Annonce
Bolig og livsstil

Derfor skal du kun bruge koldt vand til kogning

Når du koger vandet fra hanen, slår du eventuelle bakterier ihjel, men for at være på den sikre side bør du altid bruge koldt vand, når du for eksempel skal lave kaffe eller koge ris. Lad vandet løbe lidt, hvis det er lunkent, når du tænder for hanen. (Arkivfoto). Foto: Karl-Josef Hildenbrand/Ritzau Scanpix

Det varme og lunkne vand fra hanen kan indeholde bakterier. Selv om du koger det, er det alligevel en god idé at være på den sikre side, forklarer immunolog.

På en travl morgen kan det givetvis friste at hælde varmt vand i elkedlen, inden du bringer den i kog til din kaffe eller te, fordi det kan virke som en hurtigere løsning.

Men det er ikke en smart idé, fortæller Jan Pravsgaard Christensen, der er lektor i infektionsimmunologi på Københavns Universitet.

- Man skal passe lidt på med det varme vand til madlavning, for hvis ens vandbeholder ikke er i orden, risikerer man, at der står bakterier i den, siger immunologen.

Der er dermed en lille risiko for, at du kan blive syg, fortæller han.

Kogning af vandet vil slå bakterierne ihjel, men det er alligevel et godt råd at være på den sikre side, siger Jan Pravsgaard Christensen.

- Det har været kutyme, at man skal passe lidt på med at bruge det varme vand til madlavning, siger han.

Det varme vand i din vandhane kommer nemlig fra en varmtvandsbeholder på matriklen, mens det kolde vand kommer direkte fra vandværket, hvor det er renset og har en bestemt temperatur.

Vandet i varmtvandsbeholderen kan indimellem komme i kontakt med bakterier, for eksempel hvis der ikke er varmt nok i beholderen, eller hvis den ikke er vedligeholdt.

I en del boligopgange kan der være blinde ender i beholderen, og det betyder, at vandet kan stå stille og ikke opnå den rette temperatur, fortæller Jan Pravsgaard Christensen.

Tue Kofod, der er rådgiver i brancheorganisationen Danske Vandværker, siger også, at det er bedst at være på den sikre side.

- Jeg er enig i, at det er mest sikkert at bruge det kolde vand. Og kommer man hjem fra en weekend eller ferie, skal man lige huske at skylle lidt igennem.

- For er der stillestående vand, er der en risiko for, at der sker en lille smule opblomstring af bakterier, siger han.

Selv venter han mellem et halvt og et helt minut, indtil vandet er helt koldt.

Det varme vand kan også føre tungmetaller fra dårlige vandbeholdere ud gennem vandhanen.

- Varmt vand øger mobiliteten af tungmetaller, så det kan transportere tungmetaller nemmere end koldt vand, siger Tue Kofod.

Jan Pravsgaard Christensen råder også til, at du lader vandet løbe en smule, hvis det er lunkent, når du tænder for vandhanen.

- Er der bakterier fra røret i det vand, du er lige ved at tappe, så laver du jo skaden der. Så er det smartest lige at køre den over på den kolde og tappe af, inden man tapper det, man skal bruge, siger han.

Har du allerede forsøgt dig med det varme eller lunkne vand i elkedlen eller gryden, skal du dog ikke være nervøs. Hvis du ikke er blevet syg af det, er der ingen skade sket.

- Fagfolk har blandede holdninger til, hvor grelt det egentlig er. Det er lige så meget op til den enkelte boligejer eller ejerforening, at man lige tænker over at få efterset sit system, så det kører efter hensigten, siger Jan Pravsgaard Christensen.

Lader du ofte det overskydende vand blive i elkedlen eller gryden for så at varme det op igen senere på dagen, skal du heller ikke være nervøs. Det sker der ingenting ved, ud over at du udskiller kalken fra vandet, fortæller han.

/ritzau fokus/

Annonce
Annonce
Energikrise

- MAN SKAL OGSÅ LEVE

Annonce
Indland

MYNDIGHEDER SÆTTER SIG SAMMEN FOR AT HÅNDTERE GASLÆK

Annonce
Forsiden netop nu
Guldborgsund

SPEJDER ER NOGET, MAN ER

Guldborgsund

GRATIS ADGANG TIL ARRANGEMENTER RESTEN AF ÅRET

Guldborgsund

ÅBNER NY RESTAURANT MIDT I EN KRISETID

Energikrise

- VI ER RET OPTIMISTISKE PÅ LOLLAND-FALSTERS VEGNE

Fodbold

NFC-FORMAND: - STADIG FULD TILLID TIL CLAUS JENSEN

Guldborgsund

FOND MANGLER AFTAGERE TIL MILLION

Indland

BEREDSKABSNIVEAU HÆVET TIL NÆSTHØJESTE NIVEAU EFTER GASLÆK

Lolland

LETTET CAFÉEJER: NU KAN KUNDERNE BETALE MED KORT

112

KVINDE FASTKLEMT I SENGEHEST

Guldborgsund

MÅSKE HURTIGERE SAGSBEHANDLING I BYGGESAGER

Energikrise

- ALT BLIVER SLUKKET UNDTAGEN KØLESKABET

112

ET OVERLÆS OG TO NARKOBILISTER

Guldborgsund

SOCIALUDVALG SKAL FINDE 28 MILLIONER

Annonce
Lolland

- PÅ REKORDÅRET NÅEDE VI AT SÆLGE TRE TON SILD PÅ TRE KVARTER

Kultur

LIGE NU TRÆNGER VERDEN TIL LIDT SIKKERHED

Guldborgsund

- DET ER ALTID ET FREMSKRIDT, AT HAN ER LYDHØR

Indland

TERRORDØMT SPRINGER BYRET OVER I SAG OM ANERKENDELSE SOM AGENT

Varmestrid

VARMESTRID SÆTTES PÅ PAUSE

Royalt

DRONNING MARGRETHE FÅR OVERRAKT SPROGPRIS AF DEN NORSKE DRONNING

112

KØRTE GALT PÅ MOTORVEJEN

Guldborgsund

MULIG HÅNDSRÆKNING TIL MUSLINGEANLÆG

Annonce
Annonce