for stormfloden. De mennesker, der blev udsat for stormfloden, de boede sådan her, forklarer Marie Brinch.

Fortættet stemning

Stormen begyndte 12. november, og i løbet af natten og morgenen 13. november steg vandet, så dyr og mennesker måtte flygte for livet.

- Det var meget mørkt på landet dengang. Om aftenen har de siddet inde i deres stue i huse som disse og ikke vidst, hvad der foregik. De kunne se noget udenfor i luften, de troede var sne. Det var jo november. Men det var skum fra bølgerne, der slog ind mod ruderne, fortæller museumsinspektør Marie Brinch.

Udstillingens formål er at formidle historien om stormfloden gennem lyd, lys og billeder, og derigennem skabe en ildevarslende, fortættet stemning i de gamle lavloftede huse, så publikum levende kan forestille sig, hvordan det var i de små huse 12., 13. og 14. november 1872.

Man mærker panikken brede sig i beboerne, angsten for at miste deres kære, angsten for at miste deres levebrød og angsten for selv at dø i takt med, at vandet bare stiger og stiger inde i huset.

Annonce

Ødelagt af sorg

I Lokhuset fokuseres der på redningsaktionerne og tiden efter, da vandet havde trukket sig tilbage og efterladt et spor af død og ødelæggelse i de små lokalsamfund.

Mens publikum af overlæreren får fortællingen om de tre børns skæbne, står de små kister på gulvet i Lokhuset og giver kulderystelser ned ad rygraden på de fleste forældre. Foto: Anders Knudsen

En skuespiller, her i rollen som en overlærer fra 1872, fortæller fra en højtaler historien om en mor, der finder alle sine tre druknede børn i dyndet efter stormfloden. Den yngste er to år gammel. Hun bliver vanvittig af sorg, og nægter at forlade kirken, hvor de tre kister står.

På gulvet i Lokhuset står også tre små kister. Udstillingen er ikke for småbørn.

- Man kan kun forestille sig hendes traume, og det illustrerer rigtig fint det traume, der ramte hele Lolland-Falster. Mange af de druknede var børn.

- Det er alvorlige sager, det her. Vi kommer til at have en advarsel ude foran husene, så forældre ved, hvad der venter derinde, forklarer Marie Brinch.

Især på Sydfalster var dødstallene høje, og hele lokalsamfund blev nærmest udslettet. Men også de materielle skader var store.

- Saltvandet skyllede hen over markerne, så de ikke kunne dyrkes. Husdyrene døde. Øjenvidneberetningerne fortæller om et dommedagsscenarie. Det var et voldsomt traume for lokalsamfundet, siger Marie Brinch.

Saltvandet skyllede hen over markerne, så de ikke kunne dyrkes. Husdyrene døde. Øjenvidneberetningerne fortæller om et dommedagsscenarie.

Marie Brinch, museumsinspektør hos Museum Lolland-Falster

Men, Danmark rejste sig for de ramte områder. Og et stort genopretningsarbejde blev sat i gang.

- Vi kommer også til at vise hjælpearbejdet, der skete bagefter. Det er fascinerende, når man nu tænker på, at det var i 1872 uden tv og alt det, vi har, at man så fik stablet et enormt nødhjælpsarbejde på benene med nationale indsamlinger til "de vandlidte", som man kaldte dem, forklarer Brinch.

Da folk skulle reddes væk fra lofter og tage blev det gjort på intermistiske flåder som denne, der er lavet af to døre, som er hamret sammen. Museet bygger udstillingen på overleveringer fra 1872. foto: Anders Knudsen
Annonce

En vigtig fortælling

Den nye udstilling STORM er altså ikke en museumsudstilling med montrer, man kan gå rundt og kigge på i stille ro og fred.

- Der bliver lydspor med storm, regn og mennesker som er meget bange. Vi spiller på alle tangenterne, siger Marie Brinch.

- Det her er ikke en traditionel udstilling som sådan.  Når vi ellers laver udstillinger, laver vi det med vores genstande. Men her har vi intet fra stormfloden, og derfor har vi lagt hovederne i blød, været kreative og lavet en stormflodsoplevelse.

Også udenfor er der udstillet stormflodsødelæggelser, så man kan få en fornemmelse af det forfald, der ramte Lolland-Falster, da vandet trak sig tilbage. Foto: Anders Knudsen

Hun mener, at det er vigtigt at give fortællingen om stormfloden videre gennem generationerne.

- Det der er ved stormfloden, er, at den også er en begivenhed, der trækker tråde til nutid og fremtid, hvor der også snakkes om stigende havniveauer. Og det har også været en begivenhed, der har haft stor indflydelse på, hvordan Lolland og Falster ser ud i dag med vores store diger, dræninger og pumpestationer, der blev bygget efter stormfloden, forklarer hun.

- Man vandt ligesom over naturen. Vi har lidt levet med den holdning, at "Bare rolig, digerne holder jo". Men det ved vi så bare ikke, om de bliver ved med at gøre, pointerer direktør i Museum Lolland-Falster Ulla Schaltz.

Annonce
Annonce
112

EKSPLOSIONSAGTIG BRAND I CAMPINGVOGN

Annonce
Guldborgsund

84-ÅRIG UDSAT FOR TYVERI PÅ ÅBEN GADE VED HØJLYS DAG

Annonce
Forsiden netop nu
Biler

LÆNGERE VENTETID PÅ RESERVEDELE

112

GULD- OG SØLVSMYKKER STJÅLET VED INDBRUD

Guldborgsund

ÆLDRE MÅ VENTE PÅ, AT HJEMMEHJÆLPERE BLIVER SAT FRI

112

NARKOPÅVIRKET BILIST PARKEREDE PÅ MOTORVEJEN

Sport

NFC-TRÆNER VENTER NYE SPILLERE INDEN VINDUET LUKKER

Lokal nyt

LOKALE UDVIKLINGSPROJEKTER FÅR MILLIONSTØTTE

Femern

UTILFREDSE FEMERN-ARBEJDERE BLOKERER INDGANG OG FORTSÆTTER STREJKE

Guldborgsund

RINGEDE 112 FLERE GANGE: KVINDE SIGTET FOR MISBRUG AF FARESIGNAL

112

TYV LAGDE SIN TELEFON TIL OPLADNING I BUTIK - ANHOLDT DA HAN KOM TILBAGE

Lokal nyt

STIGENDE FØDEVAREPRISER KOSTER FAMILIER 500 KRONER OM MÅNEDEN

112

ALT FOR STÆRKT PÅ MOTORVEJ

112

POLITI SÆTTER OVERVÅGNING OP

Saxkjøbing Avis

DEN ONDE MALER FIK EN MINDESTEN

Annonce
Motorsport

MIKKEL MAC BLEV ETTER

Hop i havet

HOPPEDE I HAVET FOR MILJØET

Veterantog

KULDEGYSNINGER PÅ DEN GODE MÅDE

Lolland

SÆLMA OG LUFFE FIK NAVN

Traktortræf

FLERE DELTAGERE OG TILSKUERE END FORVENET

112

TO EFTERSØGES I SAG OM KRÆNKELSE

Erhverv

NORDIC SUGAR ØGER OVERSKUDDET

Hylddalen

- VI HAR ARMENE OPPE, MEN PÅ EN LIDT SJOV MÅDE

Annonce
Annonce