Annonce
Guldborgsund

- Der er helt styr på Digeparken

Kjeld Engelharth og Annemette Johnsen finder hinanden under rundturen i "Digeparken" og ender med at konstatere, at de ikke er så uenige endda. Foto: Anders Knudsen

Sagen om poolhusene i Bøtø spøger 2,5 kilometer nordligere bag Det Falsterske Dige.

MARIELYST I 1943 kom "Hjørnebo" trillende fra Sakskøbing på en lastvogn og blev forsigtigt sat i vandkanten i Marielyst. Nærmere betegnet i "Digeparken": en samling af 30 små kolonihavelignende huse lige bag diget ved Marielyst Strandvej.

En beliggenhed så attraktiv, at der for nylig er solgt et hus for en lille million, selv om det kun er 32 kvadratmeter og ligger på lejet fællesgrund.

Her er nyslået græs, legeplads og velplejede hække, som de fleste drejer hovedet misundeligt efter, når de går mod stranden.

Men den gode stemning i idylliske "Digeparken" blev forleden udfordret i avisens spalter, da næstformanden for Guldborgsund Kommunes teknik, miljø og ejendomsudvalg, Annemette Johnsen (SF), meldte ud, at der nu skal mere styr på "Digeparken".

Ejerne er begyndt at bygge til og om i en grad og stil, der ikke overholder lokalplanen.

Kommunen har været for rundhåndet med dispensationer - også efter byggeri - og der breder sig en "klondikeagtig stemning", mener politikeren, der bifalder et stop for dispensationer fra lokalplan 34's paragraffer.

Her står blandt andet, at husene maksimalt må være 32 kvadratmeter, at de skal holdes i harmoniske farver, og at der ikke må bygges mere end fem meter i højden. Kjeld Engelharth har arvet "Hjørnebo" fra sin far og kender "Digeparken" fra et langt livs somre.

Nu nyder han som morfar at byde børn og børnebørn på badeferie i idyllen, som står hans hjerte nær.

Derfor blev Kjeld godt gal i hovedet, da han læste Annemette Johnsens beskrivelse, som han slet ikke kan genkende.

I et læserbrev spørger han "Hvor meget må et byrådsmedlem lyve?" og tilbageviser Annemette Johnsens udtalelser om ulovligt byggeri som upassende valgtrommer.

- Spøger sagen også her vedrørende de 10 store poolhuse, spørger Kjeld Engelharth.

- Det gør den, erkender Annemette Johnsen, da de to mødes i "Digeparken".

- Poolhussagen puster op i mange menneskers lokale stolthed og får dem til at ville passe på et sted som "Digeparken". Det, der skete i Marielyst Feriepark, må ikke ske igen her, hvor vi har en anden stærkt bevaringsværdig kulturperle, fastslår Annemette Johnsen og følger med Kjeld Engelharth rundt i "Digeparken".

Hun bryder sig blandt andet ikke om, at et brunt bjælkehus bryder med den ensartede række af store træhuse. Heller ikke, at et hus er malet i en blå farve, der ifølge politikeren stikker ud fra helheden.

Men idyllen er i det store hele intakt, indrømmer Annemette Johnsen, der dog alligevel mener, at en opdatering af lokalplanen fra 1989 er tiltrængt.

- Det er godt at være på forkant, så vi ikke risikerer at stå med en ny poolhussag her, mener hun.

Kjeld Engelharth ønsker sig heller ingen poolhuse eller lignende i "Digeparken", men han synes, at politikeren skyder gråspurve med kanoner, og understreger, at der er helt styr på reglerne i "Digeparken".

- Faktisk er der så meget styr, at jeg selv har fået afvist en ansøgning om at bygge et nyt hus, som børn og børnebørn kunne få glæde af i fremtiden, fortæller Kjeld Engelharth.

Det gamle "Hjørnebo" blev bygget ud til 43 kvadratmeter, længe inden lokalplanen kom til i 1989, og nu vil Kjeld Engelharth gerne rive det ned og bygge 43 nye og mere tidssvarende kvadratmeter.

Det har han fået kommunens velsignelse til, men bestyrelsen for "Digeparken I/S" har vendt tommelfingeren nedad med henvisning til, at huse skal holdes på 32 kvadratmeter. Den går Kjeld Engelharth nu og tygger på.

- Jeg vil meget nødig sige farvel til det her sted, konstaterer han.

Politikeren og ejeren af "Hjørnebo" ender med at være langt mere enige, end de lagde ud med i avisens spalter.

For Annemette Johnsen mener ikke, at bestyrelsen skal kunne omstøde kommunens afgørelse. En høringsret må være nok.

Det gør heller ikke noget, hvis huse sniger sig op på 43 kvadratmeter, så længe de holder den ensartede byggestil, mener hun.

Kjeld Engelharth er ikke fan af helt ens huse, men hvis politikeren vil arbejde for en lokalplan, der åbner for lidt større huse, bakker han op.

70 kvadratmeter er dog alt for meget, er de to enige om. De stemmer også begge nej til poolhuse på de godt 6.000 kvadratmeter fællesgrund.

Kjeld Engelharth vil gerne rive 43 gamle kvadratmeter ned og bygge 43 nye, der kan fremtidssikre hans børn og børnebørns somre ved Østersøen. Det må han ikke. Foto: Anders Knudsen
Kjeld Engelharth har arvet "Hjørnebo" fra sin far. Huset ankom i 1943 på ladvogn fra Sakskøbing og blev placeret i "Digeparken". Foto: Anders Knudsen
. Foto: Anders Knudsen
Annonce
Annonce
Lolland

NY STANDER INDVIET: BORGMESTER-TESLAEN FIK FØRSTE LADNING

Annonce
Sport

Ny nedtur for Nykøbing FC

Annonce
Forsiden netop nu
Guldborgsund

TEATERFORESTILLING MÅ SKIFTE UD I ROLLEBESÆTNING

Revyshow

DE "GAMLE" FEJREDE REVYEN

Femern

TYSK MINISTER: TYSKERNE SKAL SE MERE POSITIVT PÅ FEMERN-PROJEKTET

Lolland

LOLLANDS BORGMESTER: - SIG MIG, HVAD ER DET FOR EN VERDEN, DE LEVER I?

Revyshow

REVY-VETERANER BLEV HÆDRET

Lolland

SE BILLEDERNE: UNGDOMSSKOLE SØRGEDE FOR LARM OVER LOLLAND

Sport

KLAR TIL KAMP: KREATØREN ER TILBAGE FOR NYKØBING FC

Revyshow

NYKØBING FALSTER REVYEN FEJRET I STORT SHOW

Lolland

KOMMUNE VIL LÆRE BORGERNE AT STYRE PRIVATØKONOMIEN

Lolland

KLAP PÅ SKULDEREN TIL SOFIES FORÆLDRE

Guldborgsund

NY LEDER AF LANDSBYORDNING: - ALLE BØRN KAN LYKKES

Guldborgsund

NY JERNBANEBRO BLIVER MERE END DOBBELT SÅ DYR SOM FØRST BEREGNET

Lokal nyt

BENAMPUTATIONER: REGION SJÆLLAND VIL GENNEMGÅ ALLE JOURNALER FRA 2019 TIL 2021

Annonce
112

ENDNU EN MARKBRAND - HALMPRESSER UDBRÆNDT

112

TRODS TØRKEN: DERFOR ER DER IKKE AFBRÆNDINGSFORBUD - ENDNU

112

MARKBRAND SPREDTE SIG TIL HALMBALLER PÅ NABOMARK

112

INDSAT I FÆNGSEL SLOG SIN ADVOKAT

Koncert

VIL DU SE MERE? FLERE BILLEDER FRA RADIOENS STORE KONCERT I NAKSKOV

112

STJÅLET BIL BRÆNDTE

Koncert

SE BILLEDERNE: - HVAD SÅ, NAKSKOV - ER I KLAR …

Lolland

DANMARKSPREMIERE PÅ NY LADESTANDER

Annonce
Annonce