Annonce
Guldborgsund

- DET ER IKKE GOD SKIK AT HOLDE NOGET HEMMELIGT FOR POLITIKERE

- At projektet har været i borgerhøring er ikke ensbetydende med, at det er godkendt af udvalget, understreger Paw Hallandson fra Nye Borgerlige, der er medlem af teknik, klima og miljøudvalget. Foto: Anders Knudsen 
Lokalplanforslag 212, som netop har været i høring, skal behandles politisk, før der kan udstedes byggetilladelse. Så hvad mener politikerne om sagen?

NYKØBING: En plan om at bygge fire-fem etager med i alt 76 lejligheder på bowlinggrunden i Nykøbing forudsætter, at der er politisk flertal for at vedtage lokalplanforslag 212, som netop har været i høring. 

Folketidende har forsøgt at lodde stemningen blandt lederne af byrådets partier. Hvad mener de om planen, der skal muliggøre H.P Jensens Hus?

Lokalplanen skal først behandles i teknik, klima og miljøudvalget. Her er Annemette S. Johnsen (SF) formand.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Jeg vil helst ikke udtale mig, før den er behandlet i udvalget, siger hun, da Folketidende ringer formanden op.

Det er det røde område her, den måske kommende lokalplan skal gælde for, hvis den bliver vedtaget. Foto: Guldborgsund Kommune

Allerede belastet

Samme tilbageholdenhed oplever man ikke ved at ringe til René Christensen, viceborgmester og formand for Dansk Folkeparti i Guldborgsund.

- Der er to væsentlige punkter i det her. Guldborgsund Kommune er allerede belastet af én sommerhussag. Dem skal vi ikke have flere af. Det andet er, at kommune- og lokalplaner går hånd i hånd. Hvis man køber eller ejer noget, skal man kunne regne med dét, der står. Men som kommune skal vi også lære, at det forslag, en investor kommer med, som han kapitaliserer bedst muligt på, ikke er det samme, som at det også skal kunne lade sig gøre. Det er fair nok, at man gerne vil have ens investering til at blive så god som mulig, men der er regler, siger René Christensen, der i det hele taget vil væk fra den fremgangmåde, der i øjeblikket praktiseres. At en lokalplan, der sendes i høring, udfordrer naboerne, alt imens investorerne arbejder videre på det fremlagte projekt.

- Det er dårlig erhvervsservice at indikere, at det kan lade sig gøre, når alle ved, at det kan det ikke. Der skal mere politisk fokus på, at sender man noget i høring, skal et flertal være positivt stemt overfor.

Det er dårlig erhvervsservice at indikere, at det kan lade sig gøre, når alle ved, at det kan det ikke.

René Christensen (DF), viceborgmester

Så det mener du ikke der er her?

- Det skulle da undre mig.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Tiltro til udvalget

Den slags spekulationer vil borgmester Simon Hansen (S) ikke beskæftige sig med endnu.

- Jeg har stor respekt for den behandling, der først skal foregå i teknik, klima og miljøudvalget, hvor de skal tage stilling til de høringssvar, der er kommet. Derudover har jeg fuld tiltro til, at det politiske udvalg kan løse det her på en måde, så det gavner både kommunen og borgerne.

Generelt synes Simon Hansen, det er godt, at der skal ske noget på grunden, og han gør opmærksom på, at man flere gange politisk, også i det tidligere byråd, har taget stilling til udvikling af området.

Men hvad så med de udfordringer, Arne Post peger på? At man ikke kan inddrage Genforeningsparken?

- Det må de kunne svare på i administrationen. Jeg er blevet vejledt til, at det kan man godt. Arne Post kommer også med nogle synsninger og betragtninger. Vi skal forholde os til det rent juridiske. Og der stiller vi som politikere også spørgsmål, nogle af de samme, som borgerne kommer med, fordi vi vil være sikre på, at det, vi gør, er 100 procent rigtigt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Bekymret for investeringsviljen

Simon Hansen har ikke hørt, at kommunen skulle handle erstatningspådragende, hvis ikke de vedtager planen, der muliggør projektet i dets nuværende form.

- Men man stiller bygherre noget i udsigt med de politiske tilkendegivelser. Regulerer vi kraftigt i det, kan jeg godt blive bekymret for investeringsviljen i kommunen. Efter min mening skal vi være skarpere på, hvad vi vil, og hvad vi ikke vil tidligere i processen. Der skal vi tage større politisk ejerskab hurtigere. Det er en lærdom, vi tager med os både fra tidligere sager og fra denne.

Naboerne til projektet har været i dialog med borgmesteren, men de vil gerne mødes med ham. Den invitation har han dog ikke taget imod.

- Det vil ikke ændre noget at mødes med dem nu. De har tilkendegivet, hvad de mener, og jeg kan ikke bibringe dem noget. Jeg vil opfordre dem til at tage en dialog med udvalget, for jeg vil ikke kunne sige andet nu end det, jeg siger her.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ikke alt kom på bordet

Hos Nye Borgerlige lægger Paw Hallandsson ikke skjul på sine protester mod projektet.

- Jeg vil gøre alt, hvad jeg kan, for at bremse det her. Vi har problematiske byggesager nok i kommunen, og vi har ikke brug for flere, forklarer han, der sidder med i teknik, klima og miljøudvalget.

Jeg tror kun, at det her projekt er kommet i høring, fordi udvalget ikke på det tidspunkt havde fået alle oplysninger på bordet. Der er nogle detaljer, som administrationen ikke har oplyst os om.

Paw Hallandsson, Nye Borgerlige

Flere detaljer omkring projektet nåede ifølge ham ikke politikerne, før de havde sendt projektet i høring. Blandt andet blev udvalget først informeret om, at Genforeningspladsen vil blive inddraget i projektet samme aften, som naboerne blev orienteret ved et møde på rådhuset.

- Jeg tror kun, at det her projekt er kommet i høring, fordi udvalget ikke på det tidspunkt havde fået alle oplysninger på bordet. Der er nogle detaljer, som administrationen ikke har oplyst os om. At projektet har været i borgerhøring er ikke ensbetydende med, at det er godkendt af udvalget.

Han finder det samtidig problematisk, at Guldborgsund Kommune tilsyneladende vil sælge Neergaardsvej ganske billigt, selv om en af naboerne har tilbudt at købe vejen.

- Under asfalten på netop den vej ligger kloakrør samt ledninger til fjernvarme, el og vand, og det skal alt sammen flyttes, hvis der skal bygges. Hvem skal betale for det, og hvor skal det flyttes hen?

Han bakker naboerne op og mener, at det er "fantastisk", at de er godt i gang med processen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Lidt af et dilemma

I Guldborgsundlisten mener John Brædder heller ikke, at udvalgsmedlemmerne har været klar over, at Genforeningspladsen talte med i bebyggelsesprocenten. Eller at Neergaardsvej talte med.

- Det er ikke god skik at holde noget hemmeligt for politikere nogle som helst steder i forvaltningen.

Guldborgsundlistens John Brædder har forståelse for naboernes betænkeligheder og mener, at politikerne er ført bag lyset i sagen om lokalplanforslag 212. Foto: Anders Knudsen

Han har som flere andre politikere besøgt naboerne på Kystvej og kigget nærmere på området. Siden har han valgt at afvente afslutningen på høringsperioden og de høringssvar, der er indleveret.

- Men som jeg forstår det, er man kommet i noget af et dilemma, fordi der måske er blevet lovet, at Genforeningspladsen kan være en del af projektet. Men beboerne havde nok ikke regnet med den detalje og dermed, at der kan bygges så massivt på grunden.

Det snyder naboerne, der ellers har læst og sat sig ind i lokalplanen, mener han.

Det er ikke god skik at holde noget hemmeligt for politikere nogle som helst steder i forvaltningen.

John Brædder, Guldborgsundlisten

- Der har siddet nogle i administrationen og tænkt, at man godt kan regne det areal med, men det har man bare ikke kunnet læse ud af lokalplanen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Bekymret for præcedens

John Brædder mener, at boligprojektet umiddelbart passer i stilen med de boliger, der er opført på Slotsbryggen.

Udfordringen er, at projektet ikke ligger langs vandet, men i et villakvarter, hvor der ikke findes andre boliger i fem etager.

- Naboerne er bekymrede for, om dette projekt vil danne kutyme, så der kan komme flere i fremtiden. Og det forstår jeg godt. Særligt hvis man har en swimmingpool i haven og derfra kan blive betragtet af mennesker på fem etager.

Folketidende kontaktede også Johannes Kristensen (K) på mail og telefon, men han vendte ikke tilbage før avisens deadline.

Ole K. Larsen (V) har ikke ønsket at bidrage med en kommentar.

  • gul byråd paw hallandson2
    - At projektet har været i borgerhøring er ikke ensbetydende med, at det er godkendt af udvalget, understreger Paw Hallandson fra Nye Borgerlige, der er medlem af teknik, klima og miljøudvalget. Foto: Anders Knudsen 
  • NYK kort over genforeplads og bowlinggrund
    Det er det røde område her, den måske kommende lokalplan skal gælde for, hvis den bliver vedtaget. Foto: Guldborgsund Kommune
  • gul byråd john brædder4
    Guldborgsundlistens John Brædder har forståelse for naboernes betænkeligheder og mener, at politikerne er ført bag lyset i sagen om lokalplanforslag 212. Foto: Anders Knudsen
Annonce
Guldborgsund

DSB udbetaler kompensation: Så meget er der til lokale pendlere

Sport

Landsholdsstjerner kommer til Falster

Annonce
Annonce
Rødby

Lalandia lander rekord-overskud: Overvejer udbygning

Lolland

Trækker stikket: Vil opløse sig selv midt i jubilæumsåret

Falster

Koster 30 millioner: Enormt million-projekt går ind i ny fase

Indland

Vanvid: Seks syrebomber er kastet ind i skolegård i Esbjerg

Erhverv

Lokal bilforhandler i opkøb på Sjælland

Dølle

Snart går det løs: Hjælp os med dine vildeste Dølle-minder!

Guldborgsund

DSB udbetaler kompensation: Så meget er der til lokale pendlere

Lolland

Fjerner alle skraldespande

112

Klip og bøder på Vestlolland

Sport

Landsholdsstjerner kommer til Falster

Politik

Løsgængeren Lars Boje stifter nyt parti

Guldborgsund

Jubler over Marys besøg: En kæmpe fornøjelse

Udland

Mand med alkoholskabende krop frifundet for spritkørsel

Falster

Mark O's nye eventyr tog dem på sengen: "Gud, der er mange"

Erhverv

Vendt på en tallerken: Butikkerne forventer ikke prisfald alligevel

Indland

Beredskab tilbage ved Børsen efter gløder blussede op over natten

Annonce
Annonce
112

Søstre fra Levakovic-familie idømmes fængsel for at svindle ældre

Indland

Danskernes arbejdsglæde slår rekord

112

Truet af ekskæreste: "Jeg slår dig ihjel"

Erhverv

Lokal hæder til danmarksmesterskaberne

Guldborgsund

Dronningen om sin gåtur på Falster: - Det var lidt usædvanligt

Guldborgsund

Se billederne: Dronning Mary på besøg på Falster

112

Kørte spritstiv i lånt bil: Så blev den taget